Έκθεση φωτογραφίας στο «Καφενείο του διαβόλου»

Ο Μπάμπης Στυλιανίδης αφιερώνει αυτήν την έκθεση του με τον τίτλο «Καφενεία σε δύση και ανατολή» στη μνήμη των Αιβαλιωτών προσφύγων

Στο καφενείο του διαβόλου, το αϊβαλιώτικο Seytan kahvesi εγκαινιάστηκε χθες Σάββατο 12 Οκτωβρίου, μια έκθεση φωτογραφίας του Μυτιληνιού Μπάμπη Στυλιανίδη, αφιερωμένη στις ψυχές του κυκλοφορούν στον χώρο.

Το παλιό αϊβαλιώτικο καφενείο, ο καφενές του Χατζημήτσου πριν το 1922 στον Παλιομπαχτσέ, γνωστός και σαν καφενές των κοντραμπατζήδων, παραμένει ζωντανός και γεμάτος αναμνήσεις. Ο Μπάμπης Στυλιανίδης αφιερώνει αυτήν την έκθεση του με τον τίτλο «Καφενεία σε δύση και ανατολή» στη μνήμη των Αιβαλιωτών προσφύγων προγόνων του, της γιαγιάς του Μαριγώς και του παππού του Στρατή καθώς και της μάνας του Αναστασίας. Κι ο ιδιοκτήτης του καφενέ ο Σουάτ Κατσάκ, που τον κληρονόμησε από τον πατέρα του Χαλίλ μουσουλμάνο της Άγρας στη δυτική Λέσβο που ανταλλάχτηκε ως Τούρκος το 1923, σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, αφιερώνει με τη σειρά του την έκθεση του Έλληνα φίλου του στον πατέρα του που ρίζωσε στο Αϊβαλί, στο μαγαζί του άγνωστού του Ρωμιού.

Σήμερα, ο καφενές του διαβόλου, ο Seytan kahvesi, βαφτισμένος ως τέτοιος λόγω του δύσκολου και ανήσυχου χαρακτήρα του πρώτου Τούρκου διαχειριστή του, λειτουργεί από τον Σουάτ, το γιό του και τον εγγονό του. Τέταρτη γενιά τούρκικος ο καφενές κι άγνωστο πόσες, ρωμέϊκος, διατηρεί τα υπεραιωνόβια του χαρακτηριστικά. Στέκι που αποτυπώνει την πολυμορφία της ζωής, συγκεντρώνοντας τις ιστορίες πτωχών και πλουσίων, εργατών και λογίων, καλλιτεχνών, ζωγράφων, φωτογράφων, ηθοποιών και μουσικών, μουσουλμάνων και χριστιανών που επισκέπτονται την αντικρινή στη Μυτιλήνη πολιτεία.

Ο Μπάμπης Στυλιανίδης, γέννημα θρέμμα της Μυτιλήνης, έχει ζήσει κατά διαστήματα στην Αθήνα. Η αγάπη του για τις κλασικές μοτοσυκλέτες και τη φωτογραφία τον έχει οδηγήσει σε μία δημιουργική πορεία, όπου έχει συνεργαστεί ως freelancer με εφημερίδες και περιοδικά. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να ανακαλύπτει και να απαθανατίζει αυτό που περνά απαρατήρητο στις καθημερινές μας διαδρομές, δίνοντάς του αξία.

Η έκθεση φωτογραφίας «Καφενεία σε δύση και ανατολή» θα παραμείνει ανοικτή ως την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και μπορεί κανείς να την επισκεφθεί τις ώρες λειτουργίας... του καφενείου του διαβόλου!

Ειδήσεις σήμερα:

«Η χημειοθεραπεία σε ισοπεδώνει»: Η εικαστικός Κατερίνα Τσιλεδάκη εξιστορεί την περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού


Εκτός κούρσας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης - Δίνει ραντεβού με τα κορυφαία στελέχη στο Συνέδριο


Εν αναμονή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή η αγορά πετρελαίου - Τι θα γίνει εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr