Ηλίας Δημητρακόπουλος: Ντοκιμαντέρ για τον δημοσιογράφο που αποκάλυψε την ελληνική πτυχή του Watergate

Η τηλεόραση της Βουλής, για να τιμήσει την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, προβάλει την Τετάρτη 24/7/2024 στις 20.00 το ντοκιμαντέρ για τον Ηλία Δημητρακόπουλο

H επέτειος για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Η πτώση της χούντας και η Μεταπολίτευση αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν ο λαός ενώνεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών
του.
Ο γνωστός σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης, που έζησε εξόριστος στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, συνάντησε έναν άνθρωπο που ακόμα και στα 85 του χρόνια αγωνιζόταν για δικαιοσύνη και ελευθερία, τον δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο, που ζούσε μόνιμα στην Ουάσιγκτον.


Ο Δημητρακόπουλος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αγώνα εναντίον της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, μέσα από την αποκάλυψη της ελληνικής πτυχής του σκανδάλου Watergate.
Είναι ο μόνος που τόλμησε να τα βάλει με τη CIA, υποβάλλοντας μήνυση εναντίον της και συνέχισε μέχρι τέλους να συλλέγει στοιχεία για την προσαγωγή του Χένρυ Κίσσινγκερ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου. Μέσα από την ταινία αναδεικνύεται η ιστορία του ανθρώπου που αντιστέκεται και αγωνίζεται, που δεν διστάζει να «αναμετρηθεί» με την ιστορία και να «καταγραφεί» – με τη δράση του – στη συλλογική μνήμη.

Ο Αγώνας Κατά της Χούντας
Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από νεαρή ηλικία. Όταν η χούντα των συνταγματαρχών ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα το 1967, ο Δημητρακόπουλος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Αντιμέτωπος με τη λογοκρισία και τη βία της στρατιωτικής κυβέρνησης, ο Δημητρακόπουλος χρησιμοποίησε τις δημοσιογραφικές του ικανότητες για να ενημερώνει τον κόσμο για τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Λόγω της δράσης του, έγινε στόχος του καθεστώτος και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνέχισε τον αγώνα του κατά της χούντας. Στις ΗΠΑ, ο Δημητρακόπουλος χρησιμοποίησε τις επαφές του και τη γνώση του για να πληροφορήσει τον διεθνή Τύπο και τις κυβερνήσεις  για τις αυθαιρεσίες της ελληνικής χούντας.



Το Σκάνδαλο Watergate
Η συμβολή του Δημητρακόπουλου στην αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate υπήρξε καθοριστική. Το σκάνδαλο αυτό, που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1974, ξεκίνησε με τη διάρρηξη στα γραφεία της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής στο συγκρότημα Watergate στην Ουάσιγκτον το 1972. Οι αποκαλύψεις γύρω από το Watergate περιελάμβαναν την παράνομη παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των ενεργειών από την κυβέρνηση Νίξον.

Ο Δημητρακόπουλος ανακάλυψε ότι η χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα είχε χρηματοδοτήσει παράνομα την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον το 1968 μέσω του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάππας. Αυτή η αποκάλυψη ήταν σημαντική καθώς έδειχνε τη διεθνή διάσταση της διαφθοράς και των παράνομων δραστηριοτήτων της κυβέρνησης Νίξον. Ο Δημητρακόπουλος παρείχε πληροφορίες και αποδείξεις στους Αμερικανούς δημοσιογράφους και τις αρχές, συμβάλλοντας σημαντικά στην έρευνα και την τελική έκβαση του σκανδάλου.

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος, με την αφοσίωσή του στη δημοκρατία και την αλήθεια, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της δημοσιογραφίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η γενναιότητά του να σταθεί απέναντι σε πανίσχυρες δυνάμεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, τον καθιστά ένα παράδειγμα δημοσιογραφικής ακεραιότητας και ηθικής.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, ο Δημητρακόπουλος επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου συνέχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και συγγραφέας, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και την εκπαίδευση της κοινής γνώμης. Απεβίωσε το 2016, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά αγώνα για την ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος & Καλλιόπη Λεγάκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Ήχος: Στέλιος Μιχαηλίδης
Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη
Μουσική: Νίκος Παπαδογούλας
Παραγωγή: Portolanos Films 2014, color, stereo, 69min

Ειδήσεις σήμερα:

Κρύβονται και αναζητούν «σασμό» οι Κρητικοί που ξυλοκόπησαν τον Ελληνοκαναναδό χρηματιστή - Δικαιοσύνη ζητά η οικογένειά του

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ο 19χρονος νταής που σκότωσε δύο γιατί είχε μείνει μεταξεταστέος

Τι συνέβη στην Ντέμη Γεωργίου και κατέληξε ξαφνικά - Το χρονικό της τραγωδίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr