Μέχρι πού θα έφτανε για την αγάπη ο Ντένης Ηλιάδης;

Ο σκηνοθέτης μιλάει στο protothema.gr για το Buzzheart - H ταινία, ένα ψυχολογικό θρίλερ, αναμένεται στις αίθουσες στις 19 Σεπτεμβρίου

Ο Ντένης Ηλιάδης, ο Έλληνας σκηνοθέτης που κάνει καριέρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού επιστρέφει στα πάτρια εδάφη με το ψυχολογικό θρίλερ Buzzheart. Με αφορμή τη νέα του ταινία (θα βγει στις αίθουσες στις 19 Σεπτεμβρίου από την Spentzos Film) μίλησε στο protothema.gr.

- Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε την ιστορία του Buzzheart;
To Buzzheart το είχα γράψει το 2005 και ήταν να το γυρίσω τότε μετά το Hardcore στην Ελλάδα. Προέκυψε όμως το The Last House on the left και άλλες αμερικανικές ταινίες και μπήκε στο συρτάρι. Τριγυρνούσε όμως πάντα στο μυαλό μου γιατί καταπιάνεται με θέματα που με συναρπάζουν και ήθελα πολύ να κάνω ένα ψυχολογικό θρίλερ στην Ελλάδα. Έχει και αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, αν και δεν τα έχω ζήσει τόσο ακραία όσο στην ταινία.

- Όταν έχετε φτιάξει ταινίες στο Χόλιγουντ πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε ταινίες στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα έχω πολλούς φίλους και μια ωραία ομάδα, με πρωτοστάτρια την βραβευμένη παραγωγό Αμάντα Λιβανού, οπότε υπήρχε ένα καλό μομέντουμ από πλευράς ανθρώπων και λιγότερες διαδικασίες. Και τεχνικά οι Έλληνες δεν έχουν πιστεύω να ζηλέψουν από τους ξένους συναδέλφους. Από πλευράς budget και μέσων όμως δεν υπάρχει σύγκριση, «στριμώχνεσαι» πάρα πολύ.

- Τι έχει να προσφέρει το ελληνικό σινεμά στο κοινό;
Πάρα πολλά, απλώς πρέπει να συναντηθεί περισσότερο και αμφίπλευρα το ταλαντούχο arthouse δυναμικό μας με το mainstream κύκλωμα. Και να παίρνονται περισσότερα ρίσκα στις ελληνικές mainstream ταινίες ώστε να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εμπορική απήχηση στο εξωτερικό.

- Γίνατε ευρύτερα γνωστός με το αντισυμβατικό Hardcore. Τι έχει αλλάξει για εσάς μετά από αυτή την ταινία;
Το Hardcore μου άνοιξε την πόρτα στο εξωτερικό, έχοντας πολλά πιο προσωπικά στοιχεία στη θεματολογία και τη γραφή του. Mετά από αρκετές ταινίες στην Αμερική, ήθελα να επιστρέψω και κάπως σε αυτά.

- Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν λειτουργήσει ως πρότυπα για εσάς;
Προσπαθώ να μην έχω πρότυπα, αλλά να ξέρω να ακούω όταν πρέπει, και να βλέπω πολύ σινεμά.

- Και μία πιο προσωπική ερώτηση ορμώμενη από το μότο της ταινίας σας. Εσείς μέχρι πού θα φτάνατε για την αγάπη;
Τελικά μόνο η αγάπη έχει πραγματική αξία, οπότε θα έφτανα σε πολύ ακραία σκοτεινά, αλλά και ακραία φωτεινά, σημεία για αυτή.

Λίγα λόγια για το Buzzheart
Το Buzzheart είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, σε σκηνοθεσία Ντένη Ηλιάδη (Hardcore, Το Τελευταίο Σπίτι Αριστερά), με πρωταγωνιστές τους Εβελίνα Παπούλια, Γιώργο Λιάντο, Κωνσταντίνα Μεσσήνη, και Κλαούντιο Κάγια.

Ο Αργύρης, ένας ντροπαλός 19χρονος, γνωρίζει τη Μαίρη, μία κοπέλα τελείως έξω από τα κυβικά του. Της ζητά δειλά να βγουν και, προς μεγάλη του έκπληξη, αυτή δέχεται και τον καλεί αμέσως για ένα τριήμερο στο εξοχικό των γονιών της, όπου τον παρουσιάζει ως το αγόρι της.

Οι γονείς της Μαίρης όμως, σύντομα του εκμυστηρεύονται πως η κόρη τους αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και πως, προκειμένου να βεβαιωθούν πως ο Αργύρης είναι το κατάλληλο ταίρι για αυτήν, θα πρέπει να τον υποβάλλουν σε κάποια τεστ συμπεριφοράς. Η Μαίρη, από την άλλη, του εξηγεί πως η μητέρα της ήταν λαμπρή επιστήμων της πειραματικής συμπεριφορικής ψυχολογίας στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του '70 και τον παροτρύνει να κάνει ό,τι του πουν.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας
Μία σειρά συμπεριφορικών (και άλλων) τεστ ξεκινά, σχεδόν κωμικά στην αρχή - σύντομα όμως τα τεστ γίνονται όλο και πιο τρομακτικά και επικίνδυνα, ενώ σκηνές του παρελθόντος που έρχονται στο φως αρχίζουν να αποκαλύπτουν μία οικογενειακή δομή με εντελώς αντίθετες μεταξύ τους ισορροπίες.

Ο Αργύρης γίνεται πειραματόζωο στο όνομα της αγάπης, προσπαθώντας να επιβιώσει. Κανείς, όμως, δεν είναι αυτό που φαίνεται και ενώ ένα σκοτεινό μυστικό αρχίζει να ξετυλίγεται, το τριήμερο στην εξοχή μετατρέπεται σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης που θα τους σημαδέψει όλους.


Το τραγούδι της ταινίας Johnny and Mary ερμηνεύεται από τους The Man from Managra feat. Αφροδίτη Λιάντου, και αποτελεί διασκευή του πρωτότυπου τραγουδιού του Robert Palmer (1980).

Ποιος είναι ο Ντένης Ηλιάδης
Ο Ντένης Ηλιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Παρίσι και στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Σημειολογία στο Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ και Κινηματογράφο στο Royal College of Art στην Αγγλία. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο Hardcore, γυρίστηκε στην Ελλάδα, απέσπασε θετικές κριτικές, σημειώνοντας εμπορική επιτυχία ενώ κυκλοφόρησε και σε πολλές άλλες χώρες εκτός Ελλάδος.

Λίγα χρόνια αργότερα στο Χόλιγουντ πλέον, θα σκηνοθετήσει τη δεύτερη ταινία του, The Last House on the Left για τη Universal, η οποία έφτασε στο Νο.2 του Box Office των ΗΠΑ και με box office περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έχει σκηνοθετήσει άλλες τρεις ταινίες στις ΗΠΑ και το Buzzheart σηματοδοτεί την επιστροφή του στην Ελλάδα με ένα ψυχολογικό θρίλερ πιο προσωπικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr