Δημήτρης Λάλος - Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Αναβιώνουν έναν θρυλικό γαλλικό έρωτα στο Ηρώδειο

Δημήτρης Λάλος - Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Αναβιώνουν έναν θρυλικό γαλλικό έρωτα στο Ηρώδειο

Στη μουσικοθεατρικη παράσταση «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου»

Lalos_-_Labropoulou_3
Την παθιασμένη σχέση δύο σπουδαίων Γάλλων καλλιτεχνών, του ιδιοφυή συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν και της αντισυμβατικής συγγραφέα με το ελληνικό ψευδώνυμο Γεωργίας Σάνδη, θα αναβιώσουν επί σκηνής ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου, στη μουσικοθεατρικη παράσταση «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου» που θα φιλοξενηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Πολωνού συνθέτη Jarosław Kilian και με τη συμμετοχή της διακεκριμένης πιανίστριας Τατιάνας Παπαγεωργίου.
Lalos_-_Labropoulou2

Ο θυελλώδης ερωτάς των δυο δημιουργών, που έμεινε στην ιστορία και ενέπνευσε διανοούμενους και απλούς ανθρώπους, θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από αριστουργηματικά μουσικά έργα και προσωπικές επιστολές που αντάλλαξαν, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επιστήθιους φίλους τους Φρανς Λιστ και Ευγένιου Ντελακρουά.

Κλείσιμο
Η George Sand, Βαρόνη Ντυντεβάν, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο, κάπνισε, φόρεσε αντρικά ρούχα, συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι, συνέγραψε λογοτεχνικά έργα και διεκδίκησε την επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως για μια γυναίκα, κάτι αδιανόητο για την εποχή. Μια δυναμική και θυελλώδης γυναίκα, επιστήθια φίλη του Φρανς Λιστ, ένα βράδυ σε ένα «σουαρέ» συνάντησε τον Φρέντερικ Σοπέν…

«Τον πρωτοείδα στο σκοτάδι να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο… τον ερωτεύτηκα. Δεν μπορώ να συνέλθω από τον θαυμασμό…» θα γράψει. «Ο κόσμος δεν τον γνώριζε και ακόμα και τώρα δεν τον γνωρίζει. Επί 8 χρόνια, που έζησα κοντά του και μυήθηκα μέρα με τη μέρα στα μυστικά της έμπνευσής του… Ο Chopin κατόρθωσε να κάνει ένα μουσικό όργανο να μιλά τη γλώσσα του απείρου …αρχίζω να σκέφτομαι ότι υπάρχουν άγγελοι μεταμορφωμένοι σε άνδρες…Ο Frédéric έχει κατακτήσει την καρδιά μου… αλλά, κι όλο το Παρίσι με την θεία μουσική του…»
Lalos_-_Labropoulou_-_Papageorgiou
Ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου με την διακεκριμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου

Η Σάνδη αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο αξιόλογες συγγραφείς και εκπροσώπους του Ρομαντισμού στην Ευρώπη, με περισσότερα από 70 έργα, μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά κα, φιλέλλην και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, γεγονός που φαίνεται και από το ψευδώνυμο το οποίο υιοθέτησε, «Γεωργία». Δραματοποιημένα αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά έργα της θα παρουσιαστούν επι σκηνής και θα αναδείξουν τον έρωτα αλλά και την βαθιά πνευματική σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους και αποτέλεσε έμπνευση για τα παγκόσμια μουσικά αριστουργήματα του Σοπέν.

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου » είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο, το συναίσθημα και την πνευματική δημιουργία, αναδεικνύει την νοσταλγία του συνθέτη για την κατακτημένη από τους Ρώσους πατρίδα του, τον ταραχώδη έρωτά του με την ποιήτρια Γεωργία Σάνδη και τον κύκλο διανοουμένων στο Παρίσι τον 19ο αιώνα, τα μουσικά αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν την εποχή του Ρομαντισμού. Το έργο αποθεώνει τα συναισθήματα της αγάπης και του έρωτα. Κάθε νότα του Σοπέν ακουμπάει την καρδιά, κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.

Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο στο ρομαντικό Παρίσι, την Μαγιόρκα όπου οι ερωτευμένοι έζησαν σε ένα μοναστήρι μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματά του κόσμου, στην Βιέννη τον πρώτο σταθμό του Σοπέν, στην Βαρσοβία από όπου ξεκινάει τα ταξίδι της ζωής του , θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής.

Αριστουργηματικά κουστούμια εποχής θα πλαισιώσουν μια παράσταση γεμάτη νοσταλγία ρομαντισμό αλλά και μεγάλες ψυχικές συγκρούσεις.

Στην παράσταση συμμετέχει και η νέα βραβευμένη σοπράνο Ματίνας Τσαρουχά, που έχει κερδίσει την ιστορική υποτροφία Μαρία Κάλλας για το έτος 2023-24 και εμφανίζεται σε λυρικά θέατρα της Αγγλίας.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί ως δωρεά στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο Άτλας του Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Με buzzer beater του Γουότκινς στον τελικό η Αγγλία, 2-1 την Ολλανδία - Δείτε τα γκολ

Θρήνος στη Βρετανία για τις τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν με βαλλίστρα - Ψάχνουν τι όπλισε το χέρι του δράστη

Ήρεμα νερά και νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο για Μητσοτάκη και Ερντογάν - Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης