Tate Modern: Έργα του διάσημου κινήματος «Ο μπλε καβαλάρης» φιλοξενεί η γκαλερί του Λονδίνου

Εκτίθενται δημιουργίες των Wassily Kandinsky, Franz Marc και Paul Klee

Μία πιο ολοκληρωμένη οπτική του διάσημου κινήματος «Ο μπλε καβαλάρης» δίνει το Μουσείο Tate του Λονδίνου, μέσα από μια έκθεση με έργα των Wassily Kandinsky, Franz Marc και Paul Klee. Πρόκειται για ένα κίνημα που άνθησε στα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα στο Μόναχο, με χρωματικούς πειραματισμούς που έφεραν στην μοντέρνα ζωγραφική μία επανάσταση από νέα σχήματα και χρώματα, και επομένως μία νέα αισθητική γραμμή.
Η έκθεση στην Tate Modern, φιλοδοξεί να δώσει μια πιο ολιστική εικόνα του κινήματος που ιδρύθηκε το 1911 και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πλέον διεθνή και εκλεκτικά δίκτυα καλλιτεχνών. Η έκθεση στοχεύει στο να αναδείξει τις γυναικείες παρουσίες που με την συμμετοχή τους το ενδυνάμωσαν ενώ θα μπορούσαν να είχαν μείνει στην αφάνεια.

Η συλλογή αυτή οφείλεται στην γενναιόδωρη δωρεά της γερμανίδας ζωγράφου Gabriele Munter, συνιδρύτριας του κινήματος, με 51 έργα της να πασουσιάζονται στην Tate, μεταξύ άλλων.

Ανάμεσά τους και τα πορτρέτα των φίλων της, Kandinsky, Alexej Jawlensky, Erma Bossi και Marianne Werefkin, μία ρωσίδα ζωγράφος που συμμετέχει στην έκθεση της Tate, με 14 έργα.
Στην κυριολεξία όμως, το κίνημα αυτό οφείλει την σημερινή ύπαρξή του στην Munter, η οποία το 1957, όταν έγινε 80 ετών, δώρισε πάνω από 1000 έργα, τόσο δικά της όσο και των επιφανών πρωταγωνιστών του κινήματος « Blue Rider », στο εν λόγω Μουσείο.
Κύριο θέμα της έκθεσης, η σχέση των καλλιτεχνών με την Αφηρημένη Τέχνη. « Νομίζω πως η Παραστατική Τέχνη είναι πιο σημαντική για το κίνημα από την Αφαίρεση », δήλωσε πρόσφατα η Munter. «Είναι σίγουρα ο Kandinsky και ο Franz Marc», στα τελευταία τους έργα, αλλά αυτό είναι όλο. Οι υπόλοιποι της ομάδας παρέμειναν οπαδοί στην Παραστατική Τέχνη », συμπληρώνει η Munter.

Φαίνεται πως μία πόλη σαν το Μόναχο, χρόνια πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε μία ιδανική αφετηρία και βάση για την άνθιση ενός τέτοιου κινήματος με πλουραλιστικές διαθέσεις, κάτι που αφορά και εξηγεί και την θέση της γυναίκας σε αυτό, πράγμα που ίσχυε αλλού, παρά σε τούτη την Βαυαρική πόλη. Αυτό, σε συλλογικό πάντα επίπεδο ήταν και το κριτήριο που έκανε την διαφορά και την εκτόξευσή του σε ένα πιο διεθνές κοινό.

Τέλος, η έκθεση στην Tate Modern, παρουσιάζει και προτείνει στους επισκέπτες της την πλουραλιστική διάθεση του κινήματος ο «Μπλε Καβαλάρης », μέσα από συνθέσεις , αντιθέσεις και παράλληλες προτάσεις και εικαστικά περάσματα, που οι επισκέπτες μπορούν να δουν, έχοντας έτσι την μοναδική ευκαιρία να τοποθετήσουν το κίνημα αυτό, ως ένα από τα πλέον διεθνή και εκλεκτικά κινήματα τέχνης, που άφησε το στίγμα του, στον 20ο αιώνα στην Ευρώπη.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ η απόκρουση των πυραύλων της Τεχεράνης - Πώς θα απαντήσει στην επίθεση

Αθηνά Ωνάση: Αγνώριστη σε νέα φωτογραφία που κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση

Νέα Δημοκρατία: Δεν πάνε Καραμανλής και Σαμαράς στην γιορτή για τα 50 χρόνια του κόμματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr