Μάγκι Σμιθ: Η καθηγήτρια του «Χάρι Πότερ» έφερε την ποιότητα του θεάτρου στην οθόνη - Η καριέρα και η ζωή της

Η μακρά θητεία της στο θέατρο και τον κινηματογράφο και η καριέρα στην τηλεόραση μετά τα 70 της

Από τις πλέον χαρακτηριστικές ηθοποιούς-περσόνες της Βρετανίας, που κατάφερε να επιβληθεί με το υπέρμετρο ταλέντο της, την υποκριτική της ιδιαιτερότητα και το φλεγματικό χιούμορ της, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, σαρώνοντας τα μεγάλα βραβεία και παραμένοντας πιστή στον θεατρικό τρόπο παιξίματος, ένα φαινόμενο που διέθετε θαυμαστές όλων των ηλικιών, από υπερήλικες μέχρι μικρά παιδιά.

Αυτή ήταν η Μάγκι Σμιθ, η θεατρική «Έντα Γκάμπλερ» με την σκηνοθετική υπογραφή η Ινγκμαρ Μπεργκμαν, αλλά και η αγαπημένη καθηγήτρια ΜακΓκόναγκαλ του «Χάρι Πότερ», και η Βάιολετ Κρόουλι του «Downton Abbey», η σπουδαία ηθοποιός που έφυγε σήμερα, στα 89 χρόνια, έχοντας διαγράψει μια λαμπρή καριέρα η οποία επιβραβεύτηκε με πολλές και σημαντικές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες δύο Όσκαρ, δύο Χρυσές Σφαίρες,επτά Bafta, δύο Emmy και ένα Τόνι.
Ενώ οι περισσότεροι μεγάλοι ηθοποιού κάνουν από νωρίς τις επιλογές τους σχετικά με το πεδίο και το είδος που επιθυμούν να επικεντρωθούν, η Μάγκι Σμιθ κατέστησε σύντομα σαφές, πως θέλει να δοκιμάσει τα πάντα: και το θεατρικό σανίδι και το κινηματογραφικό πανί και την τηλεοπτική οθόνη και την κωμωδία αλλά και το δράμα. Το γεγονός μάλιστα ότι το κοινό τήν είχε ταυτίσει κυρίως με κωμικούς ρόλους τήν έκανε να αισθάνεται περιορισμένη και ελαφρώς αδικημένη. «Παρότι η καριέρα μου είναι περιπετειώδης, νομίζω ότι εγκλωβίστηκα στο χιούμορ. Αν κάνεις κωμωδία, με κάποιο τρόπο, θεωρείται ότι δεν μετράς» είχε εξομολογηθεί η ίδια κατά το παρελθόν.



Μάλλον αδικούσε η ίδια τον εαυτό της, όμως, καθώς οι πολλές και μεγάλες επιτυχίες της, οι διαφορετικές γενιές που λάτρεψαν τους ρόλους της αλλά και τα βραβεία της αποδεικνύουν, περίτρανα, πως στις καρδιές του κόσμου ήταν, μαζί με την Τζούντι Ντέντς, η πιο αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός,
Κατά την διάρκεια της μακρόχονης καριέρας της κέρδισε δύο Όσκαρ, από τις έξι συνολικά υποψηφιότητες που συγκέντρωσε. Το πρώτο το 1970 για την ερμηνεία της στο Α’ Γυναικείο Ρόλο της Ταινίας «Τhe Prime of Miss Jean Brody» και το δεύτερο το 1978 για τον Β΄ Γυναικείο Ρόλο που ερμήνευσε στο «California Suite».

Έχοντας κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο πλευρό του διάσημου ζευγαριού Ελίζαμπεθ Τέιλορ – Ρίτσαρντ Μπάρτον, στο 1963, με έναν μικρό ρόλο στην ταινία «The V.I.P.s», το μεγάλο υποκριτικό της ταλέντο αναδείχτηκε, σε όλο του το μεγαλείο, στην παράσταση «Οθέλλος» που ανέβηκε στο Royal National Theatre με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Λόρενς Ολίβιε και την ίδια στον ρόλο της Δυσδαιμόνας. Η δουλειά αυτή μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο χαρίζοντάς της την πρώτη οσκαρική της υποψηφιότητα.
Η Μάγκι Σμιθ με τον Λόρενς Ολιβιέ στον κινηματογραφικό «Οθέλλο»
Η σημαντική συστηματική θεατρική δράση της δεν την εμπόδισε από να κάνει αισθητή της παρουσία της και στον κινηματογραφικό χώρο. Έπαιξε σε δεκάδες ταινίες μεταξύ των οποίων το το «Ταξίδια με τη Θεία μου» του Τζορτζ Κιούκορ, για τον ρόλο της στο οποίο ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ αλλά και τα «Έγκλημα Κάτω από το Ηλιο», «Better Late Than Never», «A Private Function», «Δωμάτιο με Θέα», το «Hook» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στον σαιξπηρικό «Ριχάρδο Γ’» με πρωταγωνιστή τον Ίαν ΜακΚέλεν,«Gosford Park» κ.α.
Η Μάγκι Σμιθ στην επιτυχημένη κινηματογραφική σειρά «Χάρι Πότερ»

Κι ενώ η έλευση της νέας χιλιετίας την βρήκε να βασίζει ολοταχώς προς τα 70 της χρόνια, εκείνη, πάτησε γκάζι και διέγραψε μια νέα, δεύτερη, εξόχως επιτυχημένη καριέρα βάζοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα της σε αγαπημένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σειρές με κορυφαίες σε δημοφιλία τον «Χάρι Πότερ», και το "Downton Abbey" (2010-2015).


Ειδήσεις σήμερα:

Εξήντα είναι, πλέον, οι γυναίκες που καταγγέλλουν τον Αλ Φαγέντ για σεξουαλική κακοποίηση

Καταδικάστηκαν δύο αγόρια 12 ετών για τη δολοφονία 19χρονου στη Βρετανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr