Βρετανός αιγυπτιολόγος: Στην Αμφίπολη μπορεί να είναι η Ολυμπιάδα

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου» συμπεραίνει από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες πως είναι πιθανόν στον Τύμβο Καστά να βρίσκεται η μητέρα του Μακεδόνα στρατηλάτη

Ένας από τους σπουδαιότερους βρετανούς αιγυπτιολόγους και συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο Άντριου Τσανγκ, σχολίασε στο Discovery Channel τα ευρήματα των αρχαιολόγων στο λόφο Καστά, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος για την αποκάλυψη των δύο καρυάτιδων. 

Οι ρόδακες που διακρίνονται στις φωτογραφίες της ανασκαφής, μοιάζουν με αυτούς του τάφου του Φιλίππου και φαίνεται πως είναι σύμβολο της δυναστείας, είπε ακόμα. 

Προς το παρόν, ο Άντριου Τσανγκ υποστηρίζει πως το πιθανότερο είναι ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης να είναι της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Το γεγονός πως τώρα έχουμε ένα δεύτερο ζευγάρι θηλυκών φυλάκων του τάφου, δίνει ώθηση στην εικασία ότι πρόκειται για τον τάφο μιας σημαντικής βασίλισσας», εξηγεί. 

Οι σφίγγες που φρουρούν την είσοδο του τάφου υπήρξαν σύμβολο συνδεδεμένο με τις βασίλισσες της Μακεδονίας από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ, αν και δεν ήταν πολύ συνηθισμένες σε μακεδονικούς τάφους της εποχής. «Υπήρξαν όμως εξέχοντα τμήματα της διακόσμησης σε δύο θρόνους που βρέθηκαν από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. στην περιοχή του βασιλικού νεκροταφείου στις Αιγές, στη σημερινή Βεργίνα» δηλώνει ο Τσανγκ. Ο ένας από τους δύο θρόνους αυτούς πάντως, αποδίδεται στην Ευρυδίκη, τη γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Ολυμπιάδα είναι η επικρατέστερη «ένοικος» του Τάφου της Αμφίπολης, καταλήγει ο αιγυπτιολόγος, με την Ρωξάνη να έρχεται δεύτερη, αν και δεν αποκλείει να είναι θαμμένες τελικά και οι δυο εκεί. και έναν συνδυασμό των δύο γυναικών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr