Hotel Marqués de Riscal: Στο κρεβάτι του Frank Gehry
Πώς είναι να κοιμάσαι μέσα σ’ ένα έργο τέχνης; Το μοναδικό ξενοδοχείο που έχει σχεδιάσει ο μεγάλος αρχιτέκτονας εξελίσσει το design του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο
Εν μέρει λόγω αυτού του έργου αλλά και μιας σειράς από πρωτοποριακά κτίρια που ακολούθησαν, ο Γκέρι θεωρείται σήμερα ο πιο σημαντικός εν ζωή αρχιτέκτονας. Εχει χτίσει σχεδόν σε κάθε ήπειρο και δεν δείχνει διατεθειμένος να τα παρατήσει στα 95 του. Μάλιστα, μία μελέτη του Harvard Business Review αποδεικνύει ότι είναι ο μόνος του οποίου τα οικοδομήματα πετυχαίνουν την προσδοκώμενη απόδοση της επένδυσης.
Η εσωτερική διακόσμηση έγινε από τον ίδιο τον Γκέρι, ο οποίος επέλεξε κομμάτια με διάσημες υπογραφές
Το μοναδικό ξενοδοχείο που σχεδίασε στην καριέρα του ήρθε ως καλλιτεχνική συνέχεια του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ. Το «Hotel Marqués de Riscal», μία ώρα από το Μπιλμπάο, βρίσκεται στην καρδιά των δρόμων του κρασιού και λειτουργεί μαζί με το ομώνυμο οινοποιείο. Τα χαρακτηριστικά κύματα από φύλλα τιτανίου, που χρησιμοποιήθηκαν στο μουσείο για να αντανακλούν το φως τού συνήθως συννεφιασμένου ουρανού, εδώ χρωματίστηκαν για να συμβολίσουν την οινοπαραγωγή: ροζ για το κρασί, χρυσό όπως το δίχτυ που καλύπτει τις φιάλες και ασημί για τις κάψουλες των μπουκαλιών. Ο φουτουριστικός του χαρακτήρας έρχεται σε κομψή αντίθεση με τα κεντρικά γραφεία της μονάδας που χρονολογούνται από το 1858. Τα 61 δωμάτια, εκ των οποίων 10 σουίτες, μοιρασμένα σε δύο κτίρια που συνδέονται με μία γυάλινη γέφυρα, είναι όλα διαφορετικά και μοναδικά, τόσο για το σχήμα τους όσο και για τη θέα τους. Η εσωτερική διακόσμηση έγινε από τον ίδιο τον Γκέρι, ο οποίος επέλεξε επώνυμα κομμάτια με υπογραφές όπως Alvar Aalto και Β&Β.
Το VIP lounge βλέπει ένα πανόραμα με τους αμπελώνες της Ριόχα από τη μία πλευρά και τη Χώρα των Βάσκων από την άλλη. Οι δύο κόσμοι, αυτός του κρασιού και εκείνος της γαστρονομίας, συναντώνται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Το γαστρονομικό εστιατόριο, βραβευμένο με αστέρι Michelin, έχει την υπογραφή του γνωστού σεφ Φρανθίς Πανιέγκο, γεννημένου στη Ριόχα. Δύο ακόμη χώροι, το «1860 Tradición Restaurant» και το «Vinoteca & Bistró», σερβίρουν τοπικές γεύσεις. Η απόλαυση των ευεργετικών ιδιοτήτων του οίνου συνεχίζεται με οινοθεραπεία στο Spa Vinothérapie Caudalie. Για την αντιγήρανση, τη σύσφιξη και το αδυνάτισμα προτείνονται θεραπείες όπως το σκραμπ σώματος Crushed Cabernet Scrub ή η περιτύλιξη Merlot Wrap.
Η επίσκεψη στο οινοποιείο Marqués de Riscal ξεκινάει από την αρχική μονάδα παραγωγής του 1860, την Bodega Original. Στο εσωτερικό της κρύβεται ο αληθινός θησαυρός: το κελάρι με τα κρασιά παλαίωσης, μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο. Η αρχαιότερη ετικέτα της κάβας προέρχεται από τη σοδειά του 1862 και τοποθετήθηκε από τον Γκιγιέρμο Χουρτάδο δε Αμεθάγκα, Μαρκήσιο του Ρισκάλ, με την προοπτική να την απολαύσουν οι επόμενες γενιές. Οι φιάλες του πρώτου τρύγου βρίσκονται ακόμη στην κάβα μαζί με 130.000 μπουκάλια που διατηρούνται στις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτός ◆
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr