«Paper Flower Stories»: Η άγνωστη τέχνη των λουλουδιών από χαρτί ανθίζει στο μουσείο κοσμημάτων Ηλία Λαλαούνη

«Paper Flower Stories»: Η άγνωστη τέχνη των λουλουδιών από χαρτί ανθίζει στο μουσείο κοσμημάτων Ηλία Λαλαούνη

Η Ραλλού Γιαννά παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση από τις 8 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και μιλάει στο protothema.gr για το πώς προέκυψε το πάθος της γι' αυτήν την ιδιαίτερη τέχνη

giannia-3
Paper Flowers, η άγνωστη τέχνη των λουλουδιών από χαρτί που ανθίζει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από μία μοναδική έκθεση, στο μουσείο κοσμημάτων Ηλία Λαλαούνη από τις 8 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Στην πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Paper Flower Stories», η εξαιρετικά ταλαντούχα δημιουργός Ραλλού Γιαννά παρουσιάζει 70 ξεχωριστές συνθέσεις που εντυπωσιάζουν.

Λουλούδια σε γλάστρες, σε βάζα, bonsai, ikebana... μοιάζουν να έχουν βγει κατευθείαν από τη φύση και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία ομορφιάς και φινέτσας.

giannia-2


Εμείς γνωρίσαμε την καλλιτέχνιδα και εκείνη μας αποκάλυψε πώς προέκυψε το πάθος της για τα paper flowers, τι την κέρδισε σ' αυτή την τέχνη, πώς ένα απλό υλικό όπως το χαρτί μπορεί να δημιουργήσει έργα υψηλής αισθητικής αλλά και για την απήχηση που έχουν στον κόσμο, οι δικές της μοναδικές και ασυνήθιστες δημιουργίες.

giannia-mak


- Τι θα δούμε στην έκθεση «Paper Flower Stories»;

Η έκθεση μου “ Paper Flower Stories “που θα γίνει στο μουσείο κοσμημάτων Ηλία Λαλαούνη 8 - 14 Οκτωβρίου, είναι μία ωδή στα χαρτίνα λουλούδια. Επιδείωξή μου, πέρα από το να δείξω τα έργα μου, είναι να ενημερώσω τους επισκέπτες γι᾽ αυτό το είδος τέχνης και να τους μεταδώσω το πάθος μου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς με ένα τόσο απλό και καθημερινό υλικό όπως το χαρτί, μπορεί κανείς να δημιουργήσει τόσο ρεαλιστικά και καλαίσθητα λουλούδια, που κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν έργα τέχνης. 
 
Στην έκθεση θα δείτε 70 paper flower έργα μου. Είναι χωρισμένα σε επτά κατηγορίες:

1. Bonsai. Μικρά δεντράκια σε Ιαπωνέζικου στυλ κασπώ.
2. Floral designs. Συνθέσεις χάρτινων λουλουδιών σε πιο artistic στυλ και ύφος. 
3. Ikebana. Συνθέσεις χάρτινων λουλουδιών, σύμφωνα με το ιαπωνέζικο στυλ, όπου δίνεται έμφαση στο σχήμα, τις γραμμές και τη μορφή μιας σύνθεσης και ακολουθούνται αυστηροί κανόνες επιλογής και τοποθέτησης των  λουλουδιών. Το ύφος  των συνθέσεων είναι μινιμαλιστικό και οι συμβολισμοί τους πολύ σημαντικοί.
4. Λουλούδια σε γλάστρες.
5. Λουλούδια σε βάζα.
6. Χάρτινες δημιουργίες σε  πλέξιγκλας 
7. Η τελευταία κατηγορία είναι έκπληξη για τους θεατές της έκθεσης, οπότε δεν θα την ονομάσω. 

giannia-9-fritilaries
Φριτιλάριες και parrot τουλίπες σε κεραμική γλάστρα
giannia-8-bonsai
Ροζ Μπονσάι σε κεραμική γλάστρα
giannia-5-kastania
Ινδική Καστανιά σε Ξύλινη γλάστρα
giannia-6-kampanoules
Καμπανούλες και κρόκοι, σε κεραμικό
giannia-7-orxidees
Ορχιδέες σε ξύλινη γλάστρα


- Γιατί λουλούδια από χαρτί; Τι σας τράβηξε σε αυτή την τέχνη;

Το χαρτί είναι το αγαπημένο μου υλικό, γιατί όποιο είδος του και να πάρει κανείς, μπορεί να το πλάσει με τα χέρια, είτε στεγνό είτε βρεγμένο και να του δώσει το σχήμα και τη μορφή που θέλει. Επίσης είναι ένα υλικό που πάντα έχουμε γύρω μας, αφού μας είναι απαραίτητο. Κάτι άλλο που με ελκύει στο χαρτί είναι η οικολογική του ιδιότητα, το γεγονός δηλαδή ότι μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε και να τα επαναχρησιμοποιήσουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Επίσης το γεγονός ότι το χαρτί βάφεται πολύ εύκολα κι όταν βρέχεται, το χρώμα του ξεβάφει παίρνοντας ενδιαφέρουσες αποχρώσεις, με ιντριγκάρει και μου διεγείρει τη φαντασία. 

Από μικρή είχα μία αγάπη για την φύση και τα λουλούδια με μάγευαν. Τα χρώματα, οι μυρωδιές και τα σχήματα τους με ενθουσίαζαν και ο στολισμός  με άνθη ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος της διακόσμησης του πατρικού σπιτιού μου. Τα λουλούδια ομορφαίνουν τον χώρο, τον φωτίζουν και συντελούν στην καλαισθησία του. Επιπλέον, αποτελούν ένα πολύ αγαπημένο μου δώρο είτε το λαμβάνω, είτε το προσφέρω. 

H  πρώτη φορά που έμαθα την ύπαρξη των paper flowers, ήταν όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά και τους χάρησαν ένα kit με όλα τα υλικά και εργαλεία που χρειάζονται για να φτιάξει κανείς χάρτινα λουλούδια. Τότε, παρόλο που το βρήκα πολύ δημιουργικό και πρωτότυπο δώρο, σκέφτηκα ότι τα παιδιά μου ήταν πολυ μικρά για μία τέτοια ασχολία. Έβαλα λοιπόν το kit στην αποθήκη του υπογείου, με σκοπό να ασχοληθώ εγώ μ῾αυτό κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. Για κακή μου τύχη όμως, η αποθήκη πλημύρισε, και ότι υπήρχε μέσα σ᾽ αυτήν καταστράφηκε, μαζί και το κουτί αυτό. 

Πολλά χρόνια μετά, το 2020 κι ενώ περνούσα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και ήμουν κλεισμένη μέσα στο σπίτι για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σερφάροντας στο διαδίκτυο έπεσε το βλέμμα μου σε ένα άρθρο για το Papar Flower Art. Αμέσως θυμήθηκα το kit που είχαν χαρίσει στα παιδιά μου, και την ατυχία με την πλημμύρα. ᾽Αρχισα να αναζητώ και να διαβάζω περισσότερα άρθρα για την συγκεκριμένη τέχνη. Έτσι, σύντομα προμηθεύτηκα βιβλία και τα απαραίτητα εργαλεία και ξεκίνησα φτιάχνοντας τα πρώτα μου paper flowers. Λίγο καιρό μετά, ήρθε και ο Κορωναϊός και ο εγκλεισμός στο σπίτι ήταν επιτακτικός για ένα μεγάλο διάστημα. Είχα πλέον άπλετο χρόνο στη διάθεση μου να πειραματιστώ με διάφορα είδη χαρτιού και διάφορες τεχνικές. Γρήγορα συνειδητοποίησα την κλίση μου γι´ αυτή την τέχνη και με την πάροδο των χρόνων εξέλιξα την τεχνική μου και κατάφερα να φτάσω στο επίπεδο που οι δημιουργίες μου να  μπορούν να θεωρηθούν έργα τέχνης υψηλής αισθητικής. 

- Μπορεί ένα απλό υλικό όπως το χαρτί να δημιουργήσει έργα υψηλής αισθητικής;

Ναι, βέβαια μπορεί. Όπως σας είπα, το χαρτί είναι ένα εύπλαστο υλικό και μπορείς να του δώσεις εύκολα σχήμα, είτε με τα χέρια είτε με τα ειδικά εργαλεία. Προσωπικά, μετά από πολύ πειραματισμό, κατέληξα να χρησιμοποιώ μόνο το ιταλικό crepe χαρτί, που είναι ειδικά φτιαγμένο για paper flowers. Αυτό το χαρτί έχει μεγάλη ελαστικότητα. Μου επιτρέπει να το τεντώσω, να το σγουρίνω, να του δώσω καμπύλο σχήμα, να το τσαλακώσω και να του κάνω τσακίσεις. Μ´αυτούς τους τρόπους καταφέρνω να δώσω εύκολα μορφή και όγκο στα έργα μου, έτσι ώστε να είναι τρισδιάστατα και να φαίνονται αληθινά. 

giannia-4


- Γιατί κάποιος να επιλέξει λουλούδια από χαρτί, αντί για φυσικά λουλούδια, για να διακοσμήσει τον χώρο του;

Τα χάρτινα λουλούδια μπορούν επάξια να επιλεγούν αντί για τα αληθινά. Κι αυτό γιατί δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, εκτός από τη μυρωδιά των ζωντανών λουλουδιών. Ένα  καλλιτέχνης του paper flower, μπορεί να αποδώσει πολύ ρεαλιστικά την όψη του αληθινού λουλουδιού. ´Οπως είπα, το χαρτί, ειδικά το crepe, είναι πολύ εύπλαστο και μας επιτρέπει να του δώσουμε το σχήμα και τη μορφή που θέλουμε. Επίσης η χρήση ειδικού σύρματος, επιτρέπει στο κεφάλι του λουλουδιού να έχει κάποια κλίση, όπως και στα φύλλα να έχουν κάποια κίνηση και να μοιάζουν αληθινά. 

Το crepe χαρτί βγαίνει σε πολλή μεγάλη γκάμα χρωμάτων και επιπλέων, μπορεί κανείς να τα βάψει με νερομπογιές ή τέμπερες ή να τα ζωγραφίσει με ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. Με αυτούς τους τρόπους, τονίζονται κάποιες λεπτομέρειες των λουλουδιών και φωτίζονται ή αποκτούν σκιές, ώστε να φαίνονται πραγματικά.  

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των χάρτινων λουλουδιών, είναι ότι με τη σωστή περιποίηση (αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και νερού),  κρατάνε για πολλά χρόνια  σε σχέση με τα αληθινά που έχουν πολύ μικρή ζωή. Μπορεί να στοιχίζουν πιο ακριβά από τα αληθινά, όμως διατηρούνται άθικτα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Επιπλέον φτιάχνονται από ένα ανακυκλώσιμο υλικό, που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Άρα έχουν και οικολογική αξία.

Ακόμη, τα paper flowers είναι ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο δώρο που εκτιμάται ιδιαίτερα, καθώς είναι χειροποίητο και πολύ όμορφο.

Τέλος, για άτομα με αλλεργία στη γύρη, τα χάρτινα λουλούδια είναι η τέλεια εναλλακτική καθώς δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

- Τα λουλούδια σας μοιάζουν να έχουν βγει κατευθείαν από τη φύση. Πόσο δύσκολο/εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς ένα τέτοιο έργο; Είναι χρονοβόρο, κοστοβόρο; Τι γίνεται με τα υλικά που περισσεύουν;

Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα καθώς απαιτούνται πολλές ώρες και μέρες εργασίας για να δημιουργήσω μία σύνθεση λουλουδιών, αποδίδοντας με ακρίβεια και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Δεν φτιάχνω μεμονωμένα λουλούδια, αλλά πολλά και διαφορετικά μαζί. Συχνά εργάζομαι ολόκληρη τη μέρα με πολύ μικρά διαλλείματα. Για μία πολύπλοκη σύνθεση, μπορεί να αφιερώσω ως και 100 ώρες, που σημαίνει 15 συνεχόμενες μέρες δουλειάς.  Οπότε, καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται πολλή μεγάλη υπομονή κι αφοσίωση για να ολοκληρώσω το κάθε έργο μου.  

Όσο για το κόστος, θα έλεγα ότι αυτή η τέχνη είναι σχετικά δαπανηρή επειδή το ειδικό crepe χαρτί και αρκετά από τα σύνεργα που χρησιμοποιώ, τα παραγγέλνω από το εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και διαστάσεων αυτού του χαρτιού. Επιπλέον, οι γλάστρες που επιλέγω είναι συχνά μοναδικές και ακριβές, γεγονός που αυξάνει το κόστος της κάθε δημιουργίας μου. Για να περιορίσω τα έξοδα, προσπαθώ να αξιοποιώ όσα υλικά περισσεύουν, ώστε να μειώνω τη φύρα και να τα χρησιμοποιώ σε μελλοντικά έργα.

-´Eχουν τα paper flowers απήχηση στο κοινό;
 
Οι δικές μου δημιουργίες, θέλω να πιστεύω ότι έχουν απήχηση στο κοινό, επειδή είναι μοναδικές και ασυνήθιστες. Στην Ελλάδα, η τέχνη αυτή είναι σε αρχικό στάδιο, με ελάχιστους δημιουργούς που φτιάχνουν συνθέσεις από χαρτί, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Όσοι βλέπουν τα έργα μου για πρώτη φορά, συχνά εκπλήσσονται από το πόσο ρεαλιστικές και λεπτομερείς είναι οι συνθέσεις των λουλουδιών, αδυνατώντας να πιστέψουν ότι είναι φτιαγμένα από χαρτί. Η φινέτσα και η ομορφιά που προσδίδουν σε ένα χώρο, τα καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικά για το κοινό, ειδικά σε όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό και καλλιτεχνικά πρωτότυπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης