Βάσος Καπάνταης: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σημαντικού γλύπτη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σχέδια του εικαστικού που παρουσιάζονται για πρώτη φορά

Στο σημαντικό έργο ενός σπουδαίου γλύπτη είναι η έκθεση με τίτλο «Βάσος Καπάνταης. Σχέδια και Γλυπτά» που εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη, στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο σχέδια του γλύπτη, σε συσχετισμό με γλυπτικά του έργα, κυρίως μικρής κλίμακας. Η πλειονότητα των εκτιθέμενων σχεδίων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και στοχεύει στην κατανόηση του ιδιαίτερου διαλόγου μεταξύ του προσχεδίου στο χαρτί και του τελικού, τρισδιάστατου γλυπτού.

Ο μεγάλος αριθμός σχεδίων και τα γλυπτά που εκτίθενται στο Αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ αποκαλύπτουν τη σύνθετη, ποικίλη και πλούσια σε πηγές και ερεθίσματα τέχνη του Καπάνταη, το άνοιγμά του σε θέματα και ενότητες που δεν προορίζονταν πάντοτε για δημόσια θέα, μα καθόρισαν συνολικά το έργο του, ζωγραφικό και γλυπτικό. Χάρη στην έκθεση το κοινό θα διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του Καπάνταη ως δημιουργού σύνθετου, με το έργο του να απλώνεται εξίσου στη δημόσια και στην ιδιωτική σφαίρα.

Ο Βάσος Καπάνταης γεννήθηκε το 1924 στη Μυτιλήνη, από Μικρασιάτες γονείς, και πέθανε στη Νέα Σμύρνη το 1990. Την περίοδο 1942-1947 σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τους Κώστα Δημητριάδη και Μιχάλη Τόμπρο. Σπούδασε, επίσης, Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν συστηματικά με τις εφαρμοσμένες τέχνες ήδη από τη δεκαετία του 1950, δουλεύοντας στην παραγωγή κεραμικών αντικειμένων και αντιγράφων αρχαίας τέχνης. Η κύρια ωστόσο ενασχόλησή του ήταν η γλυπτική και μάλιστα στη δημόσια λειτουργία της: τόσο στη μνημειακή κλίμακα (ηρώα, ανδριάντες, μνημεία) όσο και στο πεδίο της μικρογλυπτικής (έδωσε σπουδαίο έργο στο πεδίο των μεταλλίων, με διεθνή μάλιστα παρουσία).

Η γλυπτική δημιουργία του Καπάνταη εντάσσεται οργανικά στο πλαίσιο της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής. Ο καλλιτέχνης, μολονότι εκκίνησε από τύπους της αρχαϊκής πλαστικής, σταδιακά αφομοίωσε τάσεις του Μοντερνισμού και ειδικότερα την αφαίρεση, στρεφόμενος σε ολοένα και πιο αφαιρετικές, πιο εξπρεσιονιστικές φόρμες. Δεν φιλοτέχνησε όμως ποτέ ανεικονικά έργα, αφού άξονας του γλυπτικού του έργου στάθηκε σχεδόν αποκλειστικά η ανθρώπινη μορφή. 

Ο ιστορικός τέχνης Σπύρος Μοσχονάς έχει κάνει την επιμέλεια της έκθεσης την οποία συνοδεύει αναλυτικός Κατάλογος, σε επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη, Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Κυριακή 09:30-20:00

Ειδήσεις σήμερα:

Έξι ισχυροί σεισμοί στη Σαντορίνη μέσα σε μία ώρα - «Δεν θα θέλαμε 6R, μπορεί να διεγείρουν άλλα ρήγματα», λέει ο Παπαδόπουλος

Viral ξανά το ισπανικό ριάλιτι με το «Μοντόγια σε παρακαλώ» - Η φίλη του έβαλε τα κλάματα όταν την εκδικήθηκε με το ίδιο «νόμισμα»

Όλοι θέλουμε να κρατηθεί ένας γάμος, αλλά δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον έρωτα, είπε ο Νίκος Κουρής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr