Ο Πέτρος Κλαμπάνης μιλά για τη μουσική ως καταφύγιο στις δύσκολες εποχές

Ο Έλληνας μουσικός σε μια μοναδική μουσική βραδιά το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ο Πέτρος Κλαμπάνης μιλάει για τη μουσική ως καταφύγιο αλλά και ως ένα μέσο έκφρασης σε περιόδους που τα λόγια δεν επαρκούν.

1. Πώς είναι να είσαι επαγγελματίας μουσικός σε μία τόσο δύσκολη περίοδο από κάθε άποψη, κοινωνικοπολιτικά, οικονομικά;

Η σημερινή εποχή είναι γεμάτη προκλήσεις σε κάθε επαγγελματικό τομέα, και το να είσαι επαγγελματίας μουσικός δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν αναπόφευκτα τόσο το κοινό όσο και τους δημιουργούς. Παρά τα εμπόδια, πιστεύω ακράδαντα ότι ο ρόλος της μουσικής σε τέτοιες περιόδους είναι από χρήσιμος έως και σωτήριος -και αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία.

Η μουσική λειτουργεί ως καταφύγιο, προσφέροντας μια μοναδική διέξοδο, έναν τρόπο σύνδεσης και δημιουργικότητας, αλλά και ένα μέσο έκφρασης σε περιόδους που τα λόγια δεν επαρκούν. Για μένα, η δυνατότητα να κάνω αυτό που αγαπώ και να το μοιράζομαι με τους άλλους είναι τεράστια πηγή δύναμης και αισιοδοξίας, ακόμα και μέσα στις δυσκολίες. Είμαι ευγνώμων για αυτό.

2. Ποια είναι αυτά που σε εμπνέουν για να γράψεις μουσική; Ακούσαμε το πρώτο single Over the Calypso Deep από τον επερχόμενο δίσκο σου και καταλάβαμε πως πάντα υπάρχει μια ιστορία πίσω από τα κομμάτια σου.

Η έμπνευσή μου συχνά προέρχεται από προσωπικές εμπειρίες, ανθρώπους που συναντώ, αλλά και κοινωνικά γεγονότα που με αγγίζουν βαθιά. Το Over the Calypso Deep ξεκίνησε ως φόρος τιμής στις παιδικές μου μνήμες ψαρέματος με τον θείο μου, μια εποχή γεμάτη αθωότητα και απλότητα. Ωστόσο, μετά την τραγωδία του ναυαγίου στο ίδιο σημείο το περασμένο καλοκαίρι, το κομμάτι πήρε μια πιο σκοτεινή διάσταση. Έγινε ένας στοχασμός για το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο που επιτρέπει να συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες.

Τα περισσότερα κομμάτια μου είναι ιστορίες ή σκέψεις που θέλω να εκφράσω και δεν μπορώ να το κάνω με κάποιον άλλο τρόπο. Αυτό είναι που με εμπνέει περισσότερο: η δυνατότητα της μουσικής να μιλάει για όσα οι λέξεις δεν μπορούν. Για μένα, η μουσική είναι καταφύγιο. Ως ένας άνθρωπος κάπως εσωστρεφής, κάπως socially challenged, βρίσκω στη μουσική έναν τρόπο να επικοινωνώ βαθύτερα και πιο ειλικρινά.

3. Περιοδεύεις συνεχώς απ’ ό,τι γνωρίζουμε, αλλά αυτό το μήνα βρίσκεσαι στην Αθήνα και θα εμφανιστείς μάλιστα στο κέντρο της πόλης, στις 7/12, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, όπου εμφανίστηκες ξανά ενάμιση χρόνο πριν. Με ποιους θα παίξεις μαζί αυτή τη φορά; Τι θα μας παρουσιάσεις εκεί;


Στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» θα παίξω με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Kristjan Randalu στο πιάνο και τον Ziv Ravitz στα τύμπανα. Μαζί τους ηχογράφησα το Latent Info, και ανυπομονώ να μοιραστώ αυτή τη μουσική ζωντανά με όλους σας, για πρώτη φορά EVER!
Η βραδιά θα περιλαμβάνει κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο, ειδικό φωτισμό, προβολές και μερικές εκπλήξεις που έχουμε ετοιμάσει. Ο Παρνασσός είναι ένας ιστορικός χώρος με μοναδική ατμόσφαιρα, που πιστεύω πως αναδεικνύει την οικειότητα και το συναίσθημα της μουσικής. Είναι πραγματικά ο ιδανικός χώρος για την πρώτη παρουσίαση του άλμπουμ, και ανυπομονώ να ζήσουμε αυτή τη στιγμή μαζί.




4. Ως κοσμοπολίτης της μουσικής, πώς κρίνεις τη μουσική σκηνή της Αθήνας; Πώς είναι το κοινό στα live σου; Επίσης, ποιους νεότερους μουσικούς ξεχωρίζεις; Με ποιους συναδέλφους θα ήθελες να παίξεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Η μουσική σκηνή της Αθήνας είναι πολύ ζωντανή, γεμάτη ταλέντο και δημιουργικότητα. Είμαι περήφανος για τη νέα γενιά μουσικών που φέρνει φρέσκες ιδέες και υψηλή ποιότητα στο παίξιμο και στις παραγωγές της. Νεότεροι μουσικοί όπως ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Τσιφτσής, η Αναστασία Κωνσταντινίδη, η Αλκμήνη Μπασακάρου, οι Θωμάς και Ραφαήλ Μελετέας, ο Άλκης Niilend, ο Κίμων Καρούτζος και ο Αρίωνας Γυφτάκης είναι μερικοί από αυτούς που μου έρχονται στο μυαλό -και θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς ακόμα.

Το κοινό στην Αθήνα είναι αρκετά θερμό και ανοιχτό. Υπάρχει πάντα μια ιδιαίτερη σύνδεση που νιώθω με το εγχώριο κοινό, και είναι πολύ ξεχωριστό να παίζω στην Ελλάδα, ειδικά όταν παρουσιάζω νέα μουσική. Αυτή η ανταπόκριση του κοινού μου δίνει μεγάλη ώθηση.

Όσο για συνεργασίες που θα ήθελα να πραγματοποιήσω, υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζω απεριόριστα, όπως ο Hamilton de Hollanda ή ο Brad Mehldau. Είναι μουσικοί με μοναδικό όραμα και αισθητική, και θα ήθελα πολύ να συνεργαστούμε κάποια στιγμή.

5. Τι πραγματεύεται το νέο σου άλμπουμ; Πότε θα κυκλοφορήσει;

Το Latent Info πραγματεύεται την ομορφιά, την αλήθεια και τη δύναμη των πραγμάτων που συχνά περνούν απαρατήρητα. Από φευγαλέες στιγμές μέχρι σημαντικά γεγονότα που παραμένουν «κρυμμένα», το άλμπουμ είναι μια προσπάθεια να φέρουμε αυτά τα στοιχεία στο προσκήνιο και να τα τιμήσουμε.
Ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της συνεχούς ροής δεδομένων. Χάνουμε συχνά την επαφή με όσα πραγματικά έχουν σημασία—με τους ανθρώπους, τις στιγμές και τις σκέψεις που αξίζουν την προσοχή μας. Είναι σαν η ανθρωπότητα να μην έχει ακόμα αναπτύξει τα αντανακλαστικά και τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να ισορροπήσει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Κάθε κομμάτι του άλμπουμ αφηγείται μια ιστορία ή αφήνει χώρο για να βρει όποια η όποιος ακούει τη δική του. Το Latent Info κυκλοφορεί επίσημα τον Φεβρουάριο του 2025 από την Enja Records και την PKmusik. Ανυπομονώ να το μοιραστώ μαζί σας.

6. Δώσε μας μια ευχή για τις γιορτές (μπορείς να επιλέξεις ένα τραγούδι και να πεις γιατί το σκέφτηκες σε σχέση με τις γιορτές και τη χρονική στιγμή αυτή).

Εύχομαι σε όλους υγεία -σωματική και ψυχική- αγάπη και πολλές όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Αυτή την περίοδο μου έρχεται στο μυαλό το "Have Yourself a Merry Little Christmas" στην κλασική του εκτέλεση. Είναι ένα τραγούδι που κουβαλά μια νοσταλγία αλλά και μια ζεστασιά, στοιχεία που ταιριάζουν με το κλίμα των γιορτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr