Επιστήμονες φορούν διαστημικού τύπου σκάφανδρο και βουτούν στα Αντικύθηρα

Για να βρουν νέους αρχαιολογικούς θησαυρούς στον τόπο του ναυαγίου των Αντικυθήρων


Με αστροναύτες θα μοιάζουν επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α και την Ελβετία που στις 15 Σεπτεμβρίου θα φορέσουν διαστημικού τύπου σκάφανδρο για να βουτήξουν στο τόπο του ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Πρόκειται για τη στολή Exosuit, κόστους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, που κατασκευάστηκε από καναδέζικη εταιρία, η οποία βοηθά τους δύτες να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και παρατεταμένη παρουσία κάτω από το νερό. Έτσι, η ερευνητική αποστολή θα έχει μεγαλύτερη άνεση για να αναζητήσει επιπλέον αρχαιολογικούς θησαυρούς που εικάζεται ότι βρίσκονται για αιώνες κάτω από τη θάλασσα.

Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου προσθέτει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

Ανάμεσα στους θησαυρούς που ανασύρθηκαν κατά τα έτη 1900-1901 και 1976 από τον βυθό της θάλασσας ήταν ο πασίγνωστος μηχανισμός των Αντικυθήρων και το χάλκινο άγαλμα ενός εφήβου. Ο μηχανισμός θεωρείται σήμερα ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας: ένα λεπτεπίλεπτο τεχνούργημα με γρανάζια και μηχανισμό, του οποίου αντίστοιχες εφαρμογές βρέθηκαν μόνο 14 αιώνες μετά.



Τους σπάνιους θησαυρούς, που φιλοξενήθηκαν φέτος στην επιτυχημένη περιοδική έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» του Αρχαιολογικού Μουσείου, είχαν ανασύρει πρώτοι από τον πυθμένα του Αιγαίου (1900-19001) οι Σύμιοι σφουγγαράδες. Έτσι ήρθε στο φως το πλουσιότερο και σημαντικότερο αρχαίο φορτίο που έχει εντοπιστεί έως τις ημέρες μας.

Νέα δεδομένα
Τα νέα δεδομένα της φετινής αποστολής που συναπαρτίζεται από μέλη πολλών επιστημονικών
ειδικοτήτων και εθνικοτήτων (Αμερικανοί από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης Woods Hole, Ελβετοί μηχανικοί που κατασκεύασαν ρολόι με τις λειτουργίες του μηχανισμού, Ελληνες αρχαιολόγους κ.ά.), εντείνουν το ενδιαφέρον. Οι ερευνητές έχουν εκφράσει την άποψη ότι πιθανώς τα ναυάγια ήταν δύο και όχι ένα. Κάνοντας  μία λεπτομερή χαρτογράφηση εντόπισαν σε 200 μέτρα και άλλο καράβι με κεραμική της ίδιας εποχής, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση τους ότι το πλοίο ίσως να συνταξίδευε με εκείνο του μηχανισμού. Η αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.


Το τελευταίας τεχνολογίας σκάφανδρο

Η στολή, που μοιάζει με εκείνες των αστροναυτών και καθελκύεται/ανελκύεται μονάχα με γερανό, είναι εφοδιασμένη με προωθητήρες (προπέλες) που βοηθούν την πλοήγησή της από τον χειριστή. Υπάρχουν ειδικά πετάλια στα πόδια του δύτη, με τα οποία εκείνος ρυθμίζει την κατεύθυνση, ρομποτικά χέρια με τσιμπίδα, ειδικά φώτα, κάμερα, ενδοεπικοινωνία, ενώ το σκάφανδρο συνδέεται με την επιφάνεια με λώρο, με τον οποίο τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και επικοινωνίες οπτικών ινών. Ενας χημικός παράγοντας δεσμεύει μέσα στην καμπίνα το διοξείδιο και ένας αυτόματος μηχανισμός επαναπληρώνει το χώρο με το απαιτούμενο οξυγόνο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr