Μια ελληνική... αποκάλυψη η βιογραφία του Πάτρικ Λη Φέρμορ

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας, γεννήθηκε το 1915 και ήταν αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Πέθανε τον Ιούνιο του 2011 στην Ελλάδα την δεύτερη πατρίδα του - Η νέα του βιογραφία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο συγκινεί


Είναι μια πολύ συγκηνιτική αφήγηση αυτή της Άρτεμις Κούπερ που ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια του Πάτρικ Λη Φέρμορ, γνωστού ως «Πάντι» σαν μια μεγάλη εξιστόρηση του ίδιου του συγγραφέα.

Ο σημαντικότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας και ένας θερμός φιλέλληνας που σχεδόν... έγινε Έλληνας. Ένα σκανδαλιάρικο παιδί, που μεταμορφώνεται σε γενναίο στρατιώτη αλλά και κατάσκοπο των Βρετανών στην Κρήτη όπου και οργάνωσε την απαγωγή του Γερμανού διοικητή των Ναζι στο νησί. Και κάτεληξε να γίνει ίσως ο πιο διάσημος συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων, τον οποίο οι βιβλιοκριτικοί κατατάσσουν στους σπουδαιότερους του 20ού αιώνα.

Η βιογραφία αυτή διαφέρει από οποιαδήποτε συνέντευξη του συγγραφέα καθώς η Άρτεμις Κούπερ, τακτοποιώντας το αρχείο μαζί με τον συγγραφέα, τον έκανε να “λύσει” την γλώσσα του και να μιλήσει για αυτή την γεμάτη περιπέτεια ζωή.

Η Κούπερ ήρθε τόσο κοντά με τον συγγραφέα μέσα από αυτή την ιστορική αναψηλάφιση της ζωής του, που κατάφερε να μπορεί να τον αποκωδικοποιεί παρ' όλο που ο συγγραφέας δεν ήθελε καθόλου να μιλάει για τον εαυτό του. Όταν, όπως λέει η ίδια σε συνέντευξη για το βιβλίο στους New York Times, αποκαλούσε κάποια «σπουδαία φίλη», ήταν σχεδόν βέβαιον ότι αναφερόταν σε ερωμένη του.

Ο Φέρμορ, όταν κηρύχθηκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, τοποθετήθηκε ως σύνδεσμος-αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Με την κατάρρευση του Αλβανικού μετώπου βρέθηκε στην Κρήτη. Εκεί, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε δύο χρόνια στα βουνά, οργανώνοντας τον αγώνα των ανταρτών. Ηγήθηκε της ομάδας που απήγαγε τον γερμανό διοικητή, και αυτή η συγκλονιστική ιστορία της απαγωγής που έλαβε χώρα στη Κρήτη είχε μείνει άγνωστη καθότι ο Φέρμορ δεν την είχε αναφέρει στα βιβλία του.

Έγινε γνωστή από το βιβλίο Ill Met by Moonlight του Μπιλ Στάνλεϊ Μος, υπαρχηγού της ομάδας του Φέρμορ στο βουνό, και από την κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε αργότερα.

Η Ελλάδα τον κέρδισε. Μέχρι το θάνατό του ζούσε στη Μάνη, σ' ένα σπίτι που σχεδίασαν μαζί με τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ, της οποίας οι φωτογραφίες περιλαμβάνονται στα βιβλία του συγγραφέα «Μάνη» και «Ρούμελη» που θεωρούνται τα πιο έγκριτα και κορυφαία για την Ελλάδα.

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, γνωστός και ως Πάντι, υπήρξε ένας θρύλος. Και ένας πραγματικός Έλληνας και ας γεννήθηκε στη Βρετανία. Το βιβλίο με τη ζωή του είναι πραγματικά ένας τρόπος να θυμηθούμε όλοι γιατί αγαπάμε την Ελλάδα.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr