Ζωγραφικές αναφορές στην μνήμη και τον χρόνο από τη συλλογή Φέλιου


Την σημασία της μνήμης για την ζωγραφική και την καλλιτεχνική διαδικασία καθώς και την απόδοση του χρόνου στην σύγχρονη ζωγραφική επιχειρεί να θίξει η έκθεση «Ζωγραφικές αναφορές στην μνήμη και τον χρόνο», μία έκθεση με επιλογές από την συλλογή του δικηγόρου Σωτήρη Φέλιου.


Η έκθεση που ανοίγει στο χώρο του συλλέκτη, Φωκίωνος Νέγρη 16, αναμοχλεύει ένα ζήτημα που απασχόλησε τα πρωτοποριακά ρεύματα της τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα (την σχέση χώρου και χρόνου) ταυτόχρονα όμως αποτελεί την αφορμή για να αναλογιστεί κανείς την σημασία της μνήμης στην διαμόρφωση της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας σήμερα. Σε μία περίοδο όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών αλλαγών, οι ταυτότητες αυτές δοκιμάζονται, θέματα όπως η μνήμη, η διαχείριση και η αξιολόγηση του παρελθόντος μοιάζουν ιδιαίτερα επίκαιρα και αναγκαία όχι όμως μέσα από μία εθνο-κεντρική ματιά αλλά μέσα από μία βαθύτερη διάθεση αυτογνωσίας. Ως μία μορφή τέχνης, η ζωγραφική μετουσιώνει μέσα από την δική της γλώσσα όψεις αυτής της ταυτότητας και αντανακλά μεταξύ άλλων, αισθητικές αξίες, τον πολιτισμό της καθημερινότητας, τον τρόπο που μεγαλώνουμε, τις ιστορίες που ακούμε, την τέχνη που βλέπουμε και τους δεσμούς που αναπτύσσουμε.
 
Παρότι στα συγκεκριμένα έργα της έκθεσης η πρόθεση των δημιουργών τους δεν ήταν απαραίτητα η απόδοση του χρόνου, η συγκεκριμένη επιμελητική πρόταση τα συγκεντρώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο και σε μία ανοιχτή, ευρεία προσέγγιση του χρόνου και της μνήμης. Μετά τις πρόσφατες εκθέσεις της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο και την Σπάρτη, η συγκεκριμένη παρουσίαση προτείνει μια ακόμα ανάγνωση της ιδιωτικής αυτής συλλογής τέχνης που έχει ως πυρήνα της την σύγχρονη ελληνική, παραστατική ζωγραφική.
 
Έργα όπως, μεταξύ άλλων, των Μιχάλη Μανουσάκη, Τάσου Μαντζαβίνου, Άννας Μαρίας Τσακάλη, Γιώργου Ρόρρη, Στέφανου Δασκαλάκη, Αλέκου Λεβίδη, Κώστα Παπανικολάου, Εδουάρδου Σακαγιάν, Εμμανουήλ Μπιτσάκη και Γιάννη Ψυχοπαίδη μεταξύ άλλων προσφέρουν διαφορετικές αισθήσεις του χρόνου και αγγίζουν το θέμα της μνήμης.
 
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 12 Ιανουαρίου 2014. Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί στο χώρο της έκθεσης μία συζήτηση μεταξύ της επιμελήτριας της έκθεσης Αλεξάνδρας Κοροξενίδη με τους καλλιτέχνες Αλέκο Λεβίδη και Γιώργο Ρόρρη (Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 7.30μ.μ.) και μία ομιλία γύρω από τις φιλοσοφικές θεωρήσεις του χρόνου και της μνήμης που θα δώσει ο επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Διονύσης Καββαθάς (Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 7.30μ.μ.). Ξεναγήσεις για το κοινό θα πραγματοποιηθούν τα σαββατοκύριακα 14-15 Δεκεμβρίου και 11-12 Ιανουαρίου 13:00-14:00 από την επιμελήτρια της έκθεσης.
 
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοροξενίδη - Ιστορικός Τέχνης
Εγκαίνια: Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στις 20:00
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 12:00-18:00

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή 24-26 & 31 Δεκεμβρίου, 1 & 2 Ιανουαρίου 2014
 
Φωκίωνος Νέγρη 16, Αθήνα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr