Ο Γιάννης Παπανικολάου στο «Κύτταρο»: Το ελληνικό τραγούδι είναι ένας πανέμορφος κήπος με αμέτρητα υπέροχα λουλούδια

Ο Γιάννης Παπανικολάου στο «Κύτταρο»: Το ελληνικό τραγούδι είναι ένας πανέμορφος κήπος με αμέτρητα υπέροχα λουλούδια

O καταξιωμένος καλλιτέχνης θα παρουσιάσει ελληνικά τραγούδια από το ρεμπέτικο μέχρι το έντεχνο - Τι λέει στο protothema.gr

giannis-papanikolaoy-940x549
Με αφορμή την πρεμιέρα της μουσικής του παράστασης στις 11 Οκτωβρίου στο Κύτταρο, όπου θα παρουσιάσει ελληνικά τραγούδια από το ρεμπέτικο μέχρι το έντεχνο, o Γιάννης Παπανικολάου μιλάει στο protothema.gr.

O καταξιωμένος καλλιτέχνης που έγινε γνωστός από το ελληνικό heavy metal και τους «Παπαροκάδες», αναφέρεται στη μακρά του πορεία στο ελληνικό τραγούδι, τους δημιουργούς που τον έχουν σημαδέψει αλλά και στα επόμενα βήματά του. Η ώρα της ενεργής επιστροφής του στις ρίζες του και τη μεγάλη του αγάπη, το γνήσιο αυθεντικό ελληνικό τραγούδι των μεγάλων μας εγχώριων συνθετών, δημιουργών, στιχουργών, ποιητών και ερμηνευτών, φαίνεται πως έφτασε με όσα θα δούμε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο Κύτταρο.

Ο ίδιος μας λέει: 

- Η 11η Οκτωβρίου στο Κύτταρο σηματοδοτεί την πρεμιέρα μίας σειράς μουσικών παραστάσεων με κεντρικό άξονα το διαχρονικό ποιοτικό ελληνικό τραγούδι όπως μας το παρέδωσαν οι μεγάλοι δημιουργοί, συνθέτες, στιχουργοί και ερμηνευτές αυτού του τόπου και το έχουμε όλοι αγαπήσει. Άρα καταλαβαίνετε πως το ταξίδι αυτό θα είναι μακρύ αφού μιλάμε για μία ιστορία που ξεκινάει έναν αιώνα πίσω από την απαρχή της ελληνικής δισκογραφίας και το ρεμπέτικο, και συνολικά ως καλλιτεχνικό/πολιτιστικό/ποσοτικό μέγεθος είναι πραγματικά τερατώδες. Ωστόσο ευελπιστώ από την πρώτη αυτή βραδιά να δώσω ένα αρκετά επαρκές δείγμα του ύφους που με χαρακτηρίζει τραγουδιστικά στο φάσμα του ρεμπέτικου/λαϊκού/έντεχνου ρεπερτορίου που με εκφράζει.

2. Γιατί κάνετε αυτή τη στροφή στο ελληνικό τραγούδι;

- Ουσιαστικά δε μιλάμε για στροφή αλλά για την συνέχεια ενός προσωπικού δρόμου που ξεκίνησε σχεδόν από τα παιδικά-εφηβικά μου χρόνια όπου θυμάμαι τον εαυτό συνειδητά να μπαίνει στο τραγούδι εμβαθύνοντας στον πλούτο του μουσικού μας πολιτισμού. Ήρθε λοιπόν η ώρα το ταξίδι αυτό να προχωρήσει όπως μου υπαγορεύει η εσωτερική μου ανάγκη και το ένστικτο μου. Ο περισσότερος κόσμος με γνωρίζει από την πορεία μου στο χώρο του ελληνικού heavy metal και φυσικά ως τραγουδιστή/συνθέτη/μουσικό δημιουργό των Ελεύθερων ή κατά το κοινώς λεγόμενο "Παπαροκάδων". Όμως η πορεία μου ξεκίνησε πολύ νωρίτερα με τη σπουδή μου στην ελληνική μουσική, το τραγούδι και την εμπλοκή μου σε διάφορα σχήματα, ορχήστρες, χορωδίες, μουσικά ωδεία, πολιτιστικά δρώμενα, συναυλίες, εμφανίσεις σε μπουάτ ή μουσικές σκηνές, που μαζί με την παράλληλη διαδρομή μου στον αγγλόφωνο hard & heavy ήχο, αποτέλεσαν τη βασική μου παιδεία για ότι ακολούθησε. Η ενεργή επιστροφή μου λοιπόν στο ελληνικό τραγούδι είναι κάτι που χρωστάω πρώτα από όλα στον εαυτό μου για να νιώθει πιο ολοκληρωμένος κι έπειτα την αισθάνομαι ως κίνηση ανταπόδοσης ή ευγνωμοσύνης αν θέλετε προς στην εγχώρια μουσική μας κληρονομιά που τόσα της οφείλω και μου έχει προσφέρει σαν άνθρωπο, καλλιτέχνη ή σκεπτόμενο ον.

3. Ποιοι ελληνες δημιουργοί σας έχουν σημαδέψει;

- Το ελληνικό τραγούδι είναι ένας πανέμορφος κήπος με αμέτρητα υπέροχα λουλούδια, το καθένα με το δικό του ιδιαίτερο χρώμα και άρωμα. Σίγουρα οι μεγάλες μορφές που θεωρώ ότι σημάδεψαν τους πάντες φέρνοντας κυριολεκτικά επανάσταση, είναι ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης, ο Θεοδωράκης κι ο Χατζιδάκις, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Από κει κι έπειτα υπάρχει μία πλειάδα πασίγνωστων λαϊκών δημιουργών ή συνθετών που έχω αδυναμία όπως οι Καλδάρας, Παπαιωάννου, Χιώτης, Μητσάκης, Πλέσσας, Ξαρχάκος, Λοΐζος, Μαρκόπουλος, Κουγιουμτζής, Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Σπανός, Μούτσης, Νικολόπουλος, Μικρούτσικος. Φυσικά όταν μιλάμε για τραγούδι δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως αυτό που στο τέλος μένει στα χείλη μας είναι μία μελωδία με λόγια, οπότε χωρίς το στίχο τραγούδι ασφαλώς δεν θα υπήρχε καθώς μιλάμε για έννοιες αλληλένδετες. Άρα πλάϊ στους συνθέτες που αγαπώ πάντα βάζω και ονόματα στιχουργών/ποιητών που με έχουν σημαδέψει όπως Ν. Γκάτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Ελευθερίου, Τ. Λειβαδίτης, Ευτ. Παπαγιαννοπούλου, Κ. Βίρβος, Δ. Χριστοδούλου, Άκος Δασκαλόπουλος, Χ. Βασιλειάδης, Λ. Νικολακοπούλου, Πυθαγόρας, Κ. Τριπολίτης και Άλκης Αλκαίος. Τέλος ένα πολύ μεγάλο μερίδιο σε όλο αυτό το οικοδόμημα είναι και οι σημαντικοί μεταγενέστεροι Έλληνες τραγουδοποιοί που μέσα από την προσθήκη νέων μουσικών στοιχείων και πειραματισμών πήγαν το έργο παραπέρα. Οπότε οφείλω στη λίστα μου να προσθέσω Δ. Σαββόπουλο,Κατσιμιχαίους, Ν. Παπάζογλου, Π. Σιδηρόπουλο, Τζίμη Πανούση, Λ. Μαχαιρίτσα, Πυξ-Λαξ, Σ. Μάλαμα, Μ. Πασχαλίδη, Ορφέα Περίδη, Φ. Δεληβοριά, Δ. Ζερβουδάκη και Θ. Παπακωνσταντίνου. Όλα αυτά τα πρόσωπα και όσα παρέλειψα για οικονομία χρόνου συγκροτούν για μένα αυτό που υπάρχει στην καρδιά μου ως το ελληνικό τραγούδι που με συγκινεί και με εμπνέει.

4. Πώς βλέπετε το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι;

- Αν εξαιρέσω την ευτέλεια που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος των εφήμερων ασμάτων που κατακλύζουν ραδιόφωνα, mainstream media και show biz, ευτυχώς υπάρχει και το καλό τραγούδι που πάντα ξεχωρίζει, αντέχει στον χρόνο και αργά ή γρήγορα βρίσκει το δρόμο του. Όποιος το αναζητά ξέρει που θα το βρει.

5. Τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

- Τα επόμενα άμεσα βήματα μετά το Κύτταρο είναι ο σχεδιασμός νέων εμφανίσεων και στο προσεχές μέλλον η κυκλοφορία τραγουδιών που εδώ και κάμποσο καιρό γράφω.

Η ταυτότητα της παράστασης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ "Το Ελληνικό μας Τραγούδι"

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
papanik

Το Κύτταρο, φωτίζει μια «γνωστή-άγνωστη» πτυχή, ενός καταξιωμένου ερμηνευτή, μιας μεγάλης φωνής, της hard rock & heavy metal σκηνής μας και παρουσιάζει ένα ολοκληρωτικό ζωντανό αφιέρωμα στις μεγάλες στιγμές του Ελληνικού τραγουδιού, από μια 10μελή ορχήστρα σπουδαίων συντελεστών, ένα γλέντι ψυχής, μια παράσταση που θα συζητηθεί!

Την Παρασκευή στις 11 Οκτωβρίου στο Κύτταρο ετοιμαστείτε να ξεκινήσουμε μαζί του, παρέα με μία 10μελή ορχήστρα από καταξιωμένους μουσικούς ένα συναρπαστικό οδοιπορικό μέσα από μαγικές μελωδίες και στίχους, στον πλούτο της ελληνικής μουσικής, σε εμβληματικά τραγούδια του χθες, του σήμερα, του αύριο, του πάντα! 

Παίζουν οι:

Τραγούδι: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τραγούδι: ΑΣΠΑΣΙΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Τύμπανα ΑΚΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Μπάσο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΠΑΙΟΣ

Κιθάρα ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μπουζούκι ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ

Ακορντεόν ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΤΑΣ

Τσέλο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Κρουστά ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΔΙΔΗΣ

Πιάνο/ Διεύθυνση ορχήστρας ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΙΑΤΗΣ

ΚΥΤΤΑΡΟ

Ηπείρου 48 & Αχαρνών, τ.κ 10439

Ώρα προσέλευσης: 21.00
Ώρα έναρξης: 22.00

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 210 8224134 / 6977 641373


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Νεκροί οι δύο αγνοούμενοι, συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών σε διάσπαρτες εστίες

Ξεφεύγει η κατάσταση μετά τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα - Ανεβάζουν βίντεο στο TikTok με απειλές για τις δράστριες

«Είναι σαν άρρωστος, δεν θέλει να πάει σχολείο», λέει ο πατέρας που κατήγγειλε τον βιασμό του 5χρονου γιου του από συνομηλίκους του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης