Πειραιώς 260: Έτσι θα γίνει το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα μετά την αναμόρφωσή του από το υπουργείο Πολιτισμού

Πειραιώς 260: Έτσι θα γίνει το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα μετά την αναμόρφωσή του από το υπουργείο Πολιτισμού

Θα φιλοξενήσει πολιτιστικές χρήσεις - Δείτε φωτογραφίες

Biomixaniko_Ktirio_Peiraios_1
Ένα σημαντικό έργο που θα αλλάξει τον χαρακτήρα της περιοχής αποτελεί η μετατροπή του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260 σε νέο πολιτιστικό, δυναμικό πολιτιστικό πόλο. Η στρατηγική μελέτη της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των χαρακτηρισμένων, ως κτιρίων μνημείων του, μετά από την απευθείας αγορά του από το υπουργείο Πολιτισμού, έναντι περίπου 13.000.000 ευρώ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Biomixaniko_Ktirio_Peiraios_4
Biomixaniko_Ktirio_Peiraios_3
Το πριν και το μετά του χώρου
Κλείσιμο
Το βιομηχανικό συγκρότημα εμπίπτει στα όρια των Δήμων Ταύρου Μοσχάτου-Ρέντη. Στο οικόπεδο της οδού Πειραιώς 260, με εμβαδόν 28.286 τ.μ., υπάρχουν δέκα λειτουργικά αυτοτελή κτίσματα, συνολικής δόμησης 26.997 τ.μ., τα οποία αποτελούν τυπικά δείγματα βιομηχανικών κατασκευών μεγάλης κλίμακας, με λιτή αισθητική, όπως επιβάλουν τα πρότυπα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα με χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος για τα φέροντα στοιχεία και τις απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (ηλεκτρικό ρεύμα, ανελκυστήρες). Κάποια έχουν παραχωρηθεί προς χρήση στον ΟΔΑΠ και στο Ελληνικό Φεστιβάλ, που χρησιμοποιεί τμήματα των χώρων ως θεατρικές σκηνές με τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις τους. Το έργο της «Διαμόρφωσης και λειτουργίας Εργαστηρίου πιστών αντιγράφων, Μοντελοθήκης και Αποθηκών του ΟΔΑΠ», ενός κτηρίου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ΟΔΑΠ.
Biomixaniko_Ktirio_Peiraios_6
Biomixaniko_Ktirio_Peiraios_5
Ως μια κρίσιμη παρέμβαση στον αστικό ιστό και στην εικόνα της πόλης, ενισχύοντας ιδιαίτερα την πολιτιστική φυσιογνωμία του άξονα της οδού Πειραιώς χαρακτήρισε το έργο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Από το 2006, κάποια κτήρια χρησιμοποιούνται ως θεατρικοί χώροι από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ενώ προβλέπεται η λειτουργία και εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και Γλυπτοθήκης-Μοντελοθήκης, επισκέψιμων από το κοινό, όπως και χώροι πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών. Σήμερα, επιδιώκουμε την αποκατάσταση και την εξ ολοκλήρου επανάχρηση του βιομηχανικού χώρου για πολιτιστικές χρήσεις. Η άμεση γειτνίασή του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά και για την ανάπτυξη συνεργιών. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, των Δήμων Νίκαιας και Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με την ανάδειξη των παλαιών βιομηχανικών πυρήνων, η αξιοποίηση και η επανάχρηση των αξιόλογων κτηριακών κελυφών και η ανάδειξη της Πειραιώς ως παράλληλου πολιτιστικού άξονα προς τη λεωφόρο Συγγρού. Η αποκατάσταση και επανάχρηση του ακίνητου, επί της οδού Πειραιώς 260, υπηρετεί την πολιτική μας, για αποκατάσταση και απόδοση νέων χρήσεων σε κτήρια ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ. Μέσα από την αναβάθμιση τους, συμβάλουμε δραστικά στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου και επιμέρους περιοχών της Αθήνας» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Κινέζος μεγιστάνας καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για απάτη 1 δισ. δολαρίων – Έπαιρνε λεφτά από followers και αγόραζε γιοτ και αυτοκίνητα

Ακριβή μου MyCoast: 220 ευρώ η πρώτη ξαπλώστρα κύμα στην Αττική

Φωτιά σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, εστάλη 112, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης