Art Athina 2024: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την έναρξη της μεγαλύτερης ελληνικής εικαστικής διοργάνωσης

Τι θα δει φέτος το φιλότεχνο κοινό στο Ζάππειο

Σημείο συνάντησης διαφορετικών φωνών της παγκόσμιας τέχνης θα γίνει, για μία ακόμη χρονιά, το Ζάππειο Μέγαρο. Εκεί, στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας θα φιλοξενηθεί, από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο εγχώριο, ετήσιο εικαστικό γεγονός, η Art Athina 2024, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να γνωρίσει τις πιο πρόσφατες εικαστικές δημιουργίες και τις τάσεις που επικρατούν σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και να θαυμάσει ιστορικά έργα τέχνης.
Στην φετινή διοργάνωση, η οποία θα έχει διάρκεια μία μέρα παραπάνω, θα συμμετάσχουν 71 ελληνικές αίθουσες τέχνης και δέκα από ξένες χώρες ενώ κεντρικοί άξονές της θα είναι η σύγχρονη τέχνη, το design, η συμπερίληψη και η βιωσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της Art Athina 2024 αναπτύσσεται σε τρεις βασικές ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο «Main», περιλαμβάνει τα εκθέματα έργων από τις αίθουσες τέχνης της Ελλάδας και του εξωτερικού που συμμετέχουν στη φουάρ.

Η δεύτερη ενότητα, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος της, επικεντρώνεται στο «Design» παρουσιάζοντας αντικείμενα που συνδυάζουν τις ελληνικές παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες, πρωτοποριακές προτάσεις.

Στην τρίτη ενότητα με τίτλο «Projects» συμμετέχουν ανεξάρτητοι χώροι τέχνης, μη κερδοσκοπικοί πολιτιστικοί οργανισμοί, αίθουσες που διευθύνονται από καλλιτέχνες, ατελιέ και μικρές νέες γκαλερί.

Στο μεταξύ, στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Art Athina εντάσσονται τέσσερις επιπλέον ενότητες: «Talks», με συζητήσεις που αφορούν στη σχέση γκαλερί και καλλιτεχνών, «Video», με παρουσίαση - προβολή έργων που διαπραγματεύονται = τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων, τη σεξουαλικότητα και το συναίσθημα, «Performance» με έργα οι θεματικές των οποίων σχετίζονται με την ελευθερία και την έκφραση των ταυτοτήτων, τις δυναμικές της κοινότητας, τις (μη) ανθρώπινες σχέσεις και σε έννοιες όπως η φροντίδα, η οικολογία και η βιωσιμότητα, οι κρίσεις και οι επείγουσες καταστάσεις και «Kids' Educational Program», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους – για πρώτη φορά μπορούν να συμμετάσχουν και άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και νευροαναπτυξιακές ιδιαιτερότητες – με δημιουργικά εργαστήρια ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής, κολάζ, μικτής τεχνικής και θεατρικού παιχνιδιού.

Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις της φετινής φουάρ δεν θα φιλοξενηθούν μόνον στους κεντρικούς χώρους του Ζαππείου αλλά θα επεκταθούν σε αθέατες γωνιές του κτιρίου και στους εξωτερικούς χώρους του, στους κήπους του και στον θερινό κινηματογράφο «Αίγλη».
Επιπλέον, θα απονεμηθεί, για τρίτη χρονιά φέτος, το βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη το οποίο μπορούν να διεκδικήσουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση.

Ειδήσεις σήμερα:

Σβεν Γκόραν Έρικσον: Πέθανε ο σπουδαίος προπονητής σε ηλικία 76 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο

Πτήση MH370: Ερευνητής ισχυρίζεται ότι έλυσε το μυστήριο - Βρέθηκε η «τέλεια κρυψώνα»

Κέρκυρα: Σε διαθεσιμότητα ο οδηγός ΚΤΕΛ που έβριζε χυδαία επιβάτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr