«Το Λάθος»: Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη γίνεται αγγλόφωνη ταινία

Ποιοι είναι ο σκηνοθέτης και ποιοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν

Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και πολυμεταφρασμένα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη, το «Λάθος» μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Θεόφιλο Παπαστυλιανού ο οποίος υπογράφει και το σενάριο της ταινίας. Πρωταγωνιστεί ο Ντέιβιντ Ντόσον στον ρόλο του Ανακριτή ενώ παίζουν επίσης οι Αρθουρ ΜακΜπέιν Ραλφ Λιτλ αλλά και η Ελληνίδα η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Άντζελα Μπρούσκου.
Ο σκηνοθέτης Θεόφιλο Παπαστυλιανού στα γυρίσματα

Ένα μεγάλο μέρος από τα γυρίσματα της ταινίας, η οποία θα είναι αγγλόφωνη, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε Αττική και Βοιωτία ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 9 Νοεμβρίου.

To αστυνομικό - ψυχολογικό μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη το «Λάθος» κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1965. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες, καθώς μεταφράστηκε σε συνολικά 31 γλώσσες, ενώ δέχθηκε εξαιρετική κριτική στο σύνολο των χωρών αυτών. Για «Το λάθος», ο Αντώνης Σαμαράκης τιμήθηκε με δύο λογοτεχνικά βραβεία: στην Ελλάδα με το βραβείο των «12» (1966) και στη Γαλλία με το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας (1970). Βασισμένο σε αυτό το μυθιστόρημα ήταν και η «La faille», που γυρίστηκε το 1975 ταινία στη Γαλλία από τους Ζαν-Κλωντ Καριέρ και Πέτερ Φλέισμαν.

Ο σκηνοθέτης Θεόφιλος Παπαστυλιανός σημειώνει σχετικά με τη νέα αυτή ταινία: «Πόσο ελεύθεροι είμαστε; Τι έλεγχο έχουμε πάνω στις σκέψεις και τις πράξεις μας, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια και τους ανθρώπους γύρω μας; Μπορούμε άραγε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν; Με το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε “συγκαλυμμένες” δημοκρατίες, μήπως ο απολυταρχισμός χτυπά την πόρτα μας; Μπορεί η καταπίεση να πάρει τη μορφή μιας ειρηνικής κοινωνίας;

Διάβασα για πρώτη φορά «Το Λάθος» ως έφηβος. Η δεύτερη φορά με βρήκε δεκαετίες μετά να κρατώ στα χέρια μου την αγγλική μετάφραση. Άρχισα να το ξεφυλλίζω και δεν μπορούσα να το αφήσω. Όλα αυτά τα ερωτήματα για την ελευθερία, την ταυτότητα και την διαφορετικότητα των ανθρώπων άρχισαν να με κατακλύζουν και μια φράση του βιβλίου κόλλησε στο μυαλό μου: «Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου».

«Το Λάθος» είναι ένα νεο-νουάρ αλληγορικό δράμα και μια πολιτική παραβολή. Προσφέρει μια διαχρονική προειδοποίηση για ολοκληρωτικά καθεστώτα αλλά και για κάθε μορφή εξουσίας, για την εσφαλμένη πεποίθησή της ότι μπορεί να κυριαρχήσει πάνω στην ανθρώπινη ψυχή και σκέψη, να τις ελέγξει και να τις κατευθύνει. Απολυταρχισμός και καταπίεση δεν συνοδεύονται πάντα από στρατό και απαγόρευση κυκλοφορίας. Μπορεί να έχουν τη μορφή μιας όμορφης, ήσυχης και ευημερούσας κοινωνίας. Εκεί που ο τόπος μοιάζει φιλόξενος, η ελευθερία αυτονόητη, αλλά η προπαγάνδα και τα εργαλεία ελέγχου είναι πιο εκλεπτυσμένα και εξελιγμένα.

Η πραγματικότητα που περιγράφεται είναι οικουμενική, μια πραγματικότητα άτοπη και άχρονη. Βρισκόμαστε στο παρόν-μέλλον του «Alphaville» του Γκοντάρ. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει καθιστώντας αδύνατο να θυμηθούμε πότε ξεκίνησε το Καθεστώς, πόσο μάλλον να φανταστούμε πότε ακριβώς θα τελειώσει. Είναι ένας δυστοπικός οργουελικός κόσμος όπου η ζωή είναι κλεισμένη σε ένα κουτί.

«Το Λάθος» μιλάει για προδοσία. Η ενηλικίωση προδίδει την παιδικότητά μας, ο πόλεμος προδίδει την ειρήνη, η εξουσία την ελευθερία, η προκατάληψη προδίδει τη διαφορετικότητα. Είναι μια ιστορία για τη μεταμόρφωση και το να κάνεις αυτό που είναι σωστό. Μερικές φορές, το να είσαι διαφορετικός, να γίνεις το "λάθος" σε ένα κλειστό και άκαμπτο σύστημα, είναι η σωστή κίνηση.Όπως και στην Οδύσσεια, το ταξίδι είναι το μήνυμα. Ο Ανακριτής οδηγείται σε μια νέα επιβεβαίωση των ανθρώπινων αξιών ενώ ο Ύποπτος ανακαλύπτει το άτομο πίσω από το αρπακτικό. Τελικά οι ταυτότητες των δύο ανδρών συγχωνεύονται σε μία. Στο τέλος, δεν έχει σημασία αν ο Ύποπτος είναι ένοχος ή όχι, αν δραπετεύσει ή ο Ανακριτής τον σπάσει. Αυτό που μετράει είναι η μάχη που δίνουν οι άνθρωποι για να συναντήσουν ο ένας τον άλλον, να ανακαλύψουν τι τους ενώνει και όχι τι τους χωρίζει.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε νέα δίκη στέλνει ο εισαγγελέας την υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ

«Διπλό» στη Σουηδία με υπογραφή Ελ Κααμπί, ο Ολυμπιακός 1-0 τη Μάλμε - Δείτε το γκολ

Όμηρος της Χαμάς συγκλόνισε στον ΟΗΕ περιγράφοντας τα βασανιστήρια που έζησε στη Γάζα: Με βίασαν και με κρέμασαν ανάποδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr