Βιβλίο: Η Σεμίνα Διγενή παρουσίασε τις «Αποδελτιώσεις»

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» σε συνεργασία με τον Δήμο Πετρούπολης

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των «Αποδελτιώσεων» της δημοσιογράφου, συγγραφέως και βουλευτή του ΚΚΕ, Σεμίνας Διγενή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» σε συνεργασία με τον Δήμο Πετρούπολης, μίλησαν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και ο δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Κολέλης ενώ αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασαν οι ηθοποιοί Γιώργος Γεροντιδάκης, Νίκος Καραγιώργης, Γιώργος Καραμίχος, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Δώρα Χρυσικού.

«Είναι τιμή μας που έχουμε σήμερα εδώ μαζί μας τη Σεμίνα Διγενή, έναν άνθρωπο με πλούσιο δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό έργο, μια πολυσχιδής προσωπικότητα και μια χαρισματική δημιουργό, έναν άνθρωπο που μας κινητοποιεί να σκεφτούμε βαθύτερα μέσα από τα έργα της» ανέφερε ο δήμαρχος Πετρούπολης, Β. Σίμος τονίζοντας πως «η Σ. Διγενή, εδώ και χρόνια, μέσα από τα άρθρα, τις εκπομπές, τα podcasts και τα βιβλία της, καταφέρνει να προσφέρει τροφή για σκέψη, να προβληματίζει, να μεταφέρει κοινωνικά μηνύματα, να μάχεται για την αλήθεια. Η αλήθεια είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί, όπου η παραπληροφόρηση και τα fake news κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα.

Και είναι αυτή η αλήθεια που η Σ. Διγενή υπερασπίζεται με πάθος σε όλα της τα έργα, είτε μιλάμε για την αρθρογραφία της είτε για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της εκπομπές. Μέσα από τα βιβλία της, καταφέρνει να μιλήσει για την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα όπως οι ανισότητες, η πολιτική χειραγώγηση και η ανάγκη για κοινωνική αλλαγή. Μας καλεί να αναλογιστούμε τον ρόλο της δημοσιογραφίας, τον αντίκτυπο που έχει στις ζωές μας, αλλά και την ευθύνη που φέρει κάθε δημοσιογράφος όταν περιγράφει γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο.

Στην εποχή μας, η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν εστίες αντίστασης απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα, και οι τρεις "Αποδελτιώσεις" της Σ. Διγενή μας το υπενθυμίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο. Με κριτικό και τολμηρό βλέμμα, με οξυδέρκεια και χιούμορ, με δυναμισμό και αιχμηρές αναφορές, με φιλοσοφικές και υπαρξιακές προεκτάσεις, μας καλεί να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο σαν άνθρωποι, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας πιο συνειδητοποιημένης και ευαισθητοποιημένης κοινωνίας».

Πρόσθεσε ότι η δύναμη των συγκεκριμένων βιβλίων είναι ότι δεν μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά μας καλούν να κοιτάξουμε την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς «η συγγραφέας καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται, ανθρώπων που αρνούνται να υποταχθούν στους νόμους του ισχυρού, ανθρώπων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, που παλεύουν για έναν κόσμο περισσότερο δίκαιο και ανθρώπινο. Μέσα από τις σελίδες αυτών των βιβλίων, μάς δείχνει πως η αντίσταση και η αλληλεγγύη αποτελούν τους πιο ισχυρούς φάρους ελπίδας».

Σημείωσε πως το motto των βιβλίων της θα μπορούσε να είναι «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος» καθώς «κάθε προσπάθεια, κάθε δράση, κάθε διεκδίκηση είναι σημαντική. Οι αγώνες, όσο δύσκολοι κι αν είναι, είναι το μέσο για να ανακαλύψουμε τη δύναμή μας. Κάθε ήττα μπορεί να γίνει μάθημα για το μέλλον, κάθε αναποδιά μια αφορμή για αναγέννηση» και ότι η τριλογία «συνδυάζει το προσωπικό με το συλλογικό, το πολιτικό με το κοινωνικό, την αφήγηση με τη συνέντευξη. Αυτή η τριλογία μας υπενθυμίζει ότι σε έναν κόσμο σαν το σημερινό, ένα καλό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει την αφορμή τόσο για να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, όσο και για να συνεισφέρουμε με μικρές ή μεγαλύτερες πράξεις στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο Π. Κολέλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως κάποιος θα μπορούσε να πει πως το ένα βιβλίο αποτελεί προέκταση του άλλου όμως, «αν κοιτάξει κάποιος βαθύτερα, θα δει ότι το βασικό συστατικό που συνδέει τις τρεις "Αποδελτιώσεις" δεν είναι η δομή, αλλά η θεματολογία, αυτό που γράφει τόσο όμορφα ο Τσιμάρας Τζανάτος σε έναν στίχο του: "Ό,τι κινδυνεύει με ενδιαφέρει. Τα άλλα έχουν ήδη σωθεί. Δεν με χρειάζονται". Η Σεμίνα Διγενή διερευνά με τη πένα της αυτά που κινδυνεύουν. Ψάχνει, αναζητά, επεξεργάζεται τις κοινωνικές συνθήκες, τα αίτια πίσω από καθετί που κινδυνεύει να χαθεί, και μεταφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πρέπει να γίνει για να πάψει να κινδυνεύει, για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε ό,τι αξίζει να διασωθεί».

Πρόσθεσε ότι η συγγραφέας δεν αρκείται στην καταγραφή των γεγονότων, αλλά προχωρά σε μια βαθύτερη ανάλυση των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και οι «Αποδελτιώσεις» «χαρακτηρίζονται από αιχμηρή και διεισδυτική γραφή, η οποία καταφέρνει να μεταφέρει τη μεγάλη εικόνα του κόσμου μας, χωρίς επιτήδευση, αλλά με αληθινό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους. Εξερευνά τις αντιφάσεις του κόσμου, την πολιτική υποκρισία, την αδικία, την καταπίεση και την εκμετάλλευση».

Ωστόσο, «το πιο σημαντικό είναι πως καταφέρνει αυτό που κινδυνεύει να το περνάει στον αναγνώστη σαν προβληματισμό, σαν ένα ερώτημα που χρειάζεται επιτακτικά μια απάντηση: Τι είναι αυτό που κινδυνεύει πραγματικά; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να το σώσουμε;».

Χαρακτήρισε ως πρώτη σημαντική νίκη «το να μπει ο αναγνώστης στη διαδικασία να αρχίσει να σκέφτεται ότι όντως μπορεί να κάνει κάτι για να βελτιώσει τη ζωή του» και αυτό «η Σ. Διγενή το πετυχαίνει μέσα από τις "Αποδελτιώσεις" της. Αφενός υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ο κόσμος και οι κοινωνίες συνεχώς αλλάζουν, ότι οι μάχες και οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ, και αφετέρου μας καλεί, όλους εμάς που σήμερα βλέπουμε τη ζωή μας να απειλείται και να φθίνει, να συνειδητοποιήσουμε ότι διαδραματίζουμε τον πιο σημαντικό ρόλο για αυτή την αλλαγή. Ο άνθρωπος δεν είναι για τη Διγενή απλώς ένας παθητικός δέκτης της μοίρας του, αλλά ένας ενεργητικός παράγοντας που διαμορφώνει τη ζωή του και κατ’ επέκταση την ιστορία. Η Διγενή μάς υπενθυμίζει ότι η μοίρα του καθενός από εμάς είναι άρρηκτα συνδεμένη με τη μοίρα των υπόλοιπων ανθρώπων γύρω μας. Ότι η αδικία δεν πλήττει μόνο έναν, αλλά πολλούς».

Παράλληλα είπε ότι στις «Αποδελτιώσεις» «θα βρει κάποιος υπέροχες προσωπογραφίες ανθρώπων που άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα τους στην ιστορία του πολιτισμού, των επιστημών, της πολιτικής και της κοινωνίας γενικότερα. Μέσα από μοναδικές αφηγήσεις της Διγενή, ζωντανεύουν οι πορείες προσωπικοτήτων που καθόρισαν την εποχή τους, ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν ολόκληρες γενιές μέχρι σήμερα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, σε αυτά τα αφιερώματα, και αυτό που τα καθιστά μοναδικά, είναι το γεγονός ότι η Διγενή, με τις εύστοχες ερωτήσεις και την ικανότητά της να εμβαθύνει σε κάθε θέμα και σε κάθε πρόσωπο, δημιουργεί μια ζωντανή συνομιλία που ανοίγει νέους ορίζοντες σκέψης. Έτσι, κάθε αφιέρωμα δεν αποτελεί απλώς μια συνέντευξη, αλλά μια βαθύτερη ανάλυση και ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία και τους ανθρώπους της. Στο τέλος, αυτό που μένει στον αναγνώστη είναι μια βαθιά αίσθηση ευθύνης απέναντι στον εαυτό του και στους ανθρώπους γύρω του, καθώς και ένα αίσθημα συνειδητοποίησης ότι οι επιλογές του έχουν σημασία. Και αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που μπορεί να δώσει κάποιος συγγραφέας: ότι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο».

Ειδήσεις σήμερα:

Το βίντεο από το άγριο ξύλο στο «Καμπ Νόου» ανάμεσα στους εργάτες


Βίντεο: Οπαδοί της Σέφιλντ τραγούδησαν σύνθημα για τον Μπάλντοκ σε τοπική παμπ


Γιώργος Κωνσταντίνου: Δεν τον φοβάµαι τον θάνατο, µεγάλωσα µέσα σε αυτόν, είδα μπροστά μου χιλιάδες πτώματα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr