Κρασί, φαγητό και... λίγο τέχνη από τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης
04.12.2013
10:59
Η συμπρωτεύουσα εντυπωσιάζει με τις πρωτοβουλίες της και μια από αυτές το Thessaloniki Food Festival όπου σε συνεργασία με τέσσερα μουσεία της Θεσσαλονίκης σερβίρουν μια διαφορετική γευστική εμπειρία.
Φαγητό και τέχνη μαζί, όλα κάτω από το πρίσμα της γευστικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης.
Τα έργα τέχνης εμπνέουν τους σεφ και έτσι δημιουργούν menu για να απολαύσουν οι επισκέπτες των μουσείων μέχρι τις 15 του μήνα, στους χώρους εστίασης των ιδρυμάτων και σε μια πολύ προσιτή τιμή.
Για παράδειγμα στο καταπληκτικό μουσείο κόσμημα της πόλης, με πολλά ευρωπαικά βραβεία, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, οι σεφ εμπνέονται από ένα κείμενο από τα Πτωχοπροδρομικά που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Το μενού -10 ευρώ- περιλαμβάνει χορτόσουπα, φάβα με οσομπούκο (κότσι μοσχαρίσιο με καραμελωμένα καρύδια) και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα πάλι προτείνει δύο μενού εμπνευσμένα από την Βάσω Κατράκη και την παράσταση Μακβέθ αντίστοιχα. Το μενού σε «Λευκό και Μαύρο», εμπνευσμένο από τη ζωή της χαράκτριας Βάσως Κατράκη, που εκθέτει τώρα στον χώρο, περιλαμβάνει club sandwich με κοτόπουλο και ταλαγάνι, πατάτες σκαφάκι με τρίμμα αβγοτάραχου, (από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου όπου η έζησε η Κατράκη) με σος μαγιονέζα με ελιά Καλαμών, σαλάτα ντοματίνια με αλάτι αφρίνα Μεσολογγίου και χέλι καθώς και δροσερή μανταρινάδα με πινελιές από τσάι βουνού και είναι στα 5 ευρώ. Το δεύτερο μενού εμπνέεται από το έργο «Μάκβεθ» και τα κοστούμια που σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ για την παράσταση«Μάκβεθ» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1997), και περιλαμβάνει πράσινη σαλάτα με κράνα, γκότζι μπέρι και πέστο καρύδι, κύβους γαλοπούλας με σος μαύρης μπίρας, παντζάρι πουρέ και σπανάκι σοτέ, γλυκό, μαλακό μπισκότο με κρέμα κακάο, λευκό πέπλο και βύσσινο γλυκό και ζεστό κόκκινο κρασί με γαρίφαλο και μανταρίνι και είναι στα 11 ευρώ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο επέλεξε το μενού του από ένα Μακεδονικό Συμπόσιο που απεικονίζεται στη ζωφόρο του Μακεδονικού Τάφου στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης και χρονολογείται ανάμεσα στο 325 με 300 π.Χ. Η γευστική πρόταση -5 ευρώ- είναι κρασί κόκκινο ξινόμαυρο, καρύδια, ρόδι, σταφύλι, ξερά σύκα και παξιμάδια.
Από το έργο «Σινιάλα» του Takis εμπνέεται η γευστική πρόταση του Μακεδονικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Περιλαμβάνει λευκό ή κόκκινο κρασί με συνοδευτικό πιάτο γεύσεων εμπνευσμένο από το έργο, με κόστος 4 ευρώ.
Από το έργο του Σολομώντα Νικρίτιν «Γυναίκα που πίνει» της συλλογής Κωστάκη είναι εμπνευσμένη η πρόταση του Κρατικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Το μενού αποτελείται από καπνιστή ρέγκα στη σχάρα, κροκέτες βραστής πατάτας με ξινολάχανο και αγγουράκι τουρσί, παραλλαγή στη σκορδαλιά με μαύρο ψωμί και κρέμα Smetana και συνοδεύεται από σφηνάκι βότκα στην τιμή των 10 ευρώ.
Τα έργα τέχνης εμπνέουν τους σεφ και έτσι δημιουργούν menu για να απολαύσουν οι επισκέπτες των μουσείων μέχρι τις 15 του μήνα, στους χώρους εστίασης των ιδρυμάτων και σε μια πολύ προσιτή τιμή.
Για παράδειγμα στο καταπληκτικό μουσείο κόσμημα της πόλης, με πολλά ευρωπαικά βραβεία, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, οι σεφ εμπνέονται από ένα κείμενο από τα Πτωχοπροδρομικά που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Το μενού -10 ευρώ- περιλαμβάνει χορτόσουπα, φάβα με οσομπούκο (κότσι μοσχαρίσιο με καραμελωμένα καρύδια) και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα πάλι προτείνει δύο μενού εμπνευσμένα από την Βάσω Κατράκη και την παράσταση Μακβέθ αντίστοιχα. Το μενού σε «Λευκό και Μαύρο», εμπνευσμένο από τη ζωή της χαράκτριας Βάσως Κατράκη, που εκθέτει τώρα στον χώρο, περιλαμβάνει club sandwich με κοτόπουλο και ταλαγάνι, πατάτες σκαφάκι με τρίμμα αβγοτάραχου, (από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου όπου η έζησε η Κατράκη) με σος μαγιονέζα με ελιά Καλαμών, σαλάτα ντοματίνια με αλάτι αφρίνα Μεσολογγίου και χέλι καθώς και δροσερή μανταρινάδα με πινελιές από τσάι βουνού και είναι στα 5 ευρώ. Το δεύτερο μενού εμπνέεται από το έργο «Μάκβεθ» και τα κοστούμια που σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ για την παράσταση«Μάκβεθ» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1997), και περιλαμβάνει πράσινη σαλάτα με κράνα, γκότζι μπέρι και πέστο καρύδι, κύβους γαλοπούλας με σος μαύρης μπίρας, παντζάρι πουρέ και σπανάκι σοτέ, γλυκό, μαλακό μπισκότο με κρέμα κακάο, λευκό πέπλο και βύσσινο γλυκό και ζεστό κόκκινο κρασί με γαρίφαλο και μανταρίνι και είναι στα 11 ευρώ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο επέλεξε το μενού του από ένα Μακεδονικό Συμπόσιο που απεικονίζεται στη ζωφόρο του Μακεδονικού Τάφου στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης και χρονολογείται ανάμεσα στο 325 με 300 π.Χ. Η γευστική πρόταση -5 ευρώ- είναι κρασί κόκκινο ξινόμαυρο, καρύδια, ρόδι, σταφύλι, ξερά σύκα και παξιμάδια.
Από το έργο «Σινιάλα» του Takis εμπνέεται η γευστική πρόταση του Μακεδονικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Περιλαμβάνει λευκό ή κόκκινο κρασί με συνοδευτικό πιάτο γεύσεων εμπνευσμένο από το έργο, με κόστος 4 ευρώ.
Από το έργο του Σολομώντα Νικρίτιν «Γυναίκα που πίνει» της συλλογής Κωστάκη είναι εμπνευσμένη η πρόταση του Κρατικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Το μενού αποτελείται από καπνιστή ρέγκα στη σχάρα, κροκέτες βραστής πατάτας με ξινολάχανο και αγγουράκι τουρσί, παραλλαγή στη σκορδαλιά με μαύρο ψωμί και κρέμα Smetana και συνοδεύεται από σφηνάκι βότκα στην τιμή των 10 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr