«Αισχύλεια 2024»: Σημαντικοί καλλιτέχνες και δημοφιλείς παραστάσεις στο φετινό φεστιβάλ της Ελευσίνας

«Αισχύλεια 2024»: Σημαντικοί καλλιτέχνες και δημοφιλείς παραστάσεις στο φετινό φεστιβάλ της Ελευσίνας

Θέατρο, μουσική και σινεμά οι βασικοί άξονες του προγράμματος - Δείτε τις σημαντικότερες εκδηλώσεις

Aisxyleia_2024
Μισό αιώνα ζωής, για την ακρίβεια 49 χρόνια, συμπληρώνουν φέτος τα «Αισχύλεια», το φεστιβάλ της Ελευσίνας που έχει βάλει τη σφραγίδα του στα εγχώρια πολιτιστικά δρώμενα μέσα από τη μεγάλη ιστορία του και την ποιότητα των εκδηλώσεων που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει. Για μία ακόμη χρονιά λοιπόν, η Ελευσίνα, που υπηρέτησε με μεγάλες αξιώσεις πέρσι τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θα γίνει, από τις 30 Αυγούστου, πόλος έλξης σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και πλήθους κόσμου, πολιτών αλλά και επισκεπτών, που συμμετέχει σταθερά στη μεγάλη αυτή γιορτή.
Aisxyleia_2024_-_2
Όπως εξάλλου επισήμανε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Λ. Γεωργόπουλος, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, «Στα Αισχύλεια συμπυκνώνεται η ιστορική κληρονομιά της πόλης, από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τον Αισχύλο, μέχρι την εκβιομηχάνιση του 19ου και 20ού αιώνα. Μια κληρονομιά που διασταυρώνεται δημιουργικά με το σήμερα της Ελευσίνας, μιας πόλης που κατακτά με καθημερινή προσπάθεια τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό το υπόβαθρο, οι πλούσιες εκδηλώσεις των Αισχυλείων μετατρέπουν κάθε χρόνο την Ελευσίνα σε κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα».
Iraklis_Menomenos_-_Karantza
«Ηρακλής Μαινόμενος»
Κλείσιμο
Ρίχνοντας κανείς μια πρώτη ματιά στο φετινό πρόγραμμα των «Αισχυλείων», οι περισσότερες εκδηλώσεις των οποίων θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, αντιλαμβάνεται πως το θέατρο έχει την τιμητική του μιας και θα φιλοξενήσουν κάποιες από τις πλέον αξιόλογες και δημοφιλείς παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού. Ανάμεσά τους οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμη Πάνου, Αργύρη Πανταζάρα, Γιάννη Κόραβο, Διονύση Πιφέα, Φώτη Στρατηγό κ.ά (1/9), ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση, ελεύθερη απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τον βραβευμένο Μάνο Βακούση στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την συμμετοχή – έκπληξη των Χατζηφραγκέτα, Nalyssa Green και Τελευταίου Καλεσμένου (8/9), ο «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Καραντζά και τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη κ.α. επί σκηνής (11/9), «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη ο οποίος και πρωταγωνιστεί μαζί με τους Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη κ.α. (13/9), οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία  Μαριάννας Κάλμπαρη με πρωταγωνιστές τους Λυδία Κονιόρδου, Γιάννη Τσορτέκη, Άκη Σακελλαρίου, Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου (15/9 αλλά και το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ σε διασκευή για παιδιά (12/9)
Kata_Fantasian_Asthenis_-_Xeilakis
Ο Αιμίλιος Χειλάκης στον «Κατά φαντασίαν ασθενή»
Από το μουσικό μέρος του προγράμματος ξεχωρίζουν οι συναυλίες της Ελεωνόρας Ζουγανέλη (22/9), των Χαϊνηδων με τους Social Waste (16/9) και το αφιέρωμα του Σταύρου Λάντσια στον Ennio Morricone (30/8) ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και μια σειρά από κινηματογραφικές προβολές βραβευμένων ελληνικών ταινιών όπως το «Πίσω απ’ τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου (23/9), η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα και το «Πολύδροσο» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (26/9).
Eleonora_Zoyganleli
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα δώσουν συναυλία στα φετινά «Αισχύλεια»
Μια αναδρομή στη μακρά διαδρομή ιστορία των «Αισχυλείων», κομμάτια της οποία είναι πιθανόν άγνωστα στο ευρύ κοινό, διηγήθηκε ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, γέννημα – θρέμμα της Ελευσίνας: «Τα γενέθλια των 2.500 χρόνων του Αισχύλου, το 1975, έμελλε να είναι η έναρξη των Αισχυλείων.Η σπορά είχε πέσει 20 χρόνια πιο πριν , το 1954 με την δημιουργία του Μορφωτικού Συλλόγου. Η μύηση στις τραγωδίες του Αισχύλου είχε ξεκινήσει το 1965. Έχοντας κατά νου τις παραπάνω χρονολογιές - σταθμούς, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ο θεσμός των Αισχυλείων αντέχει στον χρόνο. Οι ίδιοι οι άνθρωποι και η αγάπη τους για τα πολιτιστικά δρώμενα , η λατρεία για την Ιερή Πόλη τους, είναι το μυστικό μακροζωίας των «Αισχυλείων» που χρόνο με τον χρόνο ανασυντάσσονται και βρίσκουν ολοένα καινούργιο περιεχόμενο αλλά και υποστηριχτές/ εθελοντές απο τον χώρο των Γραμμάτων,  του Πολιτισμού, της Δημόσιας Ζωής» σημείωσε αποκωδικοποιώντας το μυστικό της μακροβιότητάς τους».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα εισιτήρια θα βρείτε ΕΔΩ


Ειδήσεις σήμερα:

Ποια είναι η πριγκίπισσα από το Ντουμπάι που χώρισε μέσω Instagram: Η Ελληνίδα μάνα της και το ταξίδι του μέλιτος στη Μύκονο

Αφηνίασαν οι Τούρκοι με τη Βανδή μετά την ακύρωση της συναυλίας για την αφίσα του Ατατούρκ: Να γυρίσεις πίσω κολυμπώντας


Έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης: Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης