Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με κινηματογραφικό μαραθώνιο

Ποιες ταινίες θα προβληθούν - Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό

Με έναν ξεχωριστό κινηματογραφικό μαραθώνιο, που θα διαρκέσει από τις 9 το βράδυ έως τα ξημερώματα, θα υποδεχτεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

Τo Film Pit (Μάκης Παπασημακόπουλος, Αχιλλέας Χαρμπίλας, Στέλιος Καρακάσης) προσγειώνεται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με ταινίες από το κινηματογραφικό του μπαούλο για ένα Full Moon Film Marathon ποτισμένο με 80s νοσταλγία.

Τέρατα της μυθολογίας, ιπτάμενοι εξωγήινοι, αυτοκίνητα χωρίς φρένα, διάλογοι με αξέχαστες ατάκες, αγωνία, δράση, γέλιο και μια μεταμεσονύχτια έκπληξη περιμένουν όσους και όσες μείνουν μέχρι το τέλος.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η διάθεση για ξενύχτι και αναγκαίος εξοπλισμός υπνόσακοι και αντικουνουπικά.

Το Full Moon Film Marathon θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Πρόγραμμα ταινιών:

21.00
Η Σύγκρουση των Τιτάνων / Clash of the Titans (1981)
Σκηνοθεσία: Ντέσμοντ Ντέιβις
Πρωταγωνιστούν: Χάρι Χάμλιν, Λόρενς Ολίβιε, Μάγκι Σμιθ, Μπέρτζες Μέρεντιθ, Ούρσουλα Άντρες
Μια από τις πλέον επιτυχημένες χολιγουντιανές απόπειρες αποτύπωσης της ελληνικής μυθολογίας στη μεγάλη οθόνη και ασφαλώς μια εκ των χαρακτηριστικότερων ταινιών ηρωικής φαντασίας όλων των εποχών, η Σύγκρουση των Τιτάνων εξιστορεί τις περιπέτειες του θρυλικού Περσέα.
Σίγουρα δεν ακολουθεί αυστηρά την ιστορία του μυθολογικού ήρωα, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει, καθώς ό,τι χάνει «αυτοσχεδιάζοντας» σεναριακά, το κερδίζει σε αδιανόητες στιγμές κινηματογραφικού μεγαλείου, με τον «γίγαντα» της παλιάς σχολής των οπτικών εφέ Ρέι Χαριχάουζεν που χαρίζει μερικές από τις σπουδαιότερες στιγμές της πολυβραβευμένης καριέρας του.
Μια ευκαιρία να θυμηθεί κανείς την ελληνική μυθολογία και μια από τις ομορφότερες ταινίες φαντασίας της δεκαετίας του ‘80.

23.00
Ο Ατσίδας και το Λαγωνικό / Smokey and the Bandit (1977)
Σκηνοθεσία: Χαλ Νίνταμ
Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Ρέινολντς, Σάλι Φίλντ, Τζέρι Ριντ, Τζάκι Γκλίσον
Ο πάντα πουκαμισάτος Μπο "Μπάντιτ" Ντάρβιλ (Ρέινολντς) συνοδεύει το φορτηγό του φίλου και συνεργάτη του Κλίντους "Σνοόυμαν" Σνόου, "γατζωμένος" πάνω στο τιμόνι της θρυλικής Πόντιακ Τρανς-Αμ του. Αποστολή τους, να μεταφέρουν 400 κιβώτια παράνομης μπύρας από την Τεξαρκάνα στην Ατλάντα. Στον δρόμο τους και αποφασισμένος να τους σταματήσει με κάθε κόστος, ο Τεξανός σερίφης Μπιούφορντ Τζάστις.
Μια από τις πλέον θρυλικές ταινίες καταδίωξης των 70s, Ο Ατσίδας και το Λαγωνικό μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να στηρίζεται στις ξέφρενες σκηνές καταδίωξης που σκηνοθετεί με κασκαντερική μαεστρία ο Νίνταμ, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια κωμωδία 100 οκτανίων, την οποία οδηγεί με την ηφαιστειακή του ερμηνεία ο αμίμητος Τζάκι Γκλίσον.

00.40
Μία τρελή, απίθανη πτήση / Airplane! (1980)
Σκηνοθεσία: Τζιμ Έιμπραχαμς, Ντέιβιντ Ζούκερ, Τζέρι Ζούκερ
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Χέιζ, Τζούλι Χάγκερτι, Λέσλι Νίλσεν
Τι συμβαίνει όταν ένας απογοητευμένος και πληγωμένος βετεράνος πολέμου προσπαθεί να ξανακερδίσει την χαμένη του αγάπη, αγοράζοντας εισιτήριο για την πτήση στην οποία δουλεύει η πρώην σχέση του;
Έχοντας κερδίσει εδώ και χρόνια με το σπαθί της μια θέση στις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών, η Τρελή, απίθανη πτήση παραμένει μέχρι και σήμερα ξεκαρδιστική και ξεκάθαρα μακριά από οποιαδήποτε έννοια του politically correct.
«Παίζοντας» με το μοντέλο των disaster movies και έχοντας τον Λέσλι Νίλσεν στον μαεστρικό ρόλο του Δρ. Ρούμακ να «σερβίρει» τις καλύτερες ατάκες, το κωμικό «πείραμα» των αδερφών Ζούκερ και του Τζιμ Έιμπραχαμς παραμένει μέχρι και σήμερα μια σίγουρη κωμική μετοχή - "and don't call me Shirley."

02.10
Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις / Altered States (1980)
Σκηνοθεσία: Κεν Ράσελ
Πρωταγωνιστούν: Γουίλιαμ Χέρτ, Μπομπ Μπάλαμπαν, Μπλερ Μπράουν
Ο Δρ. Τζέσαπ, ψάχνοντας την απόλυτη αλήθεια, είναι πεπεισμένος ότι όλες οι απαντήσεις βρίσκονται βαθιά μέσα στην έννοια του εαυτού μας και προσπαθεί να εκμηδενίσει την απόσταση συνειδητού και υποσυνείδητου. Χρησιμοποιώντας επιστημονικές αλλά και μη επιστημονικές μεθόδους, ο Τζέσαπ επιτυγχάνει να «βουτήξει» τόσο βαθιά που εν τέλει θα «αγγίξει» ακόμα και την αφετηρία της ίδιας της ζωής.
Μια απόλυτα παρεξηγημένη δημιουργία από τα χέρια του επίσης παρεξηγημένου σκηνοθέτη Κεν Ράσελ, η ταινία ακροβατεί ανάμεσα στον τρόμο και την επιστημονική φαντασία, χωρίς ποτέ να «παραδίνεται» σε καμία πλευρά. Περισσότερο και από τα δύο, ήταν και παραμένει ένα ψυχεδελικό, υπαρξιακό δράμα, με τον Γουίλιαμ Χερτ στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο να δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής μιας σπουδαίας καριέρας.

04.00
Μυστική Προβολή
Πώς θα μπορούσε να τελειώσει καλύτερα η βραδιά, να ξημερώσει και, εν τέλει, να ολοκληρωθεί αυτός ο κινηματογραφικός μαραθώνιος; Μα μονάχα με μια γερή δόση ατόφιας 80s παράνοιας….Μόνο όσοι και όσες καταφέρουν να μείνουν στο Πάρκο μέχρι τα ξημερώματα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την cult ταινία της «μυστικής προβολής».




Ειδήσεις σήμερα:

Ντόναλντ Τραμπ: Ο ανιψιός του, Φρεντ, στηρίζει Κάμαλα Χάρις και λέει πως «κάθε οικογένεια έχει έναν τρελό θείο»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ιταλίδα πυγμάχος εγκατέλειψε το ρινγκ στα 46'' του αγώνα της με την Αλγερινή intersex αντίπαλο της - Δείτε βίντεο

Κηδεία πρίγκιπα Μιχαήλ: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» έδωσαν το παρών στην κηδεία του Michel de Grèce - Στο Τατόι έγινε η ταφή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr