Ένα φθινοπωρινό γεύμα διαφορετικό από τα άλλα, μιας και η συνάντηση των εθελοντών της bwin με τους διαμένοντες της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Φωτεινή» έδιωξε κάθε… μελαγχολικό συναίσθημα.
Τιμητικές βραδιές στο 3ο Φεστιβάλ Χίου αφιερωμένες στον ελληνικό πολιτισμό - Οι διακεκριμένοι ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό
Τιμητικές βραδιές στο 3ο Φεστιβάλ Χίου αφιερωμένες στον ελληνικό πολιτισμό - Οι διακεκριμένοι ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό
Στη Χίο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την επιστημονική ημερίδα στο νησί
Μοναδικές βραδιές αφιερωμένες στον Ελληνικό Πολιτισμό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου στο εμβληματικό Αρχοντικό Castelli στον Κάμπο της Χίου.
Το μυροβόλο περιβόλι και η ιστορική έπαυλη πλημμύρισαν από κόσμο που άκουσε με αίσθημα μεγάλης συγκίνησης τα όσα ειπωθήκαν από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές για την Χίο, την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της.
Η Παρασκευή ήταν αφιερωμένη στην απόδοση τιμής από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον Νικόλαο Βαφειά για την προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ χαιρετισμό απεύθυνε o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, η Υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής.
Ακολούθησε ομιλία του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, τέως Πρύτανη ΕΚΠΑ, ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας με θέμα: «Η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».
Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Ζύμνης, συγκίνησε το κοινό μιλώντας για το χωριό του τον Αϊ Γιώργη Συκούση και τον φίλο του Νίκο Βαφειά μέσα από προσωπικά βιώματα και ιστορίες του παρελθόντος που από κοινού ζήσανε.
Ο φιλόλογος και ιστορικός Μιχάλης Μόσχος αναφέρθηκε στην προσφορά της οικογένειας Βαφειά και στη συμβολή της στο έργο των αναστηλώσεων των ιστορικών Ιερών Ναών του Αϊ Γιώργη του Συκούση και του Αγίου Ισιδώρου.
Σε κλίμα συγκίνησης, ακολούθησε η βράβευση του Νίκου Βαφειά από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη με επίδοση τιμητικού επαίνου.
Τέλος ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης αναφέρθηκε στην ύπαρξη της ιστορικογεωγραφικής οντότητας του Αρχιπελάγους του Αιγαίου.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου.
Ακολούθησε μουσικός επίλογος με πιάνο και άρπα.
Το Σάββατο 31 Αυγούστου στον ίδιο χώρο, το Castelli πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απόδοσης τιμής στον καθηγητή Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη για το 40ετές επιστημονικό του έργο.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχε o δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α. Ε. Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Ito Coichi ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό, αλλά και ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge.
Ο Νίκος Σηφουνάκης, αρχιτέκτονας και πολιτικός μίλησε για το σημαντικότατο 40ετες επιστημονικό έργο του καθηγητή και Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νίκου Σταμπολίδη, ενώ ο ίδιος καθήλωσε και συγκίνησε το κοινό με τις αναφορές του στα γλυπτά του Παρθενώνα. Στην ομιλία του παρουσία του Βρετανού Πρέσβη , μίλησε για τη ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ αναφερόμενος σ΄ όλα τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την «βίαιη και καταστροφική» αρπαγή και φυγή τους από την Ελλάδα, αλλά και στην προσμονή της επιστροφής και αναστήλωσής τους στον φυσικό τους χώρο.
Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Ιαπωνίας και στη διάσωση των κατοίκων της Σμύρνης κατά την καταστροφή μιας και το πρώτο πλοίο που έσπευσε να βοηθήσει ήταν Ιαπωνικό.
Στη συνέχεια διάβασε με το δικό της μοναδικό τρόπο φέρνοντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό, που την παρακολουθούσε, ανέκδοτη επιστολή με αποδέκτη Ευρωπαία αριστοκράτισσα Χιώτισσας επιζήσασας από το Ολοκαύτωμα στην οποία περιγραφόταν το ανείπωτο δράμα που έζησε το ιστορικό νησί με αφορμή να γίνει έτσι γνωστή η Γενοκτονία και να ξεκινήσει και πριν τον Delacroix ακόμα το Φιλελληνικό Κίνημα.
Στη Χίο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την επιστημονική ημερίδα στο νησί
Την Α.Θ. Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε με τιμές Αρχηγού Κράτους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Χίου, μαζί με εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση.
Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβριου ο Παναγιότατος επισκέφθηκε την έδρα της Περιφερειακής ενότητας Χίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια την παρουσία του Πατριάρχου και του προσέφερε συμβολικά ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο για να δεχθεί ανταποδοτικά συμβολικά ενθυμήματα της ιστορικής επίσκεψης.
Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για την τιμητική υποδοχή και μεταξύ άλλων, τόνισε: «Την αιγαιοπελαγιτικήν Χίον, ημείς ιδιαιτέρως αγαπώμεν ως αιγαιοπελαγίτης και νησιώτης, που είδε το φως του ηλίου εις την ερατεινήν Ίμβρον. Δι’ ημάς η θαλασσία αύρα και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου αποτελούν υπαρκτικόν στοιχείον ανεκτίμητον. Δεν συγκροτεί όμως μόνον η φύσις την μοναδικότητα του Αιγαίου, αλλά και η πολιτισμική ιστορία του. Εδώ εγεννήθησαν αι οικουμενικαί αξίαι, αι οποίαι το κατέστησαν άξονα του παγκοσμίου πολιτισμού».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε «Ημερίδα για την κλιματική Αλλαγή» με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Pearl Island Chios.
Μετά τον εισαγωγικό χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του Κωνσταντίνου Μουτζούρη ακολούθησαν oι ομιλίες των διακεκριμένων προσκεκλημένων ομιλητών:
Ομιλία Προέδρου «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», Ιωάννη Σπανολιού ο οποίος αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στην Χίο και την τόσο διαφορετική στάση της τότε κοινωνίας σε θέματα καθημερινότητας σχετικά με το περιβάλλον καθώς και στην σημερινή ανάγκη συστράτευσης όλων για την προστασία της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ομιλία Διευθυντή επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλίματος, Γιώργου Κρεμλή, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη νησιωτικότητα και ειδικά στη Χίο προτείνοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πράσινων καυσίμων για τη ναυτιλία καθώς και ένα πρόγραμμα προστασίας και ανθεκτικότητας των μαστιχόδεντρων που απειλούνται από την αλλαγή του μικροκλίματος.
Ομιλία Ομότιμης καθηγήτριας Ε.Μ.Π. Αντιπροέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τώνιας Μοροπούλου, η οποία μίλησε για την δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη της Χίου με την υποστήριξη φορέων και της τοπικής κοινωνίας, επενδύοντας σε μια ενδογενή ανάπτυξη.
Ομιλία του δημοσιογράφου, ειδικού σε ναυτιλιακά θέματα, μέλος Δ.Σ. Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου, Ιωάννη Φαράκλα ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημήτρη Μονιούδη Προέδρου της Εταιρίας Ελλήνων Μηχανικών της Βρετανίας και Διευθυντή για θέματα Περιβάλλοντος του οργανισμού INTERCARGO και τόνισε τις προσπάθειες της Παγκόσμιας Εμπορικής Ναυτιλίας για τη προστασία του Περιβάλλοντος της οποίας η επιβάρυνση αποτελεί ένα ποσοστό κάτω του 3% των εκπεμπόμενων ρύπων.
Ομιλία της παραολυμπιονίκη, Director of Sustainability at the World Sailing, Alexandra Rikcham η οποία τόνισε πως ο αθλητισμός μπορεί να αναλάβει περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδειχθεί ως εν δυνάμει αρωγός για την αειφόρο ανάπτυξη αρκεί να του ζητηθεί.
Ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτη Κριμιζή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εικόνα του διαστήματος και την ιστορική πορεία του πλανήτη Γη. Τόνισε ποσό σημαντικό ρόλο θα παίξει στην βιωσιμότητα του πλανήτη το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πως αυτό συνδέεται με την θερμοκρασία της Γης .Κλείνοντας αναφέρθηκε στα δύο κουτιά της Πανδώρας , την τεχνητή νοημοσύνη και την διαχείριση της κλιματικής κρίσης.
Ομιλία Γενικού Γραμματέα Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστου Ζερεφού. Αναφέρθηκε στην τροχιά και τον άξονα της Γης, τις μεταβολές τους και πως επηρεάζουν την στάθμη των υδάτων, την εκδήλωση των φυσικών φαινομένων και όλες τις παραμέτρους και μετρήσεις του κλίματος, ενώ συνέδεσε με ένα μοναδικό και αριστοτεχνικό τρόπο την μουσική και την τέχνη με την έννοια του κλίματος και το περιβάλλοντος.
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος πραγματοποίησε ομιλία στην ημερίδα για την «Κλιματική Αλλαγή» την οποία παραθέτουμε συνημμένα.
«Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν η Α.Θ. Παναγιότατος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος με την φωτισμένη ομιλία του αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες οικολογικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις οποίες ανέπτυξε κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και τόνισε: «Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι συνέπεια και προέκτασις όλων όσων εν τη Εκκλησία, ολόκληρος η ζωή της οποίας έχει οικολογικήν υφήν και αναφοράν. Η εκκλησιαστική ζωή είναι «εφηρμοσμένη οικολογία», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιότατος σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαιτέρως για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Κορίνα Γεωργίου.
Στο τέλος της βραδιάς ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρέθεσε δείπνο προς τιμή της Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και πρωτοψάλτης Μιχάλης Δήσσος έψαλε Πολυχρονισμό προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου ενώ η διάσημη υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση απέσπασε τον θαυμασμό των συνδαιτημόνων τραγουδώντας γνωστή άρια αφιερωμένη στην Παναγιότητά του.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκτός από τις πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές του Βορείου Αιγαίου οι πρώην Υπουργοί Νότης Μηταράκης και Γιώργος Ανωμερίτης, ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, οι Άρχοντες του Πατριαρχείου: Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος και το ζεύγος Γεωργίου και Αλεξάνδρας Προκοπίου. Επίσης οι: καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και η σύζυγός του, Αικατερίνη Σοφιανού Πρέσβειρα Αποδήμου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, Κων/νος Τρομπούκης. Καθηγητές και κοσμήτορες Πανεπιστήμιων και εξέχοντα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας μεταξύ των οποίων οι: Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, κοσμήτορας Μαρία Λεκάκου, καθηγήτρια Ελένη Θανοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Μαρία Λοϊζίδου, Ιωάννης Μαρούλης καθ. στο ΕΚΠΑ ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κ. Δεληκωνσταντής και η ιστορικός Αθηνά Λουτράρη. Μέλη της Ναυτιλιακής Κοινότητας όπως οι: Αντώνης Φαράκλας, Αναστάσιος και Μαρίτα Μαργαρώνη, Άγγελος Λουδάρος, Πέτρος και Καρολάιν Πουλμέντη κι ο Προέδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου Αντώνης Πιτσιλός. Καθώς επίσης οι: Μάρκος Φόρος, Αθανάσιος Καρτάλης, Ιωάννης Σαχίνης, James Palmer, Π. Αέτιος, Π. Δημήτριος Γιομελάς, Π. Λάρδας, Κέλλυ Μαυρομάτη οι επιχειρηματίες Γ. Παπαλιάρης και Κ. Ριτσινιάδης και επιφανή μέλη της Χιώτικης Ομογένειας της Αμερικής και ο εξ Αργεντινής επιχειρηματίας Αλέξανδρος Ζύμνης με τη σύζυγό του. Στην ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας αλλά και ο Μανώλης Κωστίδης του ΣΚΑΙ που ταξίδεψε ειδικά από την Κωνσταντινούπολη.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος , Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος και Μεξικού κ.κ. Ιάκωβος.
Ειδήσεις σήμερα:
Ο Ντομινίκ Πελικό ισχυρίζεται ότι είχε πέσει κι αυτός θύμα βιασμού - Γιατί παντρεύτηκε τη Ζιζέλ δύο φορές
Η κακοκαιρία Boris δεν θα προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα στη χώρα, ξεκαθαρίζει ο Κολυδάς - Εγρήγορση μόνο στα βορειοδυτικά
Απόστολος Λύτρας μετά την αποφυλάκισή του: Ζητώ ξανά συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου
Το μυροβόλο περιβόλι και η ιστορική έπαυλη πλημμύρισαν από κόσμο που άκουσε με αίσθημα μεγάλης συγκίνησης τα όσα ειπωθήκαν από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές για την Χίο, την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της.
Η Παρασκευή ήταν αφιερωμένη στην απόδοση τιμής από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον Νικόλαο Βαφειά για την προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ χαιρετισμό απεύθυνε o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, η Υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής.
Ακολούθησε ομιλία του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, τέως Πρύτανη ΕΚΠΑ, ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας με θέμα: «Η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».
Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Ζύμνης, συγκίνησε το κοινό μιλώντας για το χωριό του τον Αϊ Γιώργη Συκούση και τον φίλο του Νίκο Βαφειά μέσα από προσωπικά βιώματα και ιστορίες του παρελθόντος που από κοινού ζήσανε.
Ο φιλόλογος και ιστορικός Μιχάλης Μόσχος αναφέρθηκε στην προσφορά της οικογένειας Βαφειά και στη συμβολή της στο έργο των αναστηλώσεων των ιστορικών Ιερών Ναών του Αϊ Γιώργη του Συκούση και του Αγίου Ισιδώρου.
Σε κλίμα συγκίνησης, ακολούθησε η βράβευση του Νίκου Βαφειά από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη με επίδοση τιμητικού επαίνου.
Τέλος ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης αναφέρθηκε στην ύπαρξη της ιστορικογεωγραφικής οντότητας του Αρχιπελάγους του Αιγαίου.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου.
Ακολούθησε μουσικός επίλογος με πιάνο και άρπα.
Το Σάββατο 31 Αυγούστου στον ίδιο χώρο, το Castelli πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απόδοσης τιμής στον καθηγητή Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη για το 40ετές επιστημονικό του έργο.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχε o δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α. Ε. Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Ito Coichi ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό, αλλά και ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge.
Ο Νίκος Σηφουνάκης, αρχιτέκτονας και πολιτικός μίλησε για το σημαντικότατο 40ετες επιστημονικό έργο του καθηγητή και Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νίκου Σταμπολίδη, ενώ ο ίδιος καθήλωσε και συγκίνησε το κοινό με τις αναφορές του στα γλυπτά του Παρθενώνα. Στην ομιλία του παρουσία του Βρετανού Πρέσβη , μίλησε για τη ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ αναφερόμενος σ΄ όλα τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την «βίαιη και καταστροφική» αρπαγή και φυγή τους από την Ελλάδα, αλλά και στην προσμονή της επιστροφής και αναστήλωσής τους στον φυσικό τους χώρο.
Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Ιαπωνίας και στη διάσωση των κατοίκων της Σμύρνης κατά την καταστροφή μιας και το πρώτο πλοίο που έσπευσε να βοηθήσει ήταν Ιαπωνικό.
Στη συνέχεια διάβασε με το δικό της μοναδικό τρόπο φέρνοντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό, που την παρακολουθούσε, ανέκδοτη επιστολή με αποδέκτη Ευρωπαία αριστοκράτισσα Χιώτισσας επιζήσασας από το Ολοκαύτωμα στην οποία περιγραφόταν το ανείπωτο δράμα που έζησε το ιστορικό νησί με αφορμή να γίνει έτσι γνωστή η Γενοκτονία και να ξεκινήσει και πριν τον Delacroix ακόμα το Φιλελληνικό Κίνημα.
Στη Χίο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την επιστημονική ημερίδα στο νησί
Την Α.Θ. Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε με τιμές Αρχηγού Κράτους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Χίου, μαζί με εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση.
Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβριου ο Παναγιότατος επισκέφθηκε την έδρα της Περιφερειακής ενότητας Χίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια την παρουσία του Πατριάρχου και του προσέφερε συμβολικά ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο για να δεχθεί ανταποδοτικά συμβολικά ενθυμήματα της ιστορικής επίσκεψης.
Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για την τιμητική υποδοχή και μεταξύ άλλων, τόνισε: «Την αιγαιοπελαγιτικήν Χίον, ημείς ιδιαιτέρως αγαπώμεν ως αιγαιοπελαγίτης και νησιώτης, που είδε το φως του ηλίου εις την ερατεινήν Ίμβρον. Δι’ ημάς η θαλασσία αύρα και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου αποτελούν υπαρκτικόν στοιχείον ανεκτίμητον. Δεν συγκροτεί όμως μόνον η φύσις την μοναδικότητα του Αιγαίου, αλλά και η πολιτισμική ιστορία του. Εδώ εγεννήθησαν αι οικουμενικαί αξίαι, αι οποίαι το κατέστησαν άξονα του παγκοσμίου πολιτισμού».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε «Ημερίδα για την κλιματική Αλλαγή» με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Pearl Island Chios.
Μετά τον εισαγωγικό χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του Κωνσταντίνου Μουτζούρη ακολούθησαν oι ομιλίες των διακεκριμένων προσκεκλημένων ομιλητών:
Ομιλία Προέδρου «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», Ιωάννη Σπανολιού ο οποίος αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στην Χίο και την τόσο διαφορετική στάση της τότε κοινωνίας σε θέματα καθημερινότητας σχετικά με το περιβάλλον καθώς και στην σημερινή ανάγκη συστράτευσης όλων για την προστασία της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ομιλία Διευθυντή επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλίματος, Γιώργου Κρεμλή, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη νησιωτικότητα και ειδικά στη Χίο προτείνοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πράσινων καυσίμων για τη ναυτιλία καθώς και ένα πρόγραμμα προστασίας και ανθεκτικότητας των μαστιχόδεντρων που απειλούνται από την αλλαγή του μικροκλίματος.
Ομιλία Ομότιμης καθηγήτριας Ε.Μ.Π. Αντιπροέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τώνιας Μοροπούλου, η οποία μίλησε για την δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη της Χίου με την υποστήριξη φορέων και της τοπικής κοινωνίας, επενδύοντας σε μια ενδογενή ανάπτυξη.
Ομιλία του δημοσιογράφου, ειδικού σε ναυτιλιακά θέματα, μέλος Δ.Σ. Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου, Ιωάννη Φαράκλα ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημήτρη Μονιούδη Προέδρου της Εταιρίας Ελλήνων Μηχανικών της Βρετανίας και Διευθυντή για θέματα Περιβάλλοντος του οργανισμού INTERCARGO και τόνισε τις προσπάθειες της Παγκόσμιας Εμπορικής Ναυτιλίας για τη προστασία του Περιβάλλοντος της οποίας η επιβάρυνση αποτελεί ένα ποσοστό κάτω του 3% των εκπεμπόμενων ρύπων.
Ομιλία της παραολυμπιονίκη, Director of Sustainability at the World Sailing, Alexandra Rikcham η οποία τόνισε πως ο αθλητισμός μπορεί να αναλάβει περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδειχθεί ως εν δυνάμει αρωγός για την αειφόρο ανάπτυξη αρκεί να του ζητηθεί.
Ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτη Κριμιζή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εικόνα του διαστήματος και την ιστορική πορεία του πλανήτη Γη. Τόνισε ποσό σημαντικό ρόλο θα παίξει στην βιωσιμότητα του πλανήτη το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πως αυτό συνδέεται με την θερμοκρασία της Γης .Κλείνοντας αναφέρθηκε στα δύο κουτιά της Πανδώρας , την τεχνητή νοημοσύνη και την διαχείριση της κλιματικής κρίσης.
Ομιλία Γενικού Γραμματέα Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστου Ζερεφού. Αναφέρθηκε στην τροχιά και τον άξονα της Γης, τις μεταβολές τους και πως επηρεάζουν την στάθμη των υδάτων, την εκδήλωση των φυσικών φαινομένων και όλες τις παραμέτρους και μετρήσεις του κλίματος, ενώ συνέδεσε με ένα μοναδικό και αριστοτεχνικό τρόπο την μουσική και την τέχνη με την έννοια του κλίματος και το περιβάλλοντος.
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος πραγματοποίησε ομιλία στην ημερίδα για την «Κλιματική Αλλαγή» την οποία παραθέτουμε συνημμένα.
«Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν η Α.Θ. Παναγιότατος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος με την φωτισμένη ομιλία του αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες οικολογικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις οποίες ανέπτυξε κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και τόνισε: «Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι συνέπεια και προέκτασις όλων όσων εν τη Εκκλησία, ολόκληρος η ζωή της οποίας έχει οικολογικήν υφήν και αναφοράν. Η εκκλησιαστική ζωή είναι «εφηρμοσμένη οικολογία», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιότατος σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαιτέρως για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Κορίνα Γεωργίου.
Στο τέλος της βραδιάς ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρέθεσε δείπνο προς τιμή της Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και πρωτοψάλτης Μιχάλης Δήσσος έψαλε Πολυχρονισμό προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου ενώ η διάσημη υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση απέσπασε τον θαυμασμό των συνδαιτημόνων τραγουδώντας γνωστή άρια αφιερωμένη στην Παναγιότητά του.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκτός από τις πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές του Βορείου Αιγαίου οι πρώην Υπουργοί Νότης Μηταράκης και Γιώργος Ανωμερίτης, ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, οι Άρχοντες του Πατριαρχείου: Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος και το ζεύγος Γεωργίου και Αλεξάνδρας Προκοπίου. Επίσης οι: καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και η σύζυγός του, Αικατερίνη Σοφιανού Πρέσβειρα Αποδήμου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, Κων/νος Τρομπούκης. Καθηγητές και κοσμήτορες Πανεπιστήμιων και εξέχοντα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας μεταξύ των οποίων οι: Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, κοσμήτορας Μαρία Λεκάκου, καθηγήτρια Ελένη Θανοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Μαρία Λοϊζίδου, Ιωάννης Μαρούλης καθ. στο ΕΚΠΑ ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κ. Δεληκωνσταντής και η ιστορικός Αθηνά Λουτράρη. Μέλη της Ναυτιλιακής Κοινότητας όπως οι: Αντώνης Φαράκλας, Αναστάσιος και Μαρίτα Μαργαρώνη, Άγγελος Λουδάρος, Πέτρος και Καρολάιν Πουλμέντη κι ο Προέδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου Αντώνης Πιτσιλός. Καθώς επίσης οι: Μάρκος Φόρος, Αθανάσιος Καρτάλης, Ιωάννης Σαχίνης, James Palmer, Π. Αέτιος, Π. Δημήτριος Γιομελάς, Π. Λάρδας, Κέλλυ Μαυρομάτη οι επιχειρηματίες Γ. Παπαλιάρης και Κ. Ριτσινιάδης και επιφανή μέλη της Χιώτικης Ομογένειας της Αμερικής και ο εξ Αργεντινής επιχειρηματίας Αλέξανδρος Ζύμνης με τη σύζυγό του. Στην ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας αλλά και ο Μανώλης Κωστίδης του ΣΚΑΙ που ταξίδεψε ειδικά από την Κωνσταντινούπολη.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος , Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος και Μεξικού κ.κ. Ιάκωβος.
Ειδήσεις σήμερα:
Ο Ντομινίκ Πελικό ισχυρίζεται ότι είχε πέσει κι αυτός θύμα βιασμού - Γιατί παντρεύτηκε τη Ζιζέλ δύο φορές
Η κακοκαιρία Boris δεν θα προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα στη χώρα, ξεκαθαρίζει ο Κολυδάς - Εγρήγορση μόνο στα βορειοδυτικά
Απόστολος Λύτρας μετά την αποφυλάκισή του: Ζητώ ξανά συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα