Ηράκλειο Κρήτης: Με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου εγκαινιάζεται το νέο «Φεστιβάλ των Τειχών»

Ποιοι άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Τα περίφημα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου θα αποτελέσουν το ιδανικό φυσικό σκηνικό του νέου πολιτιστικού φεστιβάλ που ανοίγει σήμερα τις πύλες του και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό, ετήσιο θεσμό που εντάσσει ενεργά τον μνημειακό θησαυρό της πόλης στην πολιτιστική ζωή της.

Το πρόγραμμα του πρώτου, πιλοτικού «Φεστιβάλ των Τειχών - Candia Walls Festival» του Δήμου Ηρακλείου περιλαμβάνει εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου η είσοδος των οποίων θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Ανάμεσά τους εκθέσεις, απογευματινές και βραδινές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, περιπατητικές διαδρομές και ξεναγήσεις στα Τείχη, από ιστορικούς και αρχαιολόγους, συναντήσεις, αφιερώματα και φυσικά θερινό κινηματογράφο.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος θα εγκαινιάσει απόψε το νέο θεσμό με τη συναυλία του, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Τάσος Nούσιας, η Λένα Κιτσοπούλου με τον Δώρο Δημοσθένους, ο Δημήτρης Μπάσης και η Ηρώ Σαΐα, ο Γιώργης Ξυλούρης με τον ντράμερ Jim White, η σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη, ο Σωκράτης Σινόπουλος με το κουαρτέτο του, οι Γιώργος και Σταύρος Σταυρακάκης, ο Νίκος Οικονομέας και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Μίλτο Λογιάδη θα δώσουν το δυναμικό παρών.

Η συμμετοχή καλλιτεχνικών ομάδων που εξερευνούν την παράδοση με σημερινούς όρους ενισχύει την εξωστρέφεια και την ποικιλομορφία του φεστιβάλ, όπως οι Banda Entropica, Ξέφραγο Αμπέλι και Κυρατζήδες σε ένα μουσικοχορευτικό μαραθώνιο με τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και οι Gemma σε μουσικές αναζητήσεις εμπνευσμένες από αρχαίους κρητικούς ήχους και ηλεκτρονικά ακούσματα.

Οι αγαπημένοι Raining Pleasure θα ξανασυναντηθούν με παλιούς φαν και θα δημιουργήσουν νέους κλείνοντας το πρόγραμμα με τη συναυλία 2024 Reunion στις 10 Σεπτεμβρίου.

Το «Φεστιβάλ των Τειχών» περιλαμβάνει εκθέσεις, απογευματινές και βραδινές συναυλίες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, περιπατητικές διαδρομές και ξεναγήσεις στα Τείχη, από ιστορικούς και αρχαιολόγους, συναντήσεις, αφιερώματα και φυσικά θερινό κινηματογράφο.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει η περφόρμανς μουσικής και χορού αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη καθώς και η μύηση στα μυστικά κατασκευής της μακέτας της βενετσιάνικης Κάντια από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Επίσης το ποιητικό αναλόγιο “΄Έρωτας και πόλεμος στο Μεγάλο Κάστρο”, όπου ο Γιώργος Σεφέρης συνομιλεί με τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Ιδιαίτερο στίγμα στο πρόγραμμα δίνουν οι αστροβραδιές που διοργανώνουν ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ.

Μερικές από τις επιλεγμένες ταινίες που θα προβληθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ είναι: “Όλη ο ομορφιά και η αιματοχυσία” της Λόρα Πόιτρας (Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας, 2022), “Ώρες Μουσείου” του Τζεμ Κοέν, “Στη Σκιά του Καραβάτζιο” του Μικέλε Πλασίντο,“Γιάννης Σπανός: Πίσω από τη μαρκίζα” του Άρη Δόριζα, η “Μαγική Πόλη” του Νίκου Κούνδουρου .

Από τις θεατρικές παραστάσεις ξεχωρίζουν “Η θάλασσα και ο Γέρος” σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκι, εμπνευσμένη από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ με πρωταγωνιστή τον Τάσο Νούσια, οι “Φοίνισσες” του Ευριπίδη από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι “Στακαστρούκες” του Δημήτρη Σαμόλη και “Χάρολντ και Μωντ” του Κόλιν Χίγκινς από τη Θεατρική Ομάδα Δημοσιογράφων Ηρακλείου σε σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνάκη.

Το σύνολο των εκδηλώσεων της πρώτης πιλοτικής διοργάνωσης θα απλωθεί σε διαφορετικά σημεία του οχυρωματικού περιβόλου των Τειχών και ειδικότερα, στις Πύλες Βιτούρι και Ιησού, τη Στοά και την Πλατεία Μακάσι, τα κηποθέατρα “Μάνος Χατζιδάκις” και “Νίκος Καζαντζάκης”, στους προμαχώνες και τις χαμηλές πλατείες των Ενετικών Τειχών. Το “Φεστιβάλ των Τειχών” διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, θα έχει ελεύθερη και δωρεάν είσοδο με δελτία εισόδου για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις και το πρόγραμμά του είναι πολυσυλλεκτικό, συμμετοχικό και φιλοδοξεί να συνδέσει διαφορετικές γενιές, κουλτούρες και εμπειρίες.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός επισημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή βλέπει τον πολιτισμό σαν ένα ευρύ πεδίο συνάντησης ανθρώπων που μπορούν και θέλουν να εκφράσουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, χωρίς αποκλεισμούς και με τη μέγιστη δυνατή συμπερίληψη, επισημαίνοντας: «Λίγο πριν από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, οπότε και θα έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο του ευρύτερου προμαχωνικού συστήματος, προχωράμε σε μια πιλοτική οργάνωση, προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη από την πλευρά της, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Ηρακλείου αναπτύσσει ένα νέο, σύγχρονο Φεστιβάλ, τονίζει: “Με την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός μας ενώνει με τους ανθρώπους γύρω μας, προσφέροντας μια ελπιδοφόρα προοπτική για το αύριο, αλλά και την προσδοκία πως θα απολαύσετε τις εκδηλώσεις μας, σας προσκαλούμε να μοιραστούμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι".

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας- Παρασκευή 30 Αυγούστου

Πύλη Μακάσι από τις 19:00 έως τις 21:00.
Με την εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας που έχει τίτλο «Τα Τείχη της Πόλης του Giuseppe Gerola» από το αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σε επιμέλεια της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Ηρακλείου.

Από την Πύλη Βιτούρι έως το δασάκι του Προμαχώνα Ιησού στις 19:00.
Μουσική διαδρομή της έναρξης του φεστιβάλ από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου.

Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης” στις 21:00
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, έχοντας στο πλευρό του δύο σπουδαίους ερμηνευτές που μπορούν να ερμηνεύσουν μοναδικά το απαιτητικό και ποικίλο ρεπερτόριό του, τον Δημήτρη Μπάση και την Ηρώ Σαΐα και διευθύνοντας ο ίδιος πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, θα εγκαινιάσει το νέο θεσμό.

Αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr