Κώστας Μακεδόνας: Ερμηνεύει νέα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε στίχους σημαντικών ποιητών

Στο άλμπουμ «Ο Γκρεμιστής» - Ακούστε το ομώνυνο κομμάτι

«Ο Γκρεμιστής» είναι ο τίτλος του νέου άλμπουμ του Κώστα Μακεδόνα και του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου  και ποίηση Μάνου Ελευθερίου, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Βύρωνα Λεοντάρη και Κωστή Παλαμά. Πρόκειται για έναν κύκλο οκτώ λαϊκών τραγουδιών βασισμένων στον ποιητικό λόγο.

Ο τίτλος έρχεται απ’ ευθείας από το μνημειώδες ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ένα ποίημα-οργισμένη ελεγεία, το απόλυτα ιδεολογικό υπόβαθρο για την κοινωνική Επαναστατικότητα. Τραγούδι που πρωτοπαρουσιάστηκε στον «Μεγάλο Αιρετικό» Α’ μέρος, μαζί με τους εμβληματικούς «Αποχρωματισμούς» του Βύρωνος Λεοντάρη. Δίπλα τους ένα συγκλονιστικό τραγούδι αγάπης και μεταφυσικής σύνδεσης του ενήλικου παιδιού με την μητέρα του: «Η Στοργή Σου με Προσμένει» του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη.

Ωστόσο την μερίδα του λέοντος έχει ο Μάνος Ελευθερίου με μερικά από τα υπέροχα στιχουργήματα-παρακαταθήκη που άφησε στον Δημήτρη Παπαδημητρίου με την εντολή να τα παρουσιάσει σταδιακά και αρκετά χρόνια «αργότερα». «Ο Μεγάλος», «Μια Νύχτα που’ χα Κρίση», «Με το Μαχαίρι στο Λαιμό», «Τρεις Νύχτες νήστεψα νερό (και δέκα τ ’όνομά σου)». Τέλος «Οι Σταθμάρχες», τραγούδι «παραγγελία» από τον ίδιο τον Μάνο Ελευθερίου στον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

«Μια οκτάδα Λαϊκών Τραγουδιών, έτσι όπως αξίζει να τα εννοεί κανείς:  Από το ατόφιο αισθητικό ύφος έως το μεγάλο, ανεπιτήδευτο συναίσθημα. Από το θυμόσοφο χιούμορ έως την επαναστατική δίψα. Αυτήν που μόνο ποιητές όπως ο Κωστής Παλαμάς μπορούν να οραματισθούν και μόνο οι λαοί, όπως οι Έλληνες, μπορούν να πραγματώσουν. Και όλα με την ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα. Ενός μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, έτσι όπως αξίζει να εννοούμε τις έννοιες μεγάλος και λαϊκός» σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφερόμενος στη νέα αυτή δισκογραφική δουλειά.

 Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Antart, με την παλιά και «ανθρώπινη» μέθοδο: όλοι οι μουσικοί έπαιξαν ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο και με διεύθυνση ορχήστρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Προσποιούνταν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και «άδειαζαν» τα σπίτια ηλικιωμένων – Βίντεο ντοκουμέντα με τη δράση τους

Ρόδος: Η καταγγελία της 20χρονης Βρετανίδας για την 35χρονη ομοεθνή της - Επιχείρησε να τη βιάσει στην τουαλέτα μπαρ

Ραλφ Σουμάχερ: Ο γάμος με το μοντέλο, το διαζύγιο που του κόστισε εκατομμύρια και η αποκάλυψη για την σεξουαλικότητά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr