Δαδακαρίδης, Γάλλος και Γουλιώτη ενώνουν τις δυνάμεις τους στον «Ηρακλή Μαινόμενο»

Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας θα περιοδεύει η παράσταση - Πότε θα φιλοξενηθεί στο Ηρώδειο

Ένας πολύ δυνατός θίασος, με επικεφαλής τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο και Στεφανία Γουλιώτη, πρωταγωνιστεί στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ηρακλής Μαινόμενος» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς και θα κάνει πρεμιέρα στις 5 και 6 Ιουλίου, στο Κηποθέατρο Παπάγου, για να περιοδεύει στη συνέχεια σε δεκάδες ελληνικές πόλεις και να καταλήξει τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο.

Στο πιο σκοτεινό αλλά και πιο ανθρώπινο συνάμα αυτό έργο του Ευριπίδη, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα. Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών - η Τυραννία του Ηρακλή - βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Καραντζάς σημειώνει αναφερόμενος στο έργο: «Ο μεγαλύτερος άθλος του δημοφιλέστερου ήρωα της Αρχαίας Ελλάδας, συντελείται μπροστά στα μάτια μας, στο αριστούργημα του Ευριπίδη “Ηρακλής Μαινόμενος”. Ο Ηρακλής, υιός Θεού και ανθρώπου, θα τιμωρηθεί γιατί τόλμησε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους, κατάφερε να βγει από το ανθρώπινο όριο. “Αν ετούτος δεν πληρώσει, τότε οι θνητοί είναι πάνω απ’ τους θεούς” μας πληροφορεί η αγγελιοφόρος των θεών Ίριδα. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο τιμωρείται ο Ηρακλής πραγματικά. Κατάφερε να εξυψωθεί πάνω από όλους. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ζήλεια της Ήρας για τον νόθο γιο του Δία. Οι Θεοί εδώ δεν τιμωρούν κάποια Ύβρι ανθρώπου, αλλά διαφυλάττουν την εξουσία τους, την “αρετή” τους και την παντοδυναμία τους ενάντια σ’ έναν άνθρωπο(;) ημίθεο(;) που με την παρουσία και τα έργα του, ταρακουνάει το υπάρχον σύστημα εξουσίας. Ο Ηρακλής θα σκοτώσει την οικογένειά του μετά από την “μανία” στην οποία τον ρίχνουν οι απεσταλμένες της Ήρας και θα γίνει μίασμα.

Στο τέλος της τραγωδίας ο Ηρακλής θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την φθαρτή, ανθρώπινη και αδύναμη φύση του, δεν θα είναι πια ο ήρωας που ήταν. Ο τελευταίος του άθλος θα είναι να υποταχθεί στη ζωή, να αντέξει να κοιτάξει την δυστυχία του κατάματα.
Ωστόσο, σ’ αυτή την κατάμαυρη τραγωδία, όπου οι αρχές εξουσίας επιφυλάσσουν την χειρότερη μοίρα για τον άνθρωπο - πράγμα καθόλου ανοίκειο στις μέρες μας - υπάρχει φως. Και αυτό είναι ο άλλος άνθρωπος. Όταν ο Ηρακλής μετά τον φόνο της οικογένειάς του, βλέπει ως μονόδρομο την αυτοκτονία, είναι ο Θησέας - φίλος και συγγενής του - που θα τον βγάλει απ’ αυτό το μονοπάτι. Θα του δώσει το χέρι, θα του προσφέρει καταφύγιο, φροντίδα, το σώμα του ως στήριγμα και εν τέλει τον ίδιο του τον εαυτό, προκειμένου να τον πείσει να συνεχίσει. Κι έτσι ο Ηρακλής θα καταφέρει να ζήσει για το φόνο που έπραξαν τα χέρια του αλλά όχι ο νους του. Σ’ αυτήν την τραγωδία που αποδομεί σαρωτικά την Τυραννία των Πολιτικών και των Θεών, δίνεται ως μόνη απάντηση ο άνθρωπος ως σωτήρας. Ο Φίλος».

Στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Νίκος Μήλιας, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ραφτόπουλος και Αντώνης Αντωνόπουλος ενώ συμπράττει επί σκηνής και ο γνωστός μουσικός Φώτης Σιώτας.

Πρόγραμμα περιοδείας

ΙΟΥΛΙΟΣ
Παρ 5/7 & Σάβ 6/7 – Παπάγου
Τρίτη 9/7 – Ιωάννινα
Τετάρτη 10/7 – Λάρισα
Πέμπτη 11/7 – Σέρρες
Παρασκευή 12/7 – Αλεξανδρούπολη
Κυρ 14/7, Δευ 15/7 & Τρί 16/7 – Θεσ/νίκη
Τετάρτη 17/7 – Φίλιπποι
Πέμπτη 18/7 – Κιλκίς
Σάββατο 20/7 – Μουδανιά
Κυριακή 21/7 – Δίον
Δευτέρα 22/7 – Κοζάνη
Τρίτη 23/7 – Βόλος
Τετάρτη 24/7 – Δελφοί
Πέμπτη 25/7 – Πετρούπολη
Κυριακή 28/7 – Οινιάδες
Δευτέρα 29/7 & Τρίτη 30/7 – Πάτρα
Τετάρτη 31/7 – Ήλιδα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Πέμπτη 1/8 Αίγιο
Δευτέρα 5/8 – Ρέθυμνο
Τρίτη 6/8 – Χανιά
Τετάρτη 7/8 & Πέμπτη 8/8 – Ηράκλειο
Τρίτη 20/8 – Χιλιομόδι
Τετάρτη 21/8 – Σαλαμίνα
Πέμπτη 22/8 – Λαύριο
Παρασκευή 23/8 – Σπάρτη
Σάββατο 24/8 – Καλαμάτα
Κυριακή 25/8 – Φλόκα
Τρίτη 27/8 – Νέα Μάκρη
Τετάρτη 28/8 – Βεάκειο Πειραιά
Πέμπτη 29/8 – Βριλήσσια
Παρασκευή 30/8 – Κατράκειο Νίκαιας
Σάβ 31/8 – Ηλιούπολη

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Κυρ 1/9 - Ηρώδειο
Τρίτη 3/9 – Χαλκίδα
Τετ 4/9 & Πέμ 5/9 – Θέατρο Βράχων
Σάββατο 7/9 – Αιγάλεω
Κυριακή 8/9 Θήβα

Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ 

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: «Πρόβες» είχε κάνει ο δολοφόνος του 54χρονου τοπογράφου

Φυλακές Ιωαννίνων - «Ένα μύριο καθαρό στην τσέπη» - «Δεν θα μας πιάσουν, κρύψτα κάπου»: Οι διάλογοι που «έκαψαν» το κύκλωμα

Τα ζευγάρια των προημιτελικών του EURO 2024 κι όλες οι διασταυρώσεις μέχρι τον τελικό - Δείτε όλα τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr