«Αστυνομία»: Το νέο αστυνομικό- θρίλερ του πολυβραβευμένου Νορβηγού Τζο Νέσμπο

Διαβάστε απόσπασμα από το νέο βιβλίο


Φαίνεται οτι ο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, είναι πολύ αγαπητός, τόσο ώστε τα βιβλία του να ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 23 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, να κυκλοφορούν σε 40 χώρες του πλανήτη και να έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία διεθνώς όπως The Riverton Prize, Glass Key, Bookseller.

Το καινούργιο του  μυθιστόρημα με 696 σελίδες έχει τίτλο «Αστυνομία», και μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Και στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα η αγωνία χτυπάει κόκκινο, καθώς ανατρέπεται το δεδομένο κάθε πολίτη: η Αστυνομία, ο θεσμός ασφάλειας της κοινωνίας, δεν νοιώθει ασφάλεια και βρίσκεται στο στόχαστρο ενός εγκληματία. Ένας δολοφόνος τριγυρνά στους δρόμους και δολοφονεί αστυνομικούς σε χώρους εγκλημάτων που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν.

Το παρακάτω απόσπασμα από τον πρόλογο του νέου του έργου είναι παραστατικό του τρόπου με τον οποίο ο μυθιστοριογράφος βάζει τον αναγνώστη στην υπόθεση, δείχνοντας το πολυσυζητημένο στυλ γραφής του, που, πάντως, δεν είναι και πρωτοφανές:

«Κοιμόταν εκεί μέσα, πίσω από την πόρτα. Το εσωτερικό του γωνιακού ντουλαπιού μύριζε παλιό ξύλο, υπολείμματα μπαρουτιού και λάδι όπλου. Όταν ο ήλιος έμπαινε στο δωμάτιο από το παράθυρο, μια αχτίδα, σε σχήμα κλεψύδρας, τρύπωνε από την κλειδαρότρυπα μέσα στο ντουλάπι και, αν ο ήλιος βρισκόταν ακριβώς στη σωστή γωνία, έπεφτε στο όπλο που κείτονταν στη μέση του ραφιού, κάνοντας το να λάμπει αχνά. Το πιστόλι ήταν ένα ρωσικό Οντέσα, αντίγραφο του διασημότερου περίστροφου Στέτσκιν. Το όπλο είχε ζήσει νομαδικά: είχε ταξιδέψει με τους Κοζάκους από τη Λιθουανία στη Σιβηρία, είχε μεταφερθεί σε διάφορα αρχηγεία των Ούρκα στη νότια Σιβηρία, είχε βρεθεί στην κατοχή ενός ατμάν -κοζάκου αρχηγού- που σκοτώθηκε από την αστυνομία με τον Οντέσα του στο χέρι, πριν καταλήξει στο σπίτι ενός συλλέκτη όπλων που υπηρετούσε ως διευθυντής φυλακών στο Νίζνι Ταγκίλ. Εντέλει, το άσχημο, γωνιώδες, αυτόματο όπλο είχε εισαχθεί στη Νορβηγία από τον Ρούντολφ Ασάγιεφ, που, πριν χαθούν τα ίχνη του, μονοπωλούσε το εμπόριο ναρκωτικών στο Όσλο, μ’ ένα οπιούχο που άκουγε στο όνομα βιολίνη και έμοιαζε με ηρωίνη. Το όπλο βρισκόταν ακόμη στην ίδια πόλη, και συγκεκριμένα στο σπίτι της Ράκελ Φάουκε. Ο γεμιστήρας του Οντέσα έπαιρνε είκοσι σφαίρες 9x18 mm Μακάροφ και μπορούσε να πυροβολήσει μεμονωμένα ή κατά ριπάς. Στον γεμιστήρα υπήρχαν τώρα δώδεκα σφαίρες. Από τις υπόλοιπες, τρεις είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον αλβανών Κοσοβάρων, ανταγωνιστών στο εμπόριο ναρκωτικών. Μόνο μία είχε βρει στόχο. Οι επόμενες δύο είχαν σκοτώσει τον Γκούστο Χάνσεν, ένα νεαρό βαποράκι που είχε υπεξαιρέσει τα λεφτά και τα ναρκωτικά του Ασάγιεφ. Όμως το όπλο μύριζε ακόμη μπαρούτι από τις τρεις τελευταίες σφαίρες. Αυτές είχαν βρει στο κεφάλι και στο στήθος τον πρώην αστυνομικό Χάρι Χόλε κατά τη διάρκεια της έρευνας του για τη δολοφονία του Γκούστο Χάνσεν. Ο τόπος του εγκλήματος και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο ίδιος».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr