Τι θα δούμε φέτος στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Τι θα δούμε φέτος στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Την παρουσίαση του νέου προγράμματος έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας

olympia1
Με ένα νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνει οκτώ νέες παραγωγές όπερας, οπερέτας, μιούζικαλ, σύγχρονου χορού, θεάτρου και 31 συναυλίες τζαζ και έθνικ μουσικής με έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών επιστρέφει το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Xaris_Doukas_Olympia
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στην παρουσίαση του νέου προγράμματος
«Σας καλωσορίζω στη νέα εποχή του θεάτρου Ολύμπια. Το Δημοτικό θέατρο της Αθήνας έχει μακρά παράδοση ως ένας από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα. Φέτος ειδικά, δίνουμε "σκηνή, φώτα και φωνή" στους Έλληνες δημιουργούς από όλο το καλλιτεχνικό φάσμα, παραμένοντας όμως πιστοί στο Λυρικό Θέατρο» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στη σημερινή παρουσίαση ενώ η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Ελένη Ζωντήρου, πρόσθεσε: «Μέσα από τον πολιτισμό, η πόλη μας γίνεται πόλος έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για δημιουργία και ανάπτυξη».

Ο κεντρικός άξονας του νέου προγράμματος εστιάζει στους Έλληνες δημιουργούς, φέρνοντάς τους σε πρώτο πλάνο: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Σκουρλέτης, Γιώργος Πέτρου, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Ζιάβρας, Βύρων Φιδετζής, Δήμητρα Τρυπάνη, Ηρώ Μπέζου, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Κωνσταντίνος Τερζάκης, Στέφανος Δρουσιώτης, Μαίρη Έλεν Νέζη, Δημήτρης Τηλιακός, Χάρης Ανδριανός, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Άρτεμις Μπόγρη μεταξύ άλλων, καθώς και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, συμμευέχουν στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Κλείσιμο
Η έναρξη της νέας σεζόν, στις 12 Οκτωβρίου με την όπερα «Φιντέλιο» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, είναι μια βραδιά τιμής και μνήμης για την πόλη των Αθηνών. Με την πρεμιέρα αυτή, το θέατρο Ολύμπια και ο ΟΠΑΝΔΑ τιμούν την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή και συμμετέχουν στο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτία εισόδου.

Ακολουθούν «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσίνι, η γνωστή οπερέτα «Η Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους, και το μιούζικαλ «Sweeney Todd: ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street» του Στήβεν Σόντχάϊμ.

Εκτός όμως από την όπερα και την οπερέτα, η σκηνή του Ολύμπια θα φιλοξενήσει σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις όπως οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» με τη Ρένη Πιττακή, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τη Λουκία Μιχαλοπούλου και τον Αλέξη Φουσέκη, σύγχρονους Έλληνες χορογράφους, όπως τον Αντώνη Φωνιαδάκη και τον Γιάννη Νικολαΐδη, ενώ ένας ηθοποιός του ιταλικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Τόνι Σερβίλο, θα παρουσιάσει μία σκηνική αφήγηση κειμένων του μεγάλου ποιητή της Θείας Κωμωδίας, τις «Φωνές του Δάντη».

Ο κύκλος των συναυλιών ανοίγει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στις 12 Νοεμβρίου με τίτλο «Στον 20ό αιώνα», και συνεχίζεται με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, το οποίο προβάλλει την πλούσια μουσική παράδοση της χώρας μας, με αφιερώματα σε μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες που διαμόρφωσαν την πορεία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής: Βασίλη Τσιτσάνη, Θάνο Μικρούτσικο, Σταύρο Κουγιουμτζή και Μίμη Πλέσσα.

Η Big Band του Δήμου Αθηναίων συνεργάζεται με μια πλειάδα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να ταξιδέψει το κοινό της στο συναρπαστικό σύμπαν της τζαζ. Ο Δημήτρης Δημόπουλος, συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου στην ευρηματική παράσταση «Stand-up Symphony» (25 - 27/2 & 1/3) ενώ ο Νίκος Ξυδάκης, αφηγείται με το μουσικοποιητικό έργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.

Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η παράδοση επιδρά στη δημιουργία μουσικής ταυτότητας, εμπλουτίζοντάς την έτσι ώστε να ξεπερνά τα σύνορα του τόπου της, είναι στο επίκεντρο του κύκλου συναυλιών με τίτλο «Μουσικές Παραδόσεις».

Ο οικείος χώρος του Φουαγιέ θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, ενισχύοντας τη συμπερίληψη μέσω των τεχνών.

Το  Ολύμπια, σε συνεργασία με τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων και τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα πραγματοποιήσει μια σειρά βιωματικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων για ενήλικες 65+ με όχημα την όπερα, το μουσικό θέατρο και τον χορό. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2024 και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2025.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, συνδέεται, επικοινωνεί και υπάρχει πάντοτε σε σχέση με το κοινό της πόλης, τους καλλιτέχνες και τους Οργανισμούς. Και κατέληξε διατυπώνοντας τον βασικό στόχο όλων των συντελεστών: «Να ξαναγίνει το θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ ο χώρος σας, το σπίτι σας».

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ντομινίκ Πελικό ισχυρίζεται ότι είχε πέσει κι αυτός θύμα βιασμού - Γιατί παντρεύτηκε τη Ζιζέλ δύο φορές

Η κακοκαιρία Boris δεν θα προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα στη χώρα, ξεκαθαρίζει ο Κολυδάς - Εγρήγορση μόνο στα βορειοδυτικά


Απόστολος Λύτρας μετά την αποφυλάκισή του: Ζητώ ξανά συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης