«Brokeback Mountain»: Η ιστορία της πολυβραβευμένης ταινίας με τους γκέι καουμπόηδες που ανεβαίνει στο ελληνικό θέατρο

Ο Μπραντ Πιτ και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο αρνήθηκαν να πρωταγωνιστήσουν, ο Δημήτρης Καπουράνης και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης το τολμούν

Ήταν το 1995 όταν έσκασε στο κινηματογραφικό προσκήνιο η βόμβα «Του μυστικού του Brokeback Mountain», του γκέι μετά γουέστερν που συζητήθηκε όσο λίγες ταινίες, αμφισβητήθηκε αλλά κατάφερε, τελικά, να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία για την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, τόσο καλλιτεχνικά – απέσπασε τρία Όσκαρ και Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας - όσο και εισπρακτικά αλλά κυρίως για τη θεματολογία της, μιας και εξιστορούσε την δυνατή ιστορία αγάπης δύο γκέι καουμπόηδων, που υποδύθηκαν, εξαιρετικά, ο Χιθ Λέτζερ και ο Τζέικ Τζίλενχαλ.

Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια, μετά το πολυσυζητημένο αυτό έργο γίνεται μέρος της ελληνικής θεατρικής πραγματικότητας καθώς ανεβαίνει, από τις 23 Οκτωβρίου, στο ριζικά ανακαινισμένο Θέατρο Κνωσσός, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Κωντσαντίνου Ρήγου και δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Καπουράνη και τον Μιχαήλ Ταμπακάκη.
Ο Δημήτρης Καπουράνης και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης σε σκηνή από τις πρόβες

Η ιστορία του «Brokeback Mountain» ξεκινά τον Οκτώβριο του 1997 όταν δημοσιεύεται στο περιοδικό New Yorker η ομώνυμη, μικρή ιστορία της Annie Proulx. Διηγείται την παράλληλη πορεία δύο νεαρών καουμπόυδων οι οποίοι συναντιούνται τυχαία και προσπαθούν, επί είκοσι ολόκληρα χρόνια να ξορκίσουν με κάθε τρόπο τον απαγορευμένο έρωτά τους χωρίς ποτέ να τα καταφέρουν.

Μια ελαφρώς μεγαλύτερη εκδοχή του ερωτικού αυτού στόρι θα κυκλοφορήσει ως μέρος μιας συλλογής της συγγραφέως που εκδόθηκε το 1999, αποσπώντας μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα, το Βραβείο Πούλιτζερ Μυθοπλασίας.
O Χιθ Λέτζερ και ο Τζέικ Τζίλενχαλ σε σκηνή από την ταινία
Η μία από τις δύο σεναριογράφους της ταινίας, έχει ήδη αγοράσει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος αμέσως μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το 1997. Χρειάστηκε, ωστόσο ,να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να βρει παραγωγό και χρηματοδότη. Ήταν πολλοί εκείνοι που αρνήθηκαν, το μετάνιωσαν όμως εκ των υστέρων.

Παρόμοιες αρνητικές απαντήσεις έλαβε και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ανγκ Λι, από αρκετούς διάσημους ηθοποιούς στους οποίους πρότεινε να αναλάβουν τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ανάμεσά τους ήταν ο ο Μπραντ Πιτ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. «Κανείς δεν ήθελε να το κάνει» είχε αποκαλύψει ο ίδιος.

Επρόκειτο πράγματι για ένα τολμηρό κινηματογραφικό εγχείρημα για την εποχή και δύο εξαιρετικά απαιτητικούς αλλά και «επικίνδυνους» ρόλους για τους πρωταγωνιστές του οι οποίοι καλούνταν να πείσουν με τις ερμηνείες τους το mainstream κοινό πως για γκέι ιστορία αγάπης είναι το ίδιο ίσως και περισσότερο δυνατή και συγκινητική.

Εντέλει τα κατάφεραν, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέμαστος. Η ταινία που κόστισε 14 εκατομμύρια δολάρια είχε συνολικές εισπράξεις 178 εκ δολ. και μπήκε στο πάνθεον με τις πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών και η δυνατή αγάπη του Ένις και του Τζακ, παρόλα τα εμπόδια και τις απαγορεύσεις, έγραψε κινηματογραφική ιστορία.
Ο Δημήτρης Καπουράνης και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης πρωταγωνιστούν στην ελληνική θεατρική εκδοχή του «Brokeback Mountain
H θεατρική διαδρομή του Brokeback Mountain ξεκίνησε το 2023 οπότε έκανε την πρεμιέρα του στο West End του Λονδίνου και φέτος συνεχίζεται στην Αθήνα, στη σκηνή του θεάτρου «Κνωσσός» όπου θα δούμε την ελληνική εκδοχή του.

Εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο Καπουράνη – Ταμπακάκη στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Δημήτρης Καπετανάκος και Δωροθέα Μερκούρη.

Ειδήσεις σήμερα:

Reuters: Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ

Γιαχία Σινουάρ: Βίντεο από τη στιγμή που η IDF χτυπά το κτίριο που κρυβόταν - Στα τούνελ περνούσε το 90% του χρόνου του

Καλάβρυτα: Eσπασα με το πόδι το παρμπρίζ για να βγουν οι μαθητές, λέει ο οδηγός του ΚΤΕΛ που ανετράπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr