Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή: Η ιστορία και το πλούσιο αρχείο της καθίστανται προσβάσιμα στο διαδίκτυο

Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή: Η ιστορία και το πλούσιο αρχείο της καθίστανται προσβάσιμα στο διαδίκτυο

Οι θησαυροί της αναδεικνύονται μέσα από μια ευρηματική τρισδιάστατη αναπαράσταση

Rizarios_1
Η ιστορία και οι θησαυροί της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, ενός από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της Ελλάδας, αποκαλύπτονται στο ευρύ κοινό, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Αρχειακό υλικό, έργα τέχνης και ειδικές συλλογές, βιβλία και παλαίτυπα, καθώς και ηχητικό περιεχόμενο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν προσφέρεται σε ελεύθερη διαδικτυακή αναζήτηση στην ιστοσελίδα της.
Rizarios_3
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ζωντανεύει η εμπειρία της υφαντικής τέχνης και των χειροτεχνημάτων, σε μια πορεία συνυφασμένη με το παρελθόν και το μέλλον της περιοχής των Ζαγοροχωρίων. Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών μελών ζωντανεύουν το κτήριο του Ριζαρείου Εκθεσιακού Κέντρου. Παρουσιάζονται στάδια, μέθοδοι και υλικά κατασκευής. Η επαυξημένη πραγματικότητα ταξιδεύει το κοινό στον Βίκο ξεδιπλώνοντας την πολύτιμη συλλογή του δασκάλου και φυσιοδίφη Κώστα Λαζαρίδη, με 1240 διαφορετικά είδη φυτών. Ένας πρωτοποριακός τρόπος παρουσίασης 400.000 λήψεων σε μια διάδραση με τον χρήστη, αναδεικνύοντας το ιστορικό αρχείο ενός από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της Ελλάδας.
Rizarios_2
Κλείσιμο
Η ιστορία του Ιδρύματος αναδεικνύεται με μια ευρηματική τρισδιάστατη αναπαράσταση επιλεγμένων τεκμηρίων από τους «θησαυρούς» της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Παράλληλα θα υπάρχει πρόσβαση στο πολιτιστικό απόθεμα της Ρ.Ε.Σ. μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αναζήτησης, προς χάριν της εκπαίδευσης και της έρευνας, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν προσωπικότητες που συνυφαίνουν με τον βίο και την προσφορά τους την ίδια την ιστορία του Ιδρύματος από το 1844 έως και σήμερα.
Να σημειώσουμε ότι συνολικά ψηφιοποιήθηκαν 400.000 λήψεις αρχείου, βιβλίων, παλαιτύπων, έργων τέχνης και ηχητικό υλικό και πραγματοποιήθηκε τεκμηρίωση επιστημονική στο σύνολο των ψηφιακών συλλογών.
Rizarios_4

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 18:00 η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή παρουσιάζει θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακή Ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής». Την εκδήλωση θα λαμπρύνει με την παρουσία Του η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Πιονγκγιάνγκ απέστειλε απόσπασμα 1.500 στρατιωτών στη Ρωσία, αποκαλύπτει η Σεούλ

Προφυλακίστηκε ο 50χρονος που είχε πυροβολήσει τον Πάνο Καλλίτση και συνελήφθη με ροζ κοκαΐνη

Κασσελάκης: Δεν με έχουν διαγράψει, μόνον ο λαός τα διαγράφει όλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης