Κνωσός: Αυτή είναι η νέα εικόνα που θα αποκτήσει ο αρχαιολογικός χώρος

Προβλέπονται αναδιαμόρφωση του χώρου εισόδου και η κατασκευή κτιρίων εξυπηρέτησης κοινού

Μια διαφορετική, πιο φιλόξενη αλλά και λειτουργική εικόνα θα αποκτήσει ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού τα επόμενα χρόνια μέσα από τα σειρά έργων αποκατάστασης και ανάδειξής της. Ανάμεσα στις σημαντικές παρεμβάσεις συγκαταλέγεται η αναδιαμόρφωση της εισόδου του σημαίνοντος αρχαιολογικού χώρου ο οποίος είναι ο δεύτερος, πανελλαδικά, σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη.
Φωτορεαλιστική απεικόνιση που αναδιαμορφωμένου χώρου εισόδου

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί το σημείο όπου σήμερα γίνεται ο έλεγχος των εισιτηρίων και από όπου ξεκινά και καταλήγει η διαδρομή περιήγησης, διατηρείται όπως και η πορεία κίνησης των επισκεπτών εντός του Ανακτόρου. Επανασχεδιάζεται, όμως, όλη η περιοχή, από το νότιο όριο του μεγάλου χώρου στάθμευσης (βορείως της «Βασιλικής οδού») έως τον χώρο στάθμευσης των εργαζόμενων στα νότια και από την οδό πρόσβασης (δυτικά) έως το σημείο εκκίνησης της διαδρομής περιήγησης. Προβλέπεται η διαμόρφωση νέας ευρύτερης πλατείας στην περιοχή εισόδου, με διαχωρισμό της κίνησης εισερχομένων και εξερχομένων, και η κατασκευή τριών νέων ισόγειων κτηρίων εξυπηρέτησης κοινού, σε δύο φάσεις υλοποίησης. Το πεζοδρόμιο από τον βόρειο χώρο στάθμευσης προς την περιοχή εισόδου, που διέρχεται δίπλα από το άκρο της υποκείμενης «Βασιλικής οδού», διευρύνεται.

Στόχος του έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις με χρονικό ορίζοντα το 2030 με τον συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ, αποτελεί η διευκόλυνση των επισκεπτών, με υποδομές βιώσιμες, ανθεκτικές και ενεργειακά αυτόνομες, καθώς και με σεβασμό στην ιστορία.
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της νέας εισόδου από ψηλά
«Η ανάδειξη του Μινωικού Ανακτόρου της -και άλλων πέντε ανακτορικών συγκροτημάτων της ίδιας εποχής- αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα Μινωικά Ανάκτορα είναι η υποψηφιότητα της χώρας μας, το 2025, για την ένταξή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Με στόχο την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων σε μια πολιτιστική διαδρομή που να αναδεικνύει και να αφομοιώνει αναπτυξιακά τη δυναμική αυτής της μοναδικής κληρονομιάς, έχουμε σχεδιάσει σειρά επεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης των μοναδικών αυτών αρχιτεκτονικών συνόλων. Στο Ανάκτορο της Κνωσού, βρίσκονται σε εξέλιξη επεμβάσεις αποκατάστασης, σε σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και έργα βελτίωσης της περιήγησης και της προσβασιμότητας. Η παρούσα μελέτη εντάσσεται σε ένα συνολικό έργο αναδιάταξης του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και του ευρύτερου αστικού χώρου, που έχει ως στόχο να διευθετήσει τις περιοχές εισόδου-εξόδου, επιλύοντας λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα που σχετίζονται με τη στάση, την κίνηση και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στόχος μας είναι η συνολική αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής και η ενίσχυση της εμπειρίας της επίσκεψης στον χώρο, όπως αρμόζει στην αρχαιολογική και ιστορική αξία του συγκεκριμένου ανακτόρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις καθ΄ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη στενή και εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία στη διαμόρφωση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των Μινωικών Ανακτόρων και τη συμπερίληψή της στις δράσεις, που προβλέπονται να χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης - ΕΣΠΑ 2021-2027.»

Ειδήσεις σήμερα:

Ανένδοτος ο Πολάκης στη χείρα φιλίας Κασσελάκη: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει» στην K.E, διαμηνύει: 'Oλο το παρασκήνιο

Ιταλία: «Ήθελα να αποκοπώ από την οικογένειά μου», λέει ο 17χρονος που έσφαξε γονείς και αδελφό

Εμμανουέλα Κατζουράκη: Υφίσταμαι σεξουαλική παρενόχληση από τα 16 μου χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr