«Ικέτιδες»: Οι πρώτες εικόνες από την παράσταση που περιοδεύει στην Ελλάδα

Μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του Θεάτρου του Νέου Κόσμου - Πότε θα πάει Επίδαυρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς η πρεμιέρα των «Ικέτιδων» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, με πρωταγωνιστές τους Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκη Σακελλαρίου, και Γιάννη Τσορτέκη. Η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θεάτρου του Νέου Κόσμου θα συνεχίσει το ταξίδι της με περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ενώ θα ανέβει, στις 23 και 24 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Η Λυδία Κονιόρδου

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, στον τόπο όπου το 1930 πρωτοακούστηκε η ίδια μετάφραση του έργου του Αισχύλου, ένα κατάμεστο θέατρο επιβράβευσε με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα τις εξαιρετικές ερμηνείες των αλλά και του εντυπωσιακού 15μελούς γυναικείου Χορού της παράστασης με προεξάρχουσα την Χριστίνα Σουγιουλτζή.

Οι «Ικέτιδες» είναι ένα έργο που μιλά για τις βαθιές ρίζες της πατριαρχίας και τον τρόπο με τον οποίο καθόρισαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Πρωταγωνιστής είναι ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων, που μαζί με τον πατέρα τους Δαναό ζητούν άσυλο στο Άργος- τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον «οίστρο» η πρόγονός τους Ιώ- προκειμένου να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία. 
Ο Άκης Σακελλαρίου
Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της μετανάστευσης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων».

Οι Ικέτιδες μιλούν για τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Άνδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί.
Να σημειωθεί ότι στις παραστάσεις της Επιδαύρου ο Χορός είναι 50 μελής, ενώ ως σολίστ συμμετέχει και η Μαρίνα Σάττι, μαζί με τις χορωδούς από το δικό της γυναικείο χορωδιακό σχήμα CHÓRES.

ΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
Τετ, 24/7
Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα" - Βόλος, Μαγνησία

Πεμ, 25/7
Κηποθέατρο Αλκαζάρ - Λάρισα

Σαβ, 27/7 & Κυρ, 28/7
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα

Τετ, 31/7
Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης - Νικόπολη, Πρέβεζα


Πεμ, 1/8 & Παρ, 2/8
Θέατρο Κάστρου - Καλαμάτα, Μεσσηνία

Σαβ, 3/8
Θέατρο Αρχαίας Ολυμπίας - Αρχαία Ολυμπία, Ηλεία

Παρ, 23/8 & Σαβ, 24/8
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Τρι, 27/8
Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ - Φρόντζου - Γιάννενα, Ιωάννινα

Τετ, 28/8 & Πεμ, 29/8
Θέατρο Δάσους - Θεσσαλονίκη

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Μάτι: Συγκίνηση στη μαύρη επέτειο, η στιγμή με τα 104 φαναράκια στην Αργυρά Ακτή - Δείτε βίντεο

Δείτε βίντεο: Πανικός έπειτα από έκρηξη ατμού στο πάρκο Γέλοουστoουν

Παρατείνεται για άλλους 3 μήνες ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr