«Νύχτες Πρεμιέρας»: Οι πιο δυνατές ταινίες του φεστιβάλ που ανοίγει σήμερα τις πύλες του

Φράνσις Φορντ Κόπολα, Πέδρο Αλμοδόβαρ,Τίλντα Σουίντον και Τζούλιαν Μουρ και Ντέμι Μουρ ανάμεσα στα ονόματα που φιλοξενεί η φετινή 30ή διοργάνωση

Κάποιες από τις πιο δυνατές νέες ταινίες, που έχουν ήδη διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ και οδηγούν την κούρσα προς τα Όσκαρ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ελληνικό κοινό, πριν την επίσημη ημερομηνία προβολής τους, κατά τη διάρκεια του φετινού 30ού διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» που ανοίγει απόψε πανηγυρικά τις πύλες του. Διάσημοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές θα παρελάσουν από τις οθόνες των αιθουσών Δανός Ι και ΙΙ, Cinobo Όπερα Ι και ΙΙ, Άστορ, Άστυ, Μεγάρου Μουσικής και Παλλάς κατά τις 12 συνολικά ημέρες που θα διαρκέσει η διοργάνωση.
Με τρία διαφορετικά διαγωνιστικά τμήματα και ένα ειδικό αφιέρωμα στον κορυφαίο και εξόχως επιδραστικό Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάουα αλλά και στις μικρού μήκους ελληνικές ταινίες οι φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας» δίνουν το κινηματογραφικό στίγμα της χρονιάς ένα πολυδιάστατο και επίκαιρο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει σπουδαίες ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, ξένων αλλά και Ελλήνων δημιουργών αλλά και ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ κάποια από τα οποία αφιέρωμα σε μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης. Το protothema.gr επέλεξε και σάς παρουσιάζει τις προβολές που δεν πρέπει να χάσετε

ANORA
Η ταινία του Σον Μπέικερ που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, αφηγείται την ιστορία μιας σεξεργάτριας από το Μπρούκλιν που παντρεύεται χωρίς πολλή σκέψη τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Στο άκουσμα των νέων, η οικογένεια του δεύτερου θα κάνει τα πάντα για να διαλύσει τον γάμο. Πρόκειται για μια κομεντί κοινωνικών ανισοτήτων, που μοιάζει να παντρεύει την «Σταχτοπούτα» και το «Pretty Woman» με το σήμερα, έτσι όπως εκφράζεται με την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Μάικι Μάντισον. (Προβολές 2/10 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Η ταινία θα προβληθεί απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 6/10, 21.30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1)
ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
Από τα πλέον δυνατά «χαρτιά» της νέας κινηματογραφικής σεζόν θεωρείται «Το Διπλανό Δωμάτιο» η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ που αναδείχτηκε μεγάλος νικητής του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Αλμοδόβαρ σκηνοθετεί τις εξαιρετικές ηθοποιούς Τίλντα Σουίντον και Τζούλιαν Μουρ οι οποίες υποδύονται δυο γυναίκες που υπήρξαν στενές φίλες όταν ήταν νέες και ξανασυναντιούνται, μετά από χρόνια. μία είναι πετυχημένη συγγραφέας, η άλλη πρώην πολεμική ανταποκρίτρια που δίνει πλέον τη μεγαλύτερη μάχη της καθώς πάσχει από ανίατη ασθένεια. Υπό τη σκιά ενός αναπόφευκτου τέλους, οι δύο τους συνάπτουν μια μυστική συμφωνία που όσο ζοφερή φαντάζει άλλο τόσο καθαρτήρια αποδεικνύεται. (14/10, Θέατρο Παλλάς, 19.30)

MEGALOPOLIS
Το επί τέσσερις δεκαετίες κινηματογραφικό όραμα του μετρ της μεγάλης οθόνης Φράνσις Φορντ Κόπολα πραγματώνεται, επιτέλους, μέσα από το «Megalopolis», μια χειμαρρώδης sci-fi αλληγορία με ήρωα έναν πρωτοποριακό αρχιτέκτονα και επιστήμονα με την ικανότητα να ρυθμίζει το χρόνο και το χώρο, ο οποίος βασίζει σε ένα θαυματουργό κατασκευαστικό υλικό το όνειρό του για μια ουτοπική μητρόπολη του μέλλοντος. Μέσα από την ιστορία αυτή, ο Κόπολα επιχειρεί μια απρόσμενη αντιστοιχία των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που οδήγησαν την αρχαία Ρώμη στην καταστροφή με την εικόνα μιας σημερινής Αμερικής την οποία απειλούν παρόμοιοι κίνδυνοι και δονούν αντίστοιχα πάθη. Παίζουν οι Άνταμ Ντράιβερ, Όμπρεϊ Πλάζα, Σάια ΛαΜπέφ, Λόρενς Φίσμπερν, Ντάστιν Χόφμαν, Γιον Βόιτ, Τζέισον Σβάρτζμαν, Νάταλι Εμάνουελ και Τζανκάρλο Εσπόζιτο (11/10, 20.30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)


THE BRUTALIST
Μια ταινία μεγάλων αξιώσεων από τον Μπρέιντι Κορμπέτ η οποία διαθέτει και μεγάλη δυναμική στον δρόμο προς τα Όσκαρ. Κεντρικός ήρωάς της είναι ένας Ούγγρος αρχιτέκτονας, επιζήσαντας του Ολοκαυτώματος, τον οποίο υποδύεται ο Έντριαν Μπρόντι, που φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναζητώντας το δικό του μερίδιο στο Αμερικανικό Όνειρο. Η ταινία καλύπτει μια χρονική διαδρομή από το 1947 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και χρησιμοποιεί την πορεία ανόδου και μετεωρικής πτώσης του ήρωα ως μια αλληγορία για τη μεταναστευτική εμπειρία, την Αμερική ως απατηλή Γη της Επαγγελίας, την αρπακτική φύση του πλουτισμού και την Τέχνη ως μοναδικό επίτευγμα με τη δυνατότητα να νικάει το χρόνο και να υπερβαίνει τα ανθρώπινα δράματα που εκτυλίχθηκαν στο όνομά της.

APRIL
Ήταν πολλοί οι κριτικοί που υποστήριζαν με θέρμη πως η ταινία αυτή της Γεωργιανής Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι άξιζε, περισσότερο απ΄ όλες να κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Διηγείται την μιας μαιευτήρα σε επαρχιακό νοσοκομείο, η δουλειά της οποίας απειλείται όταν οι γονείς ενός βρέφους που πεθαίνει στη γέννα την κατηγορούν για αμέλεια. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ωστόσο, και υπάρχει κίνδυνος να ανακαλύψουν, είναι πως η Νίνα πραγματοποιεί παράνομες εκτρώσεις σε φτωχικά χωριά, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται εξακολουθητικά ως υποχείρια, πραγματοποιώντας έτσι ένα είδος ατομικής εξέγερσης σε πείσμα κάθε επαγγελματικής δεοντολογίας. Ένα υπαρξιακό θρίλερ στο οποίο εναλλάσσονται η γέννηση, ο θάνατος, η ομορφιά και η κτηνωδία. ((Τετ 9/10, στις 19.00, Δαναός 1).


ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ
Αν σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι όσοι έχουν δει ήδη τη νέα αυτή ταινόα της Κοραλί Φαρζά είναι πως εμπεριέχει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της Ντέμι Μουρ η οποία πρωταγωνιστεί. Υποδύεται μια μια ξεπεσμένη σταρ που παρουσιάζει ένα τηλεοπτικό σόου γυμναστικής. Όταν το κανάλι την αντικαθιστά με μια νεαρή παρουσιάστρια, θα καταφύγει σε μια μυστηριώδη ουσία που υπόσχεται να βγάλει από μέσα της –κυριολεκτικά– τον καλύτερο, νεότερο και ομορφότερο εαυτό της. Όχι όμως δίχως τίμημα. (4/10. 10.3- Δαναός 1)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr