Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας

Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας

Την είδηση ανακοίνωσε η επί 40 χρόνια σύζυγός του Ελένη Καραΐνδρου

antypas-arthrou
Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας.

Την είδηση γνωστοποίησε με μια τρυφερή ανάρτηση η συνθέτης και επί 40 χρόνια σύζυγός του Ελένη Καραΐνδρου.

«Ο αγαπημένος μου Αντώνης Αντύπας, ο άνθρωπος που 40 χρόνια μου χάρισε την αγάπη του και την απόλυτη αφοσίωση δεν υπάρχει πια. Τον ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου και θα μείνει για πάντα ο πολύτιμος οδηγός μου. Αντώνη μου σ αγαπώ και θα σε βλέπω πάντα με το γέλιο στο όμορφο σου πρόσωπο», γράφει.

Ο σκηνοθέτης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη έμφραγμα, ενώ τα τελευταία χρόνια έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια, Η σύζυγός του, δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό του το δύσκολο διάστημα της ασθένειάς του. Οι δύο τους ήταν αχώριστοι τόσο στη ζωή όσο και στη δουλειά, αφού η Ελένη Καραΐνδρου έγραφε τη μουσική για τις περισσότερες παραστάσεις του.

Κλείσιμο
Η τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας ήταν το «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο'Νιλ, το 2017, στο Εθνικό Θέατρο, με την Μαρία Κίτσου ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

Ο αγαπημένος μου Αντώνης Αντύπας, ο άνθρωπος που 40 χρόνια μου χάρισε την αγάπη του και την απόλυτη αφοσίωση δεν υπάρχει...

Posted by Ελένη Καραΐνδρου on Wednesday, August 7, 2024


Ποιος ήταν ο Αντώνης Αντύπας

Ο Αντώνης Αντύπας γεννήθηκε το 1941 στον Βύρωνα της Αθήνας. Το 1960 ξεκίνησε σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Ωστόσο στο δεύτερο έτος έδωσε κρυφά εξετάσεις και διέκοψε τις σπουδές του για να φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Το 1964 συμμετείχε στο χορό των Ορνίθων του Καρόλου Κουν και το 1965 στο χορό των Περσών, επίσης σε σκηνοθεσία του Κουν.

Ως ηθοποιός έπαινε σε 30 παραστάσεις. Το 1971 πήγε για σπουδές στη σκηνοθεσία στο Λονδίνο και ένα χρόνο αργότερα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη. Το 1974 ιδρύει με τον Χρήστο Πολίτη το «Απλό Θέατρο» και σκηνοθετεί το «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» του Αρθουρ Μίλερ. Το 1982 ανοίγουν τη σκηνή πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με πρώτο έργο το «Τα γούστα του κυρίου Σλόαν». 

Συνάντηση: Αντώνης Αντύπας (22/06/2013)


Το σχήμα διαλύεται οκτώ χρόνια αργότερα και ιδρύεται ο οργανισμός «Φάσμα» - Απλό Θέατρο με τον ίδιο στο τιμόνι. Στις παραστάσεις του πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Καταλειφός, Γιάννης Φέρτης, Ράνια Οικονομίδου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ρούλα Πατεράκη, Νικαίτη Κοντούρη, Ελλη Παπακωνσταντίνου, Εφη Θεοδώρου, Πάνος Παπαδόπουλος.

Συνέντευξη: Αντώνης Αντύπας


Ήταν ένα από τα πρώτα θέατρα που προσκαλούν τους συγγραφείς των έργων στην Ελλάδα, ενώ συστήνει στο ελληνικό κοινό επτά άπαιχτους συγγραφείς. Ανάμεσά τους ο Χάρολντ Πίντερ και ο Μπράιαν Φρίελ.

Ο Αντώνης Αντύπας σκηνοθετούσε έργα του ξένου ρεπερτορίου, που ανέβηκαν τόσο στην Κεντρική όσο και τη Νέα Σκηνή. Εξαιρείται το έργο «Λόγω Φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου, που ανέβηκε το 1993-1994. Σταθεροί του συνεργάτες ήταν η Ελένη Καραΐνδρου, ο σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας και ο φωτιστής Ανδρέας Σινάνος. 

Ο σκηνοθέτης θα αποκτήσει φιλική σχέση με συγγραφείς όπως ο Χάρολντ Πίντερ και ο Μπράιαν Φρίελ, οι οποίοι και θα παρευρεθούν σε παραστάσεις του (όπως ο Πίντερ στη «Νεκρή ζώνη» το 2000 και ο Φρίελ στον «Ξεριζωμό» το 2003). Το 2001παρουσιάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο. 

Ο οργανισμός ολοκλήρωσε τη διαδρομή του το 2012, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 2017, ο Αντώνης Αντύπας συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο αναβάζοντας το έργο του Ευγένιου Ο'Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες». 



Ειδήσεις σήμερα:

Τραγική ειρωνεία για τον 32χρονο πυροσβέστη που σκοτώθηκε σε πεζοπορία - Θα ήταν αρχηγός εκδρομής στην περιοχή που βρέθηκε νεκρός

Ουκρανοί εισέβαλαν στο Κουρσκ, σε μια «από τις μεγαλύτερες εφόδους τους» σε ρωσικά εδάφη από την αρχή του πολέμου


Νέο κύμα ταραχών στη Βρετανία: Πάνω από 100 συγκεντρώσεις απόψε μετά τη φυλάκιση 3 ατόμων για πρόκληση βίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης