Μουσείο της Ακρόπολης: Φιλοξενεί μια έκθεση με αθέατα αρχαία αντικείμενα από το νοτιότερο άκρο της Ιταλίας - Δείτε φωτογραφίες

Μουσείο της Ακρόπολης: Φιλοξενεί μια έκθεση με αθέατα αρχαία αντικείμενα από το νοτιότερο άκρο της Ιταλίας - Δείτε φωτογραφίες

Με τίτλο «Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως»

Bacilicata_ekthesi_1
Την ιστορία και τον πολιτισμό μια περιοχής που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ιταλίας, της σημερινής Basilicata, αλλά και την επίδραση των ελληνικών φυλών που εγκαταστάθηκαν εκεί κατά το μακρινό παρελθόν φωτίζει η έκθεση με τίτλο «Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως», που ανοίγει τις πύλες της αύριο, Παρασκευή, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου του 2025.
Bacilicata_ekthesi_8

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα μεγάλα ταξίδια τους για εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας και της Σικελίας, κυρίως στο μέρος αυτό που ονομάστηκε αργότερα Μεγάλη Ελλάδα.

Κλείσιμο
Η έκθεση διατρέχει χρονικά την περίοδο από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (11ος αι. π.Χ.) έως και τον 6ο αι. π.Χ. και περιλαμβάνει πάνω από 300 αντικείμενα προερχόμενα από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Σιρίτιδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Μεταποντίου και των Εθνικών Μουσείων της Matera. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό καθώς φυλάσσονταν στις αποθήκες των μουσείων.
Bacilicata_ekthesi_4
«Στην Έκθεση περιλαμβάνονται κυρίως τα υλικά κατάλοιπα που προέρχονται από τα­φές, για να το πω ποιητικά παραφράζοντας τον Σεφέρη «από φαντάσματα και φάσματα, φιλιά και χείλη χωνεμένα, με τα παραπετάσματα του χρόνου διάπλατα ανοιχτά». Δηλα­δή μέσα από ταφές γυναικών και ανδρών, μέσα από προσωπικά αντικείμενα που τους εναπόθεσαν στις ταφές οι κηδευτές τους, συγγενείς και φίλοι, για το μεγάλο ταξίδι στον Άδη. Με αντικείμενα συνοδευτικά που φανερώνουν τις πίστεις και τις δοξασίες τους, τις σχέσεις και τα έθιμά τους όταν αυτοί ήσαν εν ζωή, τόσο με έργα του πρώιμου πολιτισμού της Basilicata όσον κι αργότερα με έργα-αντικείμενα, τα οποία σχετίζονται με τους Έλ­ληνες που κατέφθασαν στην περιοχή. Αντικείμενα που κατάπινε η γη στις ταφές και που τώρα πρωταγωνιστούν στις προθήκες της Έκθεσης» εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης.
Bacilicata_ekthesi_9
Ως τόπο πολιτιστικής διασύνδεσης χαρακτηρίζει την Basilicata ο Γενικός Διευθυντής Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, Καθηγητής Massimo Osanna: «Στην έκθεση παρουσιάζεται ένας τόπος και μια εποχή που χαρακτηρίζονται από τη συνεχή ώσμωση και την αλληλοεπικάλυψη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών. Η έκθεση αναφέρεται σε έναν ‘τόπο διασύνδεσης’, στον οποίο οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και τοπικών πληθυσμών λαμβάνουν διαφορετικές μορφές ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο, με περιπτώσεις εδαφικής κατοχής και βίαιων συγκρούσεων αλλά και περιπτώσεις πιο σύνθετης αλληλεπίδρασης. Τα εξαιρετικά αντικείμενα της έκθεσης, τα περισσότερα από τα οποία δεν εκτίθενται αλλά φυλάσσονται στις αποθήκες, αποτελούν κτερίσματα σε ανδρικούς και κυρίως γυναικείους τάφους. Αυτά παρέχουν μαρτυρία για τον πλούτο και τον ηγεμονικό ρόλο των ατόμων με υψηλή θέση στις κοινότητές τους και αποκαλύπτουν δυναμικές και αλληλεπιδράσεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι απολύτως επίκαιρες και ζωντανές, ακόμα και στην πολύπλοκη πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε όλοι σήμερα» σημειώνει.
Bacilicata_ekthesi_geniki

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια των Εθνικών Μουσείων της Matera,αρχιτέκτονας Annamaria Mauro δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκθέματα λέγοντας: ««Τα εξαιρετικά αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν κτερίσματα σε ανδρικές και κυρίως γυναικείες ταφές, τα οποία μαρτυρούν τον πλούτο και τον ηγεμονικό ρόλο των προσώπων μέσα στις κοινότητές τους και αποκαλύπτουν τις πολιτιστικές και εμπορικές επαφές με τις περιοχές της ευρύτερης Αδριατικής, της Ετρουρίας (Τυρρηνίας) και του Αιγαίου. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους Οινωτρούς, έναν αρχαίο ιταλικό λαό που κατοικούσε από τον 9ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. στο νότιο τμήμα της περιοχής, στην ακτογραμμή του Ιονίου και την ενδοχώρα του. Η ανθρωπολογική κουλτούρα του θανάτου, όπως αντιπροσωπεύεται από τα ταφικά σύνολα, αποτελεί το πρωταρχικό στοιχείο για την κατανόηση της κοινωνικής ζωής αυτών των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, η ομορφιά των επιλεγμένων για την έκθεση αντικειμένων, από τα οποία ξεχωρίζουν τα κοσμήματα από κράμα χαλκού και ήλεκτρο, μαρτυρά σημαντικές πολιτιστικές επαφές και ανταλλαγές.»
Bacilicata_ekthesi_7

Η έκθεση αποτελεί μέρος του προγράμματος «Εξιστορώντας την ομορφιά», μία συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Μουσείων του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται εδώ και πάνω από έναν χρόνο περιοδεύουσες εκθέσεις στα Ιταλικά Μορφωτικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαιτείται μόνον η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: «Bye bye Sinwar» - Στο Ισραήλ πανηγυρίζουν για την «εξουδετέρωση» του Σινουάρ χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα

Εντοπίστηκε στη Γαλλία το πτώμα 15χρονης μήνες μετά την εξαφάνισή της, χάρη στα δεδομένα GPS από το αυτοκίνητο του δολοφόνου της

Η στιγμή που ο Λίαμ Πέιν επιστρέφει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου πριν τη μοιραία πτώση από το μπαλκόνι - Δείτε τη φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης