'Eλληνες μετανάστες στο Ντουμπάι στο πλευρό των αστέγων της Αθήνας

Διοργανώνοντας επιδείξεις μόδας και θεατρικές παραστάσεις στα Αραβικά Εμιράτα, συγκέντρωσαν 25.000 ευρώ για τους νεο-άστεγους της Αθήνας


Μία σχεδιάστρια μόδας, μία καθηγήτρια πανεπιστημίου, ένας οδοντίατρος, μία γραφίστρια και τρία στελέχη εταιρειών, όλοι μόνιμοι κάτοικοι στο Ντουμπάι, ξεκίνησαν φιλανθρωπικό μαραθώνιο για τους άστεγους της Αθήνας. Ελληνες που μετανάστευσαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, βρήκαν τον παράδεισό τους στη χώρα των σεΐχηδων, όμως δεν ξέχασαν την πατρίδα τους και σήμερα προσπαθούν να βοηθήσουν άπορους και νεο-άστεγους Ελληνες διοργανώνοντας επιδείξεις μόδας και θεατρικές παραστάσεις στα Αραβικά Εμιράτα. Ήδη από την πρώτη τους προσπάθεια συγκέντρωσαν 25.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν στον οργανισμό “Emfasis”.

Σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα και πιο πολυτελή θέατρα του Ντουμπάι, στο Centrepoint Theatre, το οποίο βρίσκεται εντός του φημισμένου mall με την πίστα του σκι, ανέβηκε το Σάββατο 7 Ιουνίου, το πρώτο ελληνικό θεατρικό έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για το έργο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου «Μπαμπάδες με ρούμι», ο τίτλος του οποίου άλλαξε σε «Μπαμπάδες με σαντιγύ», καθώς στο Ντουμπάι απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση που περιέχει ακόμη και ως απλή αναφορά το αλκοόλ. Στους ρόλους των ηθοποιών ήταν τα μέλη της Thespis - Greek Theatre, μιας θεατρικής μη κερδοσκοπικής ομάδας, η οποία απαρτίζεται από Έλληνες που μετανάστευσαν στο Ντουμπάι την τελευταία τριετία λόγω της κρίσης και ασχολούνται ερασιτεχνικά με την υποκριτική.

«Πρωτεύοντα στόχο έχουμε την οικονομική στήριξη  φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Ελλάδα προκειμένου να δώσουμε κάποιες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τα οποία ανάγκασαν εμάς να φύγουμε από αυτή», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η Ανάργυρη Γκαραβέλα, μέλος της θεατρικής ομάδας, η οποία βρίσκεται στο Ντουμπάι από το 2010 και σήμερα είναι οικονομική διευθύντρια σε εταιρεία που κατασκευάζει διαφημιστικά περίπτερα.

Οι συντελεστές της παράστασης εξασφάλισαν την άδεια των Ρέππα - Παπαθανασίου προκειμένου να ανεβάσουν το έργο στην κοσμοπολίτικη χώρα, ενώ το κόστος ενοικίασης του θεάτρου κάλυψε ο Ελληνοαυστραλός θεατρικός παραγωγός Τζέιμς Μπίλιος, ο οποίος πραγματοποιεί μεγάλες παραγωγές και μιούζικαλ σε όλο τον κόσμο. Τα εισιτήρια πωλούνταν προς 100 dirham (20 ευρώ) και όλα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν στον οργανισμό «Emfasis», που δημιούργησαν Ελληνες πολίτες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Η «Emfasis» εστιάζει στην αντιμετώπιση των αναγκών όλων των ευπαθών και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων που έχουν ανάγκη από κοινωνική, ψυχολογική και οικογενειακή υποστήριξη. Εφαρμόζει τις αρχές του social street working (κοινωνική εργασία στον δρόμο) και βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και του Πειραιά, βοηθώντας άστεγους και νεο-άστεγους, άπορους, οικογένειες ανέργων με ανήλικα παιδιά και όλους όσους έχουν ζωτικές ανάγκες για να επιβιώσουν.

Τους υπόλοιπους ρόλους του έργου υποδύθηκαν οι Χρύσα Ράπαντα (καθηγήτρια πανεπιστημίου), Βασίλης Πιπεριάς (οδοντίατρος), Αθηνά Συμεωνίδου (γραφίστρια), Κωνστάντια Κράτσα (στέλεχος μάρκετινγκ) και Χρήστος Μάμας (στέλεχος σε αλυσίδα ξενοδοχείων).

Ελληνική μόδα στο Ντουμπάι
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Thespis - Greek Theatre πραγματοποιήθηκε και επίδειξη μόδας στο φουαγιέ του θεάτρου. Η διακεκριμένη από τη βρετανική «Vogue» και άλλα κορυφαία περιοδικά μόδας σχεδιάστρια Μυρτώ Δραμουντάνη, παρουσίασε επιλεγμένα σχέδια από τη συλλογή άνοιξη - καλοκαίρι 2014, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των ρούχων δόθηκαν για τον ίδιο φιλανθρωπικό σκοπό. «Γνώριζα τις κοπέλες που συμμετέχουν στη θεατρική ομάδα και οι οποίες μου πρότειναν να βοηθήσω κι εγώ σε αυτή την προσπάθεια. Δέχτηκα με χαρά και θα διαθέσω τα έσοδα από την πώληση των ρούχων στην “Emfasis”», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η Μυρτώ, η οποία έχει και την ενδυματολογική επιμέλεια της παράστασης.  

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια βίωσε την οικονομική κρίση, όχι όμως στην Ελλάδα, αλλά στη Νέα Υόρκη όπου έκανε το μεταπτυχιακό της το 2008, ενώ παράλληλα κατάφερε να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα στον χώρο της μόδας, όπως τους Barami, Magaschoni Apparel Group και Victor De Souza. Εκείνη τη χρονιά όμως κατέρρευσε η Lehman Brothers, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και δραματικές ανατροπές στις οικονομίες αρκετών χωρών, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Ελλάδας. «Φίλοι και συγγενείς μου μεταφέρουν το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Ελλάδα. Οταν ήρθα για πρώτη φορά μετά την κρίση, είδα πολύ μεγάλες διαφορές στην καθημερινότητα του κόσμου», λέει η Μυρτώ Δραμουντάνη. Την οποία η οικονομική κρίση στην Αμερική την οδήγησε στο Λονδίνο όπου έμεινε μέχρι το 2010, με τα τελευταία τρία χρόνια να έχει μετακομίσει και να εργάζεται στο Ντουμπάι.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr