13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: Έρχεται με μεγάλες πρεμιέρες και αφιερώματα

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει νέες ταινίες των Κώστα Γαβρά, Μιγκέλ Γκόμες, Νέλσον Κάρλο Ντε Λος Σάντος Αρίας και άλλων βραβευμένων δημιουργών

Με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, που φιλοδοξεί να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και καινοτόμο στον παγκόσμιο κινηματογράφο του σήμερα αλλά και του χθες, επιστρέφει, για 13η χρονιά, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνει, από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις δύο αίθουσές της.


«Σε μια εποχή πολυκρίσης - κλιματική αλλαγή, εξάντληση φυσικών πόρων, αυξανόμενη ανισότητα, άγριοι πόλεμοι και καπιταλισμός της επιτήρησης - ο ρόλος του κινηματογράφου και γενικότερα η παραγωγή αφηγήσεων καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμα. Μπορούμε ακόμα να αναζητήσουμε δημιουργούς που θα παρουσιάσουν αντι-αφηγήσεις ενάντια στο καθεστωτικό αφήγημα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές, ενάντια στη βία κατά των γυναικών, των εθνικών μειονοτήτων, των ΛΟΑΤΚΙ, των ασθενών με ανίατες ασθένειες και γενικά υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Υπάρχει ελπίδα ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από τη γραμμική αναπαράσταση του ιστορικού χρόνου και να δώσουμε προτεραιότητα σε αφηγήσεις που αγωνίζονται για τη δικαίωση του καταπιεσμένου παρελθόντος;» σημειώνει με νόημα η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού, σκιαγραφώντας τον θεματικό πυρήνα του φετινού προγράμματος το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα.
«Τελευταία πνοή» - Κώστας Γαβράς

Οι μεγάλες πρεμιέρες
Ανάμεσα στις δυνατές στιγμές του προγράμματος συγκαταλέγονται η παρουσίαση, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα των νέων ταινιών του Κώστα Γαβρά «Τελευταία Πνοή» και του διακεκριμένου Γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ «Δεν είμαι εγώ» - την βραδιά της απονομής των βραβείων- η παγκόσμια πρεμιέρα του «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, ψηφιακά αποκατεστημένου από το νεοσύστατο Εργαστήριο Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης, αλλά και οι προβολές των βραβευμένων ταινιών «Grand Tour» του Μιγκέλ Γκόμες - θα ανοίξει το Φεστιβάλ παρουσία της πρωταγωνίστριας Κρίστα Αλφαγιάτε και του διευθυντής φωτογραφίας Ρούι Πόσας - και «Πέπε» του  Νέλσον Κάρλο Ντε Λος Σάντος Αρίας που σάρωσαν τα βραβεία σε Κάννες και Βερολίνο.
«Grand Tour» - Μιγκέλ Γκόμες

Διαγωνιστικά τμήματα και τα βραβεία
Συνολικά δέκα είναι ταινίες απ’ όλο τον κόσμο που θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιστρέφονται γύρω από θέματα που σχετίζονται με νέες μορφές πολιτικού αγώνα, πτυχές της πολιτικής των ταυτοτήτων, αρχεία συλλογικών αναμνήσεων και την επιστροφή του απωθημένου. Στις ελλην ικές πρεμιέρες των ταινιών τους θα δώσουν το παρών αρκετοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Kamal Aljafari, Ben Russell, Guillaume Cailleau, Jessica Sarah Rinland, Heinz Emigholz, Marta Mateus, Lilith Kraxner και Milena Czernovsky.

Το Φεστιβάλ συνεργάζεται για μία ακόμη χρονιά με την εταιρεία Authorwave η οποία προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες post-production ύψους 10.000 ευρώ για την επόμενη ταινία του ή της δημιουργού που θα αποσπάσει το πρώτο βραβείο και θα εξασφαλίσει, επίσης, τη διανομή μίας εβδομάδας της ταινίας του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Επιπλέον, το φεστιβάλ εγκαινιάζει φέτος και ένα νέο, δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα με τίτλο «Reframing Ιmages» το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει δημιουργούς που εξερευνούν νέες μορφές αφήγησης και κινηματογραφικής φόρμας. Στο πλαίσιό του θα προβληθούν 26 ταινίες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους, τόσο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ όσο και πειραματικές, οι οποίες επανεξετάζουν τη σχέση μεταξύ αισθητικής και πολιτικής από μια νέα οπτική γωνία.

Στις προβολές αυτές θα δώσουν, μεταξύ άλλων, το παρών η διεθνώς καταξιωμένη Χιλιανή σκηνοθέτις και εικαστικός Malena Szlam, της οποίας το έργο έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία και φεστιβάλ και περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή του MoMA, καθώς και ο Μαροκινός εικαστικός Hicham Gardaf, του οποίου τα έργα που μελετούν τις πολιτικές του τόπου και του τοπίου, έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως του Βερολίνου και σε μουσεία όπως το Centre Pompidou.

Η ταινία που θα ξεχωρίσει σε αυτό το νέο διαγωνιστικό θα λάβει το Βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5000 ευρώ το οποίο απονέμεται σε σε συνεργασία με την Artworks και μέσα από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο Κώστας Γαβράς

Αφιερώματα
Το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας περιλαμβάνει επίσης εκτενή αφιερώματα στον βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίν Ρουμάνο δημιουργό Ράντου Ζούντε, στην πρωτοπόρο δημιουργό του φεμινιστικού κινηματογράφου Αντουανέττας Αγγελίδη, στον διεθνώς καταξιωμένο και πολυβραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και στον σπουδαίο Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η διάρκειας 14 ωρών - χωρισμένη σε 14 κεφάλαια ταινία «exergue - on documenta 14» του Δημήτρη Αθυρίδη, που θα παρουσιαστεί, σε πρώτη προβολή στην Αθήνα, λίγο πριν την έναρξη του φεστιβάλ, στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου. Η ταινία ακολουθεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14 Adam Szymczyk καθώς ηγείται της  διοργάνωσης της πιο σημαντικής έκθεσης τέχνης στον κόσμο.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις προβολές, τις ταινίες, τα αφιερώματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα βρείτε ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς τα νέα όπλα βάζουν τον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας σε πιο επικίνδυνους δρόμους

Ο Μαρκουλάκης μιλάει για το «Έργο του Δονητή»: Είναι η 5η ηλεκτρική οικιακή συσκευή που εφευρέθηκε

Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr