«Ο δικαστής που αγάπησε το κακό»: Ένα βιβλίο με διηγήματα από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Χατζηιωάννου

Ο συγγραφέας θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα και την ηθική των ανθρώπων που ασκούν εξουσία και κρίνουν τις τύχες των άλλων

Μια βαθιά κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχή και τα όριά της προσφέρει το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χατζηιωάννου με τίτλο «Ο δικαστής που αγάπησε το κακό» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Σε αυτή την έκδοση, που ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ο συγγραφέας θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα και την ηθική των ανθρώπων που ασκούν εξουσία και κρίνουν τις τύχες των άλλων.

Το βιβλίο αποτελεί μια σειρά διηγημάτων που διαδραματίζονται εντός δικαστικών αιθουσών, όπου ο αναγνώστης καλείται να αναρωτηθεί: Μπορεί ένας δικαστής, ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του δικαίου, να αγαπήσει το κακό, ακόμα κι όταν δεν το πράττει ο ίδιος; Η ιδέα του «καλού» και του “κακού” στηρίζεται σε μια έντονη φιλοσοφική θεώρηση που εξετάζει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, ειδικά όταν αυτή καλείται να λειτουργήσει σε πλαίσια εξουσίας. Ο Χατζηιωάννου μας προσκαλεί σε ένα εσωτερικό ταξίδι, όπου η αμφισημία των χαρακτήρων και η σύγκρουση ηθικής και αδυναμιών αποτελούν τον κεντρικό άξονα. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ένας δικαστής, όπως υπονοεί και ο τίτλος, δεν είναι άμεμπτος ούτε άψογος. Αντίθετα, παρουσιάζεται με τις ίδιες ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη που χαρακτηρίζουν τον καθένα από εμάς. Στο τέλος, μπορεί ακόμα και να αγαπήσει το ίδιο το κακό, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση τις αρχές του δικαίου και της δικαιοσύνης.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας από τους πλέον καταρτισμένους δικηγόρους στον τομέα του ποινικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα με την ενεργή επαγγελματική του σταδιοδρομία, έχει εντρυφήσει στη φιλοσοφία, κατέχοντας μεταπτυχιακό τίτλο από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, με έμφαση στον γερμανικό ιδεαλισμό και το έργο του Hegel.

Το βιβλίο του, «Ο δικαστής που αγάπησε το κακό», δεν είναι απλώς μια λογοτεχνική δημιουργία, αλλά ένα εργαλείο φιλοσοφικού προβληματισμού και κοινωνικού σχολιασμού, ανοίγοντας τον διάλογο για τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν όσοι καλούνται να επιβάλλουν δικαιοσύνη.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε νέα δίκη στέλνει ο εισαγγελέας την υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ

«Διπλό» στη Σουηδία με υπογραφή Ελ Κααμπί, ο Ολυμπιακός 1-0 τη Μάλμε - Δείτε το γκολ

Όμηρος της Χαμάς συγκλόνισε στον ΟΗΕ περιγράφοντας τα βασανιστήρια που έζησε στη Γάζα: Με βίασαν και με κρέμασαν ανάποδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr