'Eκθεση αφιερωμένη στον Φρεντυ Κάραμποτ

'Eκθεση αφιερωμένη στον Φρεντυ Κάραμποτ

Με αφορμή την επέτειο των ενενήντα χρόνων από τη γέννηση του πρωτοπόρου της ελληνικής γραφιστικής.

'Eκθεση αφιερωμένη στον Φρεντυ Κάραμποτ
'Εργα του πρωτοπόρου της ελληνικής γραφιστικής, του Φρέντυ Κάραμποτ( 1924-2011, παρουσιάζονται από τις 15 Μαρτίου στο Κέντρο Λογοτεχνικών Εκδηλώσεων «Etage Litteraire»,  με αφορμή την επέτειο των ενενήντα χρόνων από τη γέννησή του.

Η έκθεση, φέρνει έργα από τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες του καλλιτέχνη,τόσο από την τελευταία ημιτελή δουλειά του, όσο και από παλιότερες. Με τίτλο «Freddie Carabott Last Works: An Unfinished Show», εμφανίζονται πίνακες από τις ενότητες Balls, Red & Blue και Ρούπελ.

Κλείσιμο
Ο Κάραμποτ,συνέδεσε το όνομά του με τον Μιχάλη και την Αγνή Κατζουράκη, δημιουργώντας το γραφείο «Κ+Κ - Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών»,μετατρέποντας το έντυπο διαφημιστικό υλικό του ΕΟΤ, σε εικαστική τέχνη, την δεκαετία του 60.

Δεν εγκατέλειψε ποτέ τα πινέλα του και έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του,ζωγράφιζε. Η τελευταία συλλογή έργων του, που ο ίδιος ονόμασε «Balls», και που ωστόσο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, είχε θέμα τους πλανήτες και χαρακτηρίζεται από χρωματικούς συνδυασμούς και ιδιαίτερους συμβολισμούς.Εδώ, παρουσιάζονται τέσσερις πίνακες από αυτή τη συλλογή, καθώς και τα αυθεντικά προσχέδια του.

Στην ενότητα «Red and Blue», το «Red» παραπέμπει στην πόλη του Λονδίνου και τo «Blue» στο μπλε του Αιγαίου και του νησιώτικου ουρανού. Παρουσιάζονται τρία έργα της συγκεκριμένης συλλογής, που είχε εκθέσει το 2009,στην γκαλερί Σκουφά.

«Όλοι λένε για το Λονδίνο ότι είναι κάτι βροχερό, ομιχλώδες, γκρίζο και άχρωμο. Εγώ διαφωνώ, δεν είναι έτσι. Θέλοντας να δείξω πως έχει χρώμα διάλεξα το κόκκινο. Είναι τα λεωφορεία, τα ταχυδρομικά αυτοκίνητα, οι τηλεφωνικοί θάλαμοι και διάφορα άλλα. Και να μην έχει χρώμα, μέσα στο γκρίζο το κόκκινο φαίνεται ωραίο», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ο Φρέντυ Κάραμποτ, για την αγαπημένη του βρετανική πρωτεύουσα, ( ο πατέρας του ήταν Βρετανός) όπου σπούδασε και έζησε αρκετά χρόνια της ζωής του.

Η Ελλάδα, η άλλη του αγάπη και χώρα καταγωγής, από την πλευρά της μητέρας του, του έδωσε τα ερεθίσματα για να ολοκληρωθεί αυτή η συλλογή. «Η μόνη μου παρηγοριά είναι ορισμένες ωραίες στιγμές» είχε πει σε συνέντευξή του. «Να, όπως πέρυσι το καλοκαίρι στην 'Ανδρο, στο σπίτι του Κατζουράκη. Καθόμασταν στην βεράντα και πίναμε τσίπουρο, μπροστά είχαμε έναν ασβεστωμένο φράχτη και στο βάθος το απέραντο μπλε. Τότε μου ξύπνησε η έμπνευση για την ενότητα που παρουσιάζω τώρα».

Η εποχή του φασισμού σημάδεψε βαθιά το έργο του καλλιτέχνη και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές δημιουργίες του. Στην έκθεση, φιλοξενούνται τέσσερα έργα αυτής της περιόδου, από την εικονογράφησή του για το βιβλίο του Γιώργου Χαρωνίτη «Ρούπελ Απρίλιος 1941: Η ηρωική αντίσταση των οχυρών του συγκροτήματος Σιδηροκάστρου: Το χρονικό μιας εποποιίας», (έκδοση Ε.Λ.Ι.Α., 2002).

Ο Φρέντυ Κάραμποττ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1924, από βρετανό πατέρα και ελληνίδα μητέρα. Κατά την διάρκεια της κατοχής, οι Γερμανοί συνέλαβαν τον 17χρονο τότε μαθητή και τον πατέρα του (στέλεχος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Cable & Wireless) και τους μετέφεραν σε στρατόπεδο Βρετανών αιχμαλώτων στη Θεσσαλονίκη, ως 'Αγγλους υπηκόους. Όταν απελευθερώθηκαν, ο Φρέντυ Κάρμαποτ εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση-παρακλάδι της «Force 133». Ένα χρόνο μετά, συνελήφθη από τη Γκεστάπο, οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, από εκεί σε στρατιωτική φυλακή στη Βιέννη και τελικά σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία. Η περίοδος εκείνη ενέπνευσε ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας του.

Μετά τον πόλεμο σπούδασε στην Αγγλία, στο Chelsea School of Art και στο St. Martin's School of Arts and Crafts. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1957 και εργάστηκε ως καλλιτεχνικός σύμβουλος στην εταιρεία γραφικών τεχνών «Ασπιώτη-ΕΛΚΑ» και στο περιοδικό «Εικόνες».

Στο αποκορύφωμα της επαγγελματικής διαδρομής του, το γραφείο «Κ+Κ - Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών» και σηματοδότησαν με αυτόν τον τρόπο «τη μετεξέλιξη του design από μια εμπειρική κατάσταση σε μία νέα τέχνη, μινιμαλιστική, δροσερή και ταυτόχρονα πολύ ελληνική, με αναφορές στην αρχαιότητα, στη βυζαντινή και τη λαϊκή παράδοση». Αυτό επισήμαινε το πρόγραμμα της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης που, αφιερωμένη στη δουλειά τους, είχε παρουσιαστεί το 2008 στο Μουσείο Μπενάκη και αργότερα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση στο Etage Litteraire, θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης