Τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης Έβρου: Μετατρέπεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο - Φωτογραφίες

Χρονολογείται μεταξύ του 100 και του 150 μ.Χ και περιλαμβάνει κατάλοιπα ανθρώπων, αλόγων, αμαξών αλλά και πολύτιμα κτερίσματα

Ένας από τους μεγαλύτερους ταφικούς τύμβους αυτοκρατορικών χρόνων, στην περιοχή της Θράκης και ο μοναδικός στον ελλαδικό χώρο, στον οποίο βρέθηκαν τροχοφόρα οχήματα διατηρημένα σε τόσο καλή κατάσταση, που χρονολογείται μεταξύ του 100 και του 150 μ.Χ, θα μεταμορφωθεί σε έναν νέο, επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την ανακάλυψή του. Πρόκειται για τον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον Έβρο τον οποίο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Διαμαντή Τριαντάφυλλου μαζί κατάλοιπα ανθρώπων και ζώων, άμαξες αλλά και πολύτιμα κτερίσματα.
Άμαξα με οστά αλόγων
Κατά την διετή αρχαιολογική έρευνα, ανακαλύφθηκαν εντός του τύμβου, μέσα σε τέσσερις λάκους, υπολείμματα καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας, οστά 15 συνολικά αλόγων, πέντε άμαξες με τα υποζύγιά τους αλλά και πολλά συνοδευτικά νεκρών κτερίσματα από χαλκό, σίδερο, γυαλί και πηλό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα 19 χάλκινα ακέραια αγγεία που αποτελούν το μεγαλύτερο σύνολο χάλκινων αγγείων που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα αλλά και οι δύο χάλκινες ιατρικές εργαλειοθήκες χειρουργικών εργαλείων που αποτελούν, διεθνώς, τις καλύτερα διατηρημένες των αυτοκρατορικών χρόνων. Από το σύνολο της εικόνας του ταφικού συνόλου προκύπτει ότι ο τύμβος ανήκε σε πλούσια οικογένεια της περιοχής και ότι οι καύσεις - ταφές έγιναν σταδιακά, από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Ταφές βοηθητικών αλόγων
Το μεγάλη αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας αυτό ταφικό μνημείο έχει μπει σε τροχιά συντήρησης και ανάδειξης ενώ τελικός στόχος του υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί η δημιουργία ενός νέου, επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου ο οποίος θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για τον Εβρο και τη Θράκη: «Από το 2020 και μετά, έπειτα από σειρά ετών παλινωδιών και καθυστερήσεων, έχουμε, συνολικά, προωθήσει τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης των ευρημάτων, αλλά και τα έργα αποκατάστασης της γεωμετρίας του Τύμβου, προστασίας και ανάδειξης των ταφικών μνημείων. Παράλληλα, εκπονήθηκε και εγκρίθηκε η μουσειολογική μελέτη και προχωρούν οι διαδικασίες εκπόνησης της μουσειογραφικής» σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Καθαρισμός και στερέωσης ταφής αλόγων

Άμαξα Β'

Στο πλαίσιο της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, μάλιστα, προγραμματίζεται η δημιουργία ενός μουσειακού κελύφους που θα προστατεύει το μνημείο και παράλληλα θα προάγει την ποιότητα της εμπειρία των επισκεπτών.
Άμαξα Δ'

Όσον αφορά τη δομή της έκθεσης που θα στηθεί ενός του τύμβου, αυτή θα ακολουθεί χρονολογική σειρά και θα είναι κυκλικοί. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν έναν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο, με 18 συνολικά αυτοτελείς στάσεις, μέσα από τις οποίες θα παρακολουθούν, βήμα – βήμα, τις σταδιακές καύσεις των νεκρών αλλά και των αλόγων, μαζί με τις άμαξες, που θα εκτίθενται στις θέσεις που βρέθηκαν ενώ τα κτερίσματα και τα υπόλοιπα κινητά ευρήματα θα εκτίθενται σε προθήκες.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί «ξέφυγε» η φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Με τους επίλεκτους της Division 98 η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο - Απαντήσαμε με πυροβολικό, έχουν απώλειες, υποστηρίζει η Χεζμπολάχ

Το φαινόμενο La Niña φέρνει δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη - Η πρόβλεψη για την Αθήνα δείχνει 30άρια στις αρχές Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr