Βασιλική Βλάχου: Ποια είναι η Ελληνίδα που κατέκτησε τον βρετανικό κινηματογράφο

Υπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στο βραβευμένο θρίλερ «Το Κάλεσμα του Σπουργιτιού» που βγαίνει σε λίγες ημέρες στις αίθουσες 

Μια Ελληνίδα βρίσκεται πίσω από την νέα βρετανική ταινία «Το Κάλεσμα του Σπουργιτιού» (Sparrow's Call) που θα βγει στις 26 Σεπτεμβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο λόγος για την Βασιλική Βλάχου η οποία έχει γράψει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στο δραματικό αυτό θρίλερ, σε σκηνοθεσία Tim Kent, το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα στο London Independent Film Festival και προβλήθηκε μεταξύ άλλων χωρών και στην Ινδία στο πλαίσιο του Pune International Film Festival, όπως και στο 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα ως ταινία λήξης.
Ακροβατώντας μεταξύ εκδίκησης και συγχώρεσης η ταινία πραγματεύεται τις επιπτώσεις μιας παράνομης ερωτικής σχέσης και θέτει ερωτήματα περί ηθικής και εκμετάλλευσης.
Ο Μάικ είναι ένας οικογενειάρχης επιτυχημένος λέκτορας της Φιλοσοφίας που απολαμβάνει τις ανέσεις της ζωής, έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του Σάρα, η οποία τον στηρίζει σε κάθε βήμα της καριέρας του, καθώς και τη μικρή του κόρη Νέλλυ, την οποία και λατρεύει. Όταν το πρώτο του βιβλίο εκδίδεται και λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές, δείχνει εκ πρώτης όψεως ότι έχει κατακτήσει όλα όσα θα ήθελε.

Ωστόσο, η φαινομενικά τέλεια ζωή τού Μάικ παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή όταν σώζει μια χορεύτρια της νύχτας, την Βαλ από την επίθεση κάποιου αγνώστου. Η Βαλ, οικονομική μετανάστρια με απροσδιόριστη καταγωγή και με παρελθόν που η ίδια αποσιωπά, ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα του Λονδίνου με την κατάκοιτη γιαγιά της, την οποία υπεραγαπά και φροντίζει. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει και οι συνθήκες διαβίωσης της, την έχουν μεν σκληρύνει, αλλά διατηρεί αλώβητη την ανθρωπιά και την αξιοπρέπειά της, καθώς και την ελπίδα να ξεφύγει από την υπάρχουσα κατάστασή της και να αλλάξει τη ζωή της.
Η συνάντηση αυτών των δύο τόσο διαφορετικών ανθρώπων θα αποβεί μοιραία. Αδυνατώντας να αντισταθούν στην έντονη έλξη που νιώθουν, ξεκινούν μια θυελλώδη, αντισυμβατική σχέση. Η Βαλ ερωτεύεται τον Μάικ, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον μαζί του, ενώ ο Μάικ απελευθερώνεται μαζί της σε όλα τα επίπεδα και για πρώτη φορά, μετά από καιρό, αισθάνεται ο εαυτός του.

Οι ισορροπίες όμως δεν θα κρατήσουν για πολύ. Οι δύο εραστές θα βρεθούν αντιμέτωποι στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου σε ένα παιχνίδι που ξεφεύγει από τις ερωτικές τους επιθυμίες και παίρνει τη μορφή απαγωγής για να αποδειχθεί τελικά πολύ πιο σκοτεινό. Ο Μάικ από εραστής καταλήγει όμηρος της Βαλ που, σε μια κίνηση παρορμητισμού (ή βάσει μελετημένου σχεδίου;), απαιτεί λύτρα από τη γυναίκα του για να τον αφήσει ελεύθερο.

Ο Μάικ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των επιλογών του, καθώς ο γάμος και η καριέρα του κρέμονται από ένα τεντωμένο σκοινί που κρατάει στα χέρια της Βαλ. Καθώς η ταινία μάς μεταφέρει πότε στο παρελθόν και πότε στο παρόν, αποκαλύπτονται σταδιακά τα αληθινά πρόσωπα των ηρώων, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα τα όποια κοινωνικά στερεότυπα με έναν ιδιαίτερα ανατρεπτικό και ευαίσθητο τρόπο.

«Με αυτήν την ταινία ήθελα να διεισδύσω στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, να αναδείξω την καλή αλλά και την πιο άσχημη πλευρά της και ταυτόχρονα μέσα από τους (αντι)ήρωες, να απεικονίσω ένα μέρος της σύγχρονης κοινωνίας, θέτοντας ερωτήματα περί ηθικής, εκμετάλλευσης και ανισότητας με απώτερο σκοπό την επικράτηση της γυναικείας ανωτερότητας» εξηγεί η Βασιλική Βλάχου αναφερόμενη στα μηνύματα της ταινίας ενώ ο σκηνοθέτης της, Tim Kent, σημειώνει: «Εάν σου δινόταν η ευκαιρία να ζήσεις τις πιο σκοτεινές επιθυμίες σου, τί θα έκανες; Αυτό είναι που με ενέπνευσε στο Sparrow’s Call. Ήθελα να εξερευνήσω την εγγενή σύγκρουση μεταξύ της καθημερινότητας της ζωής μας και των πιο απόκρυφων σκέψεών μας. Η ταινία περνά από το «συνηθισμένο» και το «φυσιολογικό» στην ακρότητα μιας φαντασίωσης η οποία τελικά πραγματοποιείται και για την οποία πάντα υπάρχει κάποιο τίμημα.»

Η Βασιλική Βλάχου σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ έχει συμμετάσχει και σε παράσταση αρχαίου δράματος του Σωτήρη Χατζάκη. Εργάστηκε για δύο χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο, και στη συνέχεια έφυγε για το Λονδίνο όπου δούλεψε ως ηθοποιούς στους χώρους του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Σταδιακά ξεκίνησε να γράφει σενάρια και να ασχολείται με την παραγωγή ταινιών. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει πέντε ταινίες μικρού μήκους, μία ταινία μεγάλου μήκους και ένα web series. 


Ειδήσεις σήμερα:

CNN: Βίντεο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούνται μετά την παράδοσή τους στους Ρώσους

Ο Πολάκης ξεκίνησε την Κεντρική Επιτροπή με μαντινάδες: Ο κόσμος θέλει πόλεμο κι όχι μασκαραλίκι


Πώς δρούσε η σπείρα εκβιαστών στη Μύκονο: Χρέωναν με τη σεζόν - Ο «Τόνι», ο υπαρχηγός και οι εισπράκτορες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr