Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Νέο πρόγραμμα με Ρομέο Καστελούτσι, Ιζαμπέλ Ιπέρ και πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Megalopolis»

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Νέο πρόγραμμα με Ρομέο Καστελούτσι, Ιζαμπέλ Ιπέρ και πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Megalopolis»

Όλες οι παραστάσεις και οι εκδηλώσεις

Isabelle_Ipper
Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι δεσμοί κάθε είδους που εμπεριέχουν τα πολύτιμα στοιχεία της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης, βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, εκθέσεις, συζητήσεις και φεστιβάλ συνθέτουν το καινούργιο πολιτιστικό παζλ που θα συμπληρώνεται, κομμάτι – κομμάτι, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Ιουνίου του 2025.

«Το 2025, το Ίδρυμα Ωνάση γιορτάζει 50 χρόνια από την ίδρυσή του – μισός αιώνας εστιασμένος στην καινοτομία, τη δημιουργία και την αλλαγή. Γιορτάζουμε επίσης 15 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω στη διαδρομή μας, γεμάτη από πρωτοβουλίες και μεγάλες κατακτήσεις, αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά με νέα οράματα. Αυτές οι δύο επέτειοι δεν σηματοδοτούν με κανέναν τρόπο μόνο μια ιστορική αναδρομή. Σηματοδοτούν μια ακόμα πιο θαρρετή ματιά στο μέλλον. Αυτή την επετειακή χρονιά, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στρέφει την προσοχή της στις ανθρώπινες σχέσεις, φωτίζοντας την ομορφιά που κρύβεται σε αυτές» σημειώνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου ενώ η Διευθύντρια Πολιτισμού, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, προσθέτει: «Θα μιλήσουμε για σχέσεις. Για το πιο συνηθισμένο. Για αυτή την αναπόφευκτη σύνδεση που κάνει τη ζωή απολαυστική, επώδυνη, αφόρητη, ξεχωριστή, ανθρώπινη. Θα μιλήσουμε για αυτά που ζούμε μέσα στο σπίτι μας, στα στενά όρια ενός κρεβατιού, για αυτά που περιγράφουμε μόνο στους έμπιστους φίλους μας, αναζητώντας καταφύγιο στην απόγνωση, μοίρασμα στη χαρά. Έρωτας, φιλία, η αέναη διαδρομή συγχώρεσης των γονιών μας, όλα μέσα στην παραδοχή ότι το να μη ζούμε μόνοι μας έχει το άξιο τίμημά του. Κάπου εκεί έρχεται και η τέχνη για να ανυψώσει το ταπεινό και μεγαλειώδες προνόμιο να συνδεόμαστε, να ανοιγόμαστε, να ξεπερνάμε τον φόβο να δει ο άλλος τον καλό και τον κακό εαυτό μας, να χάσουμε τον ύπνο μας και τον έλεγχο, να αφεθούμε στην έκπληξη, να νιώσουμε την ασφάλεια της εμπιστοσύνης, την απόλαυση της επαφής, τον πολλαπλασιασμό του συναισθήματος και της εμπειρίας, την επιβεβαίωση της ανάμνησης.»
Stegi_-_Karathanos_-_Marissa_Triantafyllidou
Ο Νίκος Καραθάνος και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου στον «Χορό των εραστών»
Θέατρο

Κλείσιμο
Η αυλαία ανοίγει στις 5 Οκτωβρίου με έναν 24ωρο θεατρικό μαραθώνιο – έκπληξη. Δύο ανερχόμενοι καλλιτέχνες από την Αυστραλία, οι Nat Randall και Anna Breckon, συστήνονται στο ελληνικό κοινό σκηνοθετώντας την ηθοποιό Στεφανία Γουλιώτη στην παράσταση – πείραμα με τίτλο «The Second Woman». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό μανιφέστο στο πλαίσιο του οποίου μία ηθοποιός παίζει τον ίδιο ρόλο, επί 24 ολόκληρες ώρες, με μικρά διαλείμματα, με τους εκατό συνολικά παρτενέρ της, προερχόμενους από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, να εναλλάσσονται, αποτυπώνοντας τον ρόλο των φύλων.


Ζευγάρι είναι και οι πρωταγωνιστές της νέας παράστασης «Ο χορός των εραστών» που έγραψε και σκηνοθετεί ο διακεκριμένος Πορτογάλος καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου Φεστιβάλ της Αβινιόν, Τιάγκο Ροντρίγκες. Από τις 10 Οκτωβρίου, ο Νίκος Καραθάνος και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου αφηγούνται, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, την ιστορία της σχέσης τους και την εξέλιξή της μέσα στον χρόνο.
Stegi_-_Mario_Banousi
«ΜΑΜΙ» είναι ο τίτλος της νέας παράστασης του Μάριο Μπανούσι

Στο θεατρικό κομμάτι του προγράμματος θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να απολαύσουμε τη δουλειά σημαντικών σκηνοθετών της νεώτερης γενιάς. Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί το έργο του Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Βιριπάγιεφ, «Οξυγόνο», το οποίο αποτελεί τις σύγχρονες «Δέκα Εντολές» της γενιάς του 2000. Στην παράσταση, που εξελίσσεται σε ένα σκηνικό ρέιβ πάρτι, και θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου, συμμετέχουν ένας νεανικός θίασος και οι dj Reign of Time.

Ο 26χρονος αλβανικής καταγωγής Μάριο Μπανούσι, πάλι, που κέρδισε κοινό και κριτικούς με την περσινή του παράσταση «Goodbye Lindita», στο Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσει από τις 6 Φεβρουαρίου το «ΜΑΜΙ», ένα έργο που επικεντρώνεται στη δυνατή όσο και πολύπλοκη σχέση μητέρας – παιδιού.
Kasteloutsi_-_Iper
Ο Ρομέο Καστελούτσι με την Ιζαμπέλ Ιπέρ
Από τις πιο δυνατές παρουσίες του φετινού προγράμματος της Στέγης είναι ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι ο οποίος σκηνοθετεί, από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου, την Ιζαμπέλ Ιπέρ και 14 άνδρες στην παράσταση «Βερενίκη» που είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα του 17ου αιώνα Ρακίνα.

Παράλληλα, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη μουσική παράσταση του Γιάννη Αγγελάκα «ΝΕΚΥΑ» που έκανε πρεμιέρα την περσινή σεζόν στην Αθήνα.

Κινηματογράφος

Στο μεταξύ, στις 11 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας», η ελληνική πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Megalopolis». Πρόκειται για μια επική sci-fi αλληγορία, με ήρωα έναν πρωτοποριακό αρχιτέκτονα και επιστήμονα που έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τον χρόνο και τον χώρο και ο οποίος βασίζει σε ένα θαυματουργό κατασκευαστικό υλικό το όνειρό του για μια ουτοπική μητρόπολη του μέλλοντος.
YWUFwH4A
«Megalopolis»

Παραμένοντας πιστή στην αρχή της να στηρίζει το σινεμά, εξάλλου, η Στέγη θα είναι συμπαραγωγός στις νέες ταινίες « Sacrifice» του Ρομέν Γαβρά, « Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, «Κόρη» της Εύης Καλογηροπούλου, «Pirateland» του Σταύρου Πετρόπουλου, και «Μικρός Θάνατος» του Ευθύμη Kosemund-Σανίδη ενώ θα παρουσιάσει και ντοκιμαντέρ δικής της παραγωγής μεταξύ των οποίων « Η Καρδιά του Ταύρου» της Εύας Στεφανή, «Eternal Desires: Ο κόσμος του Κ. Π. Καβάφη, από την Αλεξάνδρεια στη Νέα Υόρκη» του Χρήστου Σαρρή κ.α.

Μουσική

Η μουσική δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κόσμο της Στέγης. Μουσικά θα ανοίξει, εξάλλου, η νέα σεζόν με το μεγάλο εναρκτήριο πάρτι της σεζόν που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου με την συμμετοχή των DJ Breakin Moves, Ladele, Billie Kark, Joker/Two-Face και HAAi ενώ στις 2 Νοεμβρίου ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει την μουσική του παράσταση ««…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός» που είναι αφιερωμένη στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη.
Stegi_-_Radio

Επιπλέον, το Stegi.Radio καταλαμβάνει τη Στέγη για δεύτερη χρονιά, από τις 23 έως τις 25 Ιανουαρίου, μεταμορφώνοντάς την σε μιακαλειδοσκοπική μουσική σκηνή με εγχώριους και διεθνείς καλεσμένους της ηλεκτρονικής μουσικής μεταξύ των οποίων οι Kittin, Robert Hood, David Vunk, Irreversible Entanglements, Vassilina κ.α ενώ το 14ο κατά σειρά Borderline Festival θα παρουσιάσει, από τις 10 έως τις 12 Απριλίου, συμπληρωματικές εκφάνσεις του σύγχρονου ηλεκτρονικού ήχου φιλοξενώντας DJ και καλλιτέχνες της διεθνούς πειραματικής χορευτικής μουσικής.

Στη «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού», που θα στηθεί για 10η χρονιά φέτος, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι επιλογές τρεις νέων μουσικών θα μάς ταξιδέψουν, στις 6 και 7 Μαρτίου σε αμερικανικούς αυτοκινητόδρομους και σε ορεινά βαλκανικά μονοπάτια ενώ ο βραβευμένος με Γκράμι μουσικός παραγωγός Κρίστοφερ Κινγκ θα στήσει για τρίτη χρονιά, από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου, στην Κόνιτσα, το μουσικό φεστιβάλ «Γιατί ΄ναι μαύρα τα βουνά» που έχει ως επίκεντρο τους παραδοσιακούς ήχους των Βαλκανίων.
Stegi_-_Xoros_-_Damien_Jallet
Ο διάσημος χορογράφος Damien Jalet παρουσιάζει το έργο του «Planet (wanderer)»

Χορός

Η τέχνη του χορού δίνει το δυναμικό παρών στο νέο πρόγραμμα της Στέγης. Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ Onassis Dance Days (ODD), που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 6 Απριλίου, ο καταξιωμένος χορογράφος Damien Jalet παρουσιάζει το έργο του, «Planet (wanderer)» το οποίο αποτελεί μια χορογραφική αναμέτρηση με την αδάμαστη ομορφιά της φύσης, με οχτώ πλάσματα, οχτώ πλανήτες ενώ ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης καταθέτει, από τις 8 έως τις 18 Μαϊού, το έργο του «My Fierce Ignorant Step» που βασίζεται στις ακουστικές μνήμες της παιδικής του ηλικίας.

Συνοπτικό πρόγραμμα

Μουσική
Πάρτι στη Στέγη 2024
HAAi | Joker/Two-Face | K.atou | Billie Kark | Ladele | Breakin Moves | Παιδικό πρόγραμμα από το Bobos Arts Festival
3 Οκτωβρίου 2024 | στη γειτονιά της Στέγης

Θέατρο
Nat Randall & Anna Breckon, Τhe Second Woman
5 Οκτωβρίου 2024 (για 24 ώρες) І Κεντρική Σκηνή

Θέατρο
Tiago Rodrigues, O Χορός των εραστών
10 Οκτωβρίου 2024 – 19 Ιανουαρίου 2025 І Μικρή Σκηνή

Σινεμά
Francis Ford Coppola, Megalopolis
11 Οκτωβρίου 2024 І Κεντρική Σκηνή

Mουσική
Δημήτρης Παπαδημητρίου — Κ. Π. Καβάφης
«…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός»
2 Νοεμβρίου 2024 І Κεντρική Σκηνή

Onassis AiR Fellows
Onassis AiR Open Days
Φθινοπωρινά Open Days І 1 & 2 Νοεμβρίου 2024 І Στέγη
ONX Open Days І 12 – 15 Δεκεμβρίου 2024 І Στέγη
Ανοιξιάτικα Open Days І 21 & 22 Μαρτίου 2025 І Στέγη
Καλοκαιρινά Open Days І 20 & 21 Ιουνίου 2025 І Στέγη

Ψηφιακή τέχνη
ONX/AiR Open Days
Onassis ONX & Onassis AiR
12 – 15 Δεκεμβρίου 2024 І Στέγη

Θέατρο
Γιώργος Κουτλής, «Οξυγόνο» του Ivan Vyrypaev
21 Νοεμβρίου 2024 – 12 Ιανουαρίου 2025 І Κεντρική Σκηνή

Λέξεις & Σκέψεις
Miranda July
15 Ιανουαρίου 2025 І Κεντρική Σκηνή

Μουσική
STEGI.RADIO Takeover
23 – 25 Ιανουαρίου 2025 І Στέγη

Θέατρο
Mario Banushi, MAMI
6 Φεβρουαρίου – 22 Μαρτίου 2025 І Κεντρική Σκηνή

Θέατρο / Μουσική
Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος, ΝΕΚΥΙΑ
Η ραψωδία «λ» από την Οδύσσεια του Ομήρου με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι
14 – 16 Φεβρουαρίου 2025 І Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μουσική
Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 10
6 – 7 Μαρτίου 2025 І Μικρή Σκηνή
1η συναυλία – Οn the road, Στα χνάρια του Jack Kerouac
2η συναυλία – Off road, Γλωσσολαλιές των Βαλκανίων
3η συναυλία – Parallel roads, Μια καθημερινή μέρα
4η συναυλία – Crossroads, Ταξιδεύοντας στον χρόνο και στον ήχο

Θέατρο
Romeo Castellucci, Βερενίκη
ελεύθερα εμπνευσμένο από τη Βερενίκη του Ρακίνα
26 – 30 Μαρτίου 2025 І Κεντρική Σκηνή

Λέξεις & Σκέψεις
Benjamin Labatut
Άνοιξη 2025 І Κεντρική Σκηνή

Χορός
ODD
Onassis Dance Days
3 – 6 Απριλίου 2025 І Στέγη

Χορός
Damien Jalet, Planet [wanderer]
4 – 6 Απριλίου 2025 І Κεντρική Σκηνή

Μουσική
Borderline Festival 2025
10 – 12 Απριλίου 2025

Χορός
Χρήστος Παπαδόπουλος, My Fierce Ignorant Step
(προσωρινός τίτλος)
8 – 18 Μαΐου 2025 І Κεντρική Σκηνή

Έκθεση — Ψηφιακή τέχνη
Plásmata III
Μάιος – Ιούνιος 2025 | Αθήνα

Μουσική
Γιατί ΄ναι μαύρα τα βουνά 2025
Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων
27 – 29 Ιουνίου 2025 І Κόνιτσα

Ειδήσεις σήμερα:

Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη: Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Βίντεο – ντοκουμέντα δείχνουν τον εγκλωβισμό των τουριστών στο Φαράγγι της Σαμαριάς μετά το μπουρίνι


Έφηβη σκοτώνει τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της στο Μισισιπί - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης