Βιμ Χοφ: Ο «άνθρωπος του πάγου» κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του

Ποιος είναι ο άνθρωπος που νίκησε το κρύο και έκανε την κρυοθεραπεία αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ευζωϊστικού lifestyle, ατραξιόν των κοινωνικών δικτύων και αγαπημένη συνήθεια – μεταξύ πολλών άλλων- του Ντέιβιντ Μπέκαμ, της Κόρτνεϊ Κοξ και της Κένταλ Τζένερ

Αν κανείς δεν ζει ως αναχωρητής σε κάποια σκήτη του Θιβέτ (ή έστω της χερσονήσου του Άθω) κι αν δεν έχει ηθελημένα (ή έστω εστιθεληλικά) αποκόψει τους δεσμούς του από την τεχνολογία και τους καρπούς της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, με άλλα λόγια δεν απέχει από τα κοινωνικά δίκτυα, η παρακάτω εικόνα θα του είναι μάλλον γνώριμη.
Άνδρες και γυναίκες με ή χωρίς αλαβάστρινα κορμιά – αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, κυρίως αυτοί που διαθέτουν σώματα υπερήρωα-, διάσημοι στο μικρόκοσμο των social media αλλά και celebrities με οικουμενικό βεληνεκές μαγνητοσκοπούν και μοιράζονται με το καντάρι βίντεο με τους εαυτούς τους να βυθίζονται σε πολύ παγωμένα νερά. Σε λίμνες και ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς, μα πιο συχνά σε φουσκωτά ή ξύλινα βαρέλια ξέχειλα από παγάκια.

Η βύθιση του σώματος για μερικά λεπτά της ώρας στο παγωμένο νερό δεν είναι απλώς νεόκοπη μόδα ή τάση. Αλλά έχει πια γιγαντωθεί σε ένα παγκόσμιο δόγμα με πιστούς οι οποίοι αυξάνονται γεωμετρικά και ορκίζονται στην αντιφλεγμονώδη επίδραση που έχει η χαμηλή θερμοκρασία του νερού στο κορμί τους αλλά και στα μεσοπρόθεσμα θεαματικά αποτελέσματα για τους δείκτες υγείας τους.

Η μέθοδος στην οποία «υποκλίθηκαν» διασημότητες

Ο Λίαμ και ο Κρις Χέσμγουουορθ, τα φωτογενή δίμετρα αδέλφια από την Αυστραλία, ο κάποτε ιδρυτής του Twitter, κατόπιν γκουρού των κρυπτονομισμάτων Τζακ Ντόρσεϊ, η Όπρα Γουίνφρεϊ, ο Ορλάντο Μπλουμ, φυσικά η πρωθιέρεια των εναλλακτικών μεθόδων αυτοβοήθειας και αυτοθεραπείας Γκουίνεθ Πάλτροου, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Τζάστιν Μπίμπερ και ο Ράσελ Μπραντ είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους που έχουν ασπαστεί μια σχεδόν μαζοχιστική μέθοδο, στην οποία έθισε -κατά πως φαίνεται- τον κόσμο ο IceMan ή κατά κόσμον Βιμ Χοφ, η αυτοβιογραφία του οποίου κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες ημέρες και και στα ελληνικά απο την Key Books.

Στα ακόμα καλύτερα νέα, το «ευαγγέλιο» του 65χρονου ανθρώπου των παγετώνων, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει δώσει και τα τηλεοπτικά διαπιστευτήριά του μέσω του reality show «Freeze the Fear» από την έγκριτη συχνότητα του BBC, συστήνει ανεπιφύλακτα ο έτερος σούπερ σταρ της αυτοβοήθειας, ο Καναδός γιατρός του «τραύματος», όπως είναι ευρύτερα γνωστός, Γκαμπόρ Μάτε.



«Θα θέλατε να έχετε περισσότερη ενέργεια, λίγοτερο στρες και ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα; Θα θέλατε να κοιμάστε καλύτερα, να βελτιώσετε τις γνωστικές και αθλητικές σας επιδόσεις, να φτάχνετε τη διάθεσή σας, να χάσετε βάρος και να καταπραΰνετε το άγχος σας; Και αν σας έλεγα ότι μπορείτε να τα επιτύχετε όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, ξεκλειδώνοντας τη δύναμη του μυαλού σας; Και ότι αυτό μπορείτε να το κάνετε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες;». Τα (ρητορικά) ερωτήματα που θέτει ο Χοφ στο πρώτο κεφάλαιο της πολύ προσωπικής βίβλου του είναι αν μη τι άλλο ερεθιστικά. Ποιος δε θέλει έναν καινούργιο, καλύτερο και πιο ανάλαφρο εαυτό; Και να μην τον θέλει εδώ που τα λέμε ο ψυχαναγκασμός στο παράλληλο σύμπαν του διαδικτύου είναι τέτοιος που κάνει καθένα να αποζητά σχεδόν υπνωτισμένος μια βελτιωμένη εκδοχή του. Σαν να λέμε έναν εαυτό 2.0.

Ποιος είναι ο «άνθρωπος του πάγου»;


Άλλωστε και ο Χοφ, όπως περιγράφει στην αυτοβιογραφία του, δε γεννήθηκε με υπερηρωικές ικανότητες. Στην πραγματικότητα παραλίγο να μην έρθει καν στην ζωή του, αφού οι μαιευτήρες της μητέρας του το μακρινό 1959 δεν είχαν ιδέα ότι εκείνη κυοφορούσε δίδυμα. Όταν λοιπόν βγήκε από την κοιλιά της πρώτος ο αδελφός του Βιμ, ο Αντρέ, την οδήγησαν για ανάρρωση στο δωμάτιό της. Ο Βιμ ήρθε στον κόσμο πολλές ώρες αργότερα κι αφού οι αφόρητοι πόνοι και οι ατέρμονες συσπάσεις της μητέρας του έπεισαν τους γιατρούς πως υπήρχε ένα ακόμα παιδί στην κοιλιά της. Γεννήθηκε παγωμένος κι αυτό ήταν το πρώτο από τα πολλά μαθήματα που πήρε στην ζωή του μέχρι τα 17 χρόνια του. Τότε ξεκίνησε μια ποδηλατική περιήγηση από την Ολλανδία με προορισμό την Ισπανία παρέα με τον δίδυμο αδελφό του. Ήταν μια κοσμογονική εμπειρία που όρισε την ζωή του. Λίγους μήνες αργότερα ο Χοφ είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του, όπου μάλιστα κατοικοέδρευε ως άλλο ανένταχτο νιάτο σε μια κατάληψη. Μια μέρα αποφάσισε να βουτήξει στο παγωμένο νερό. Δεν το είχε σκεφτεί, ούτε το είχε σχεδιάσει. Απλώς ένιωσε την παρόρμηση. Εκείνη την ημέρα λέει πως ξαναγεννήθηκε. Αυτή τη φορά ως ο άνθρωπος των πάγων.



Η μέθοδος του Χοφ βασίζεται εν πολλοίς στον έλεγχο του νου μέσω ασκήσεων αναπνοής. Αν το μυαλό πειστεί, το σώμα δεν έχει παρά να ακολουθήσει, σύμφωνα με τον Ολλανδό. Και φυσικά στο βιβλίο του περιλαμβάνονται διάφοροι μπούσουλες: από το βασικό πρωτόκολλο αναπνοής αλλά και ελέγχου του τρόπου σκέψης μέχρι μια αναλυτική άσκηση για να ξεπεράσει κανείς το hangover σε μόλις 20 λεπτά της ώρας. Ο ίδιος, που έχει διαθέσει τον εαυτό του πολλάκις ως πειραματόζωο σε πανεπιστημιακές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο που ο οργανισμός του καταπολεμά τις κυτοκίνες οι οποίες προκαλούν τη φλεγμονή, υποστηρίζει με ζέση ιεροκήρυκα ότι η μέθοδός του μπορεί ακόμα να βοηθήσει στη θεαματική βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, στην άμβλυνση των συμπτωμάτων ασθενειών όπως η ελκώδης κολίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας ενώ τη θεωρεί θαυματουργή και για την αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τόσο η Αμερικανική όσο και η Βρετανική Εταιρία Καρδιολογίας συνιστούν τη συμβουλή και την παρακολούθηση από γιατρό σε όλους τους επίδοξους μύστες της μεθόδου του Βιμ Χοφ.

Η οικουμενική διασημότητα που απολαμβάνει πάντως χάρη στα ανδραγαθήματά του – έχει τρέξει ξυπόλητος ημιμαραθώνιο σε πάγο στη Φινλανδία σε 2 ώρες και 16 λεπτά, έχει κολυμπήσει κάτω από επιφάνεια πάγου για 57,5 μέτρα, έχει μείνει μέσα σε παγωμένο νερό για 44 λεπτά, έχει αποπειραθεί να κατακτήσει το Εβερεστ με εξάρτυση σορτσάκι και σανδάλια το 2007 ενώ εννέα χρόνια αργότερα σκαρφάλωσε με την ίδια στολή εργασίας και στο Κιλιμάντζαρο- είναι εντυπωσιακή για το παιδί μιας εννιαμελούς οικογένειας που ξεκίνησε τη διαδρομή της ζωής του ως εφημεριδοπώλης από το νοτιότερο άκρο της Ολλανδίας. Πάντως, η για πολλούς αμφιλεγόμενη μέθοδός του έχει βρει στρατιές από θιασώτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Πολλοί μάλιστα από αυτούς έχουν ξεπεράσει πια παράσαγγας τον πρώτο διδάξαντα, όπως ο Ελβετός Πέτερ Κόλατ που μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο κατάφερε να κολυμπήσει κάτω από επιφάνεια πάγου στο Τιρόλο της Αυστρίας χωρίς στολή και αναπνευστήρα για 106,25 μέτρα. Και πού να σφίξουν κι οι ζέστες.

*Το βιβλίο «Η μέθοδος του Wim Hof» κυκλοφορεί από την Key Books


Ειδήσεις σήμερα:

Θρήνος για τον 22χρονο μουσικό Σήφη Γιανναράκη που απανθρακώθηκε στα Χανιά - Δείτε φωτογραφίες από το καμένο όχημά του

Γερμανία: Κάθε μισή ώρα ένα παιδί πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Κραουνάκης και Τσανακλίδου τραγουδάνε το κομμάτι «Μοίρες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr