Cycladic Identity: Μία πρωτοβουλία για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων

Cycladic Identity: Μία πρωτοβουλία για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει στις 30 Οκτωβρίου ημερίδα με θέμα «Παράδοση vs Εξέλιξη στις Κυκλάδες: η Συμβίωση του παρελθόντος με το μέλλον»

cycladic-identity-
Δεν θα μπορούσε ένα Μουσείο που φέρει το όνομά των Κυκλάδων τιμητικά στον τίτλο του να μην φροντίζει για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και για το παρόν και το μέλλον της ταυτότητας των νησιών με μια νέα πρωτοβουλία με τον τίτλο Cycladic Identity.

Εκτός από τη μέριμνα για τη διατήρηση του πολιτισμού η πρωτοβουλία αυτή με άξονες προτεραιότητας τον Πολιτισμό, τη Βιοποικιλότητα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, λειτουργεί στην πράξη ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Χάρη, μάλιστα, σε αυτή φάνηκαν ήδη κάποιοι καρποί και ένα φως να μπαίνει από μια χαραμάδα που κάνει και πάλι να μιλάμε για την ταυτότητα και το χρώμα των Κυκλάδων.

Γι αυτό φέτος προκρίθηκαν και άλλα επτά προγράμματα που θα μας κάνουν να δούμε να αναβιώνουν παραδοσιακά παιχνίδια στην Αμοργό και να ξαναστήνονται, και πάλι με τον παραδοσιακό τρόπο, ξερολιθιές, στη Σίφνο αλλά και να ξαναζωντανεύουν παλιά, παραδοσιακά Γλέντια και Αποκριάτικοι χοροί στην Σύρο. Επίσης θα δούμε όλοι τις υπέροχες υφάντρες του εργοστασίου Ζησιάμτου, μέσα από τις μαρτυρίες τους και να ενθουσιαστούμε με την υπέροχη αυτή τέχνη. Σημαντικό είναι επίσης ότι θα αναδειχθεί επιτέλους, το ενετικό Κάστρο της Αντιπάρου, ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα παλιού κάστρου από την εποχή των Ενετών χάρη στη Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τεκμηρίωσης/ Αποτύπωσης Κάστρου Αντιπάρου.

18__Αντιπαρος_Καστρο___Φωτο__Γουλιελμος_Ορεστιδης___Μουσειο_Κυκλαδικης_Τεχνης
Αντίπαρος Κάστρο – Φωτό. Γουλιέλμος Ορεστίδης © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Κλείσιμο


Ποιες δράσεις περιλαμβάνει η πρωτοβουλία Cycladic Identity

Πρόκειται για μερικές μόνο περιπτώσεις αναβίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από επτά προγράμματα που προάγουν τη διατήρηση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητας τα οποία προστέθηκαν στα προϋπάρχοντα εννιά προγράμματα. Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα μιας δυναμικής πρωτοβουλίας με το όνομα το διακυκλαδικό: «Greek Islands Trail – Cyclades» με φορέα υλοποίησης: Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «Μονοπάτια της Ελλάδας» που στόχο έχει να ενώσει τα καλύτερα μονοπάτια του κάθε νησιού των Κυκλάδων σε μια ενιαία πεζοπορική διαδρομή δημιουργώντας μία μεγάλου μήκους διαδρομή (υπολογίζεται σε 150-200 χιλιόμετρα), που θα περνάει από όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

12__Συρος_Υφαντρες___Φωτο__Inbulb___Μουσειο_Κυκλαδικης_Τεχνης
Σύρος Υφάντρες – Φωτό. Inbulb © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Βιβλιάριο Εργασίας Υφαντρών


Μεταξύ των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι η δημιουργία ιστοσελίδας που θα βασίζεται σε χάρτες της μεγαλύτερης παγκοσμίως πλατφόρμας τουρισμού περιπέτειας, της Outdooractive, που θα παρουσιάζει με λεπτομέρεια κάθε διαδρομή και τον τρόπο μετακίνησης από νησί σε νησί.

9__Σιφνος_Τραγουδια_-_Φωτο__Γιαννης_Κοντος___Μουσειο_Κυκλαδικης_Τεχνης
Σίφνος Τραγούδια - Φωτό. Γιάννης Κοντός © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Χειρόγραφο αρχείο καταγεγραμμένων τραγουδιών και εικόνες


«Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν θα υπήρχε σήμερα χωρίς τα νησιά των Κυκλάδων και τον πολιτισμό τους, τον οποίο από το 1986 χάρη στην Ντόλη Γουλανδρή αναδεικνύουμε με πολλή αγάπη. Η πρωτοβουλία είναι το δικό μας έμπρακτο ευχαριστώ στα νησιά που αποτελούν τον λόγο ύπαρξής μας», δήλωσε η Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κατά την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν στην Αμοργό, Αντίπαρο, Σίκινο, Σίφνο, Σύρο, καθώς και ένα διακυκλαδικό.

3__Αμοργος_Ξερολιθια_-_Anemon_Productions___Μουσειο_Κυκλαδικης_Τεχνης
Αμοργός Ξερολιθιά - Anemon Productions © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Η εξέλιξη των Κυκλάδων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι

Συγκεκριμένα, μετά τα 9 προγράμματα της πρώτης φάσης που στην πλειοψηφία τους έχουν ολοκληρωθεί, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, ο Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο δρ Michael Boyd, συν-διευθυντής της ανασκαφής στην Κέρο, ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής WWF Ελλάς, και η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, αρχαιολόγος και σύμβουλος βιωσιμότητας,αξιολογώντας τις προτάσεις της δεύτερης φάσης βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων προέκριναν άλλα εννέα προγράμματα.

Επίσης, θέλοντας να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για θέματα που αφορούν το παρελθόν και το μέλλον των Κυκλάδων, το Cycladic Identity διοργανώνει στις 30 Οκτωβρίου ημερίδα με τίτλο: «Παράδοση vs Εξέλιξη: Η Συνύπαρξη του Παρελθόντος με το Μέλλον στις Κυκλάδες». Μέσα από θεματικές συζητήσεις θα εξεταστεί πώς οι παραδοσιακές αξίες και η πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με τις σύγχρονες ανάγκες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στις συζητήσεις θα διερευνηθούν οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νησιά, καθώς και οι ευκαιρίες που αναδύονται από τη στροφή σε μια οικονομία που σέβεται το περιβάλλον. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι θα ακουστεί η φωνή των ίδιων των ανθρώπων που ζουν εκεί και θα γίνουν γνωστοί οι προβληματισμοί αλλά και οι αγωνίες τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Κλαμπ στη Βουλιαγμένης: Πώς τα μπουκάλια με αλκοόλ φτάνουν στους ανήλικους - Τι καταγγέλλει εργαζόμενος σε νυχτερινό κέντρο

Τρίτο πόρισμα από την Αρχή Ξεπλύματος για την Καθολική Εκκλησία: Ο Επίσκοπος Σύρου έστειλε €3 εκατ. σε επιχειρηματίες της νύχτας

Κρήτη: Μυστήριο με την εξαφάνιση 75χρονης - Η οικογένεια κατηγορεί τον ιερέα του χωριού για τη δολοφονία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης