Ζωή Γαβριηλίδου: «Αν αν δεν ρωτήσουμε σωστά την τεχνητή νοημοσύνη δεν λαμβάνουμε σωστές απαντήσεις»

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της με τίτλο «Διδάσκοντας και μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT» εκδ. Κριτκή η διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris XIII (Επιστήμες της Γλώσσας, Υπολογιστική Γλωσσολογία), και καθηγήτρια γλωσσολογίας στο ΔΠΘ μίλησε στο protothema.gr και στον Νίκο Θρασυβούλου

Αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα του βιβλίου της που είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης εξήγησε σε ποιο κοινό απευθύνεται.

Στον χώρο της εκπαίδευσης, η υποδοχή του ChatGPT υπήρξε κυρίως αρνητική, γιατί οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα για το συγκεκριμένο εργαλείο, τις δυνατότητές του αλλά και τις αδυναμίες του. Το σημαντικό αυτό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία καλείται να καλύψει το παρόν βιβλίο.

Το κεντρικό θέμα του είναι η εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το ChatGPT μπορεί να ενσωματωθεί δημιουργικά και ηθικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, έτσι ώστε ακόμα και ο μη ειδικός να μπορεί να το διαβάσει ευχάριστα και να γνωρίσει τις δυνατότητες του συγκεκριμένου εργαλείου στη γλωσσική εκμάθηση και διδασκαλία. Τέλος τόνισε τα πολλά οφέλη αλλά και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr