Τέμπη: Την Πέμπτη θα αποφασίσει το υπ. Πολιτισμού αν θα παραχωρηθεί το Καλλιμάρμαρο για τη συναυλία μνήμης

Τέμπη: Την Πέμπτη θα αποφασίσει το υπ. Πολιτισμού αν θα παραχωρηθεί το Καλλιμάρμαρο για τη συναυλία μνήμης

Στα υπέρογκα έξοδα των νομικών ενεργειών θα διατεθούν τα έσοδα, διευκρινίζουν οι οικογένειες του Συλλόγου Συγγενών - Τι δηλώνουν οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν

arthrou-tempi-sinavlia
Στην προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΝ) θα συζητηθεί το αίτημα του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών για την παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο) με σκοπό τη πραγματοποίηση, στις 11 Οκτωβρίου, συναυλίας μνήμης για τα 57 θύματα, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα προχθες το απόγευμα προκαλώντας αντιδράσεις από κάποιες οικογένειες θυμάτων οι οποίες δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν λόγω της ύπαρξης εισιτηρίου.

Στην ημερησία διάταξη της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκε χθες αναφέρθηκε πως κατά την διάρκειά της θα συζητηθεί το θέμα με αριθμό 7 « Έγκριση ή μη αιτήματος του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28-02-2023 για χορήγηση προσωρινής παραχώρησης χρήσης του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο) την Παρασκευή 11-10-2024, με σκοπό τη διοργάνωση μουσικής συναυλίας καθώς και για χορήγηση άδειας φωτογράφισης, επίγειας και εναέριας κινηματογράφησης και ανάρτησης του οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο.»

Το Κεντρικό Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων αποτελεί το ανεξάρτητο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού που αποφασίζει σχετικά με την παραχώρηση ή μη των μνημείων μεταγενέστερων του 1830 μεταξύ των οποίων και το Καλλιμάρμαρο. Το αίτημα του Συλλόγου Οικογενειών των Θυμάτων των Τεμπών κατατέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ μέσα στο καλοκαίρι, είχε εξασφαλίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, την συναίνεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία είναι απαραίτητη για την χρήση του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Η εν λόγω Επιτροπή, μάλιστα, δεδομένου ότι επρόκειτο για εκδήλωση με κοινωνικό – φιλανθρωπικό χαρακτήρα, παραχώρησε το Στάδιο δωρεάν, με την υποχρέωση από πλευράς των διοργανωτών να αναλάβουν τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα εξοπλισμού.

Κλείσιμο
Στην προχθεσινή πρώτη ανακοίνωση της συναυλίας αναγραφόταν πως θα υπάρχει εισιτήριο των 15 ευρώ χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πού θα πάνε τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν. Σε ερώτημα πάντως που έθεσε, χθες βράδυ το protothema.gr σχετικά με το θέμα αυτό, λάβαμε άμεσα την εξής απάντηση: «Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των νομικών κινήσεων του Συλλόγου οι οποίες απαιτούν ποσά για τα οποία καμία ελληνική οικογένεια δεν είναι προετοιμασμένη.»

Στη συναυλία της 11 Οκτωβρίου έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες Φοίβος Δεληβοριάς - Κοινοί Θνητοί - Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Τάνια Τσανακλίδου.

Και μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων αντιδράσεων από πλευράς κάποιων οικογενειών, πάντως, οι καλλιτέχνες εμμένουν στην απόφασή τους να λάβουν μέρος.

«Έχω δώσει το λόγο μου στους συμπολίτες- συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που ήρθαν σε επαφή μαζί μου εδώ και καιρό και μου ζήτησαν -τιμώντας με έτσι-να έχω συμμετοχή σε συναυλία για τη στήριξη του δύσκολου αγώνα τους για δικαιοσύνη, ότι θα είμαι εκεί και θα τους στηρίξω, παρ’ ότι έχω απομακρυνθεί από τα συναυλιακά δρώμενα. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη-το γεγονός είναι πολύ φορτισμένο για να έχει κανείς αμφιβολίες- και θα συνεχίζω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί είτε μείνει έστω και μια μόνο οικογένεια. Είτε στο Καλλιμάρμαρο είτε οπουδήποτε αλλού» δήλωσε με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook o Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Έχω δώσει το λόγο μου στους συμπολίτες- συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που ήρθαν σε επαφή μαζί μου εδώ και καιρό και μου...

Posted by Thanasis Papakonstantinou on Tuesday, October 1, 2024

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η δήλωση του Φοίβου Δεληβοριά ο οποίος αναφέρει με νόημα: «Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης κι εδώ και στην Ευρώπη. Αγόρασα μάλιστα κι ο ίδιος έναν αριθμό εισιτηρίων για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά. Με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως, αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία.»

Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον...

Posted by Φοίβος Δεληβοριάς/Foivos Delivorias on Tuesday, October 1, 2024

Σε κάθε περίπτωση η τυπική διαδικασία που θα επιτρέπει την διεξαγωγή της συναυλίας θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης