Η κατεχόμενη Αμμόχωστος στο νέο μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ

Όταν το έγραφα, ένιωθα πως έβαζα τα βρεγμένα μου δάχτυλα στην πρίζα, ανέφερε η συγγραφέας

Η κατεχόμενη από τον Τουρκικό στρατό εδώ και 40 χρόνια πόλη της Αμμοχώστου είναι το θέμα του νέου μυθιστορήματος, με τίτλο «Ανατολή» της διακεκριμένης συγγραφέως, Βικτώριας Χίσλοπ, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 22 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις «Διόπτρα».

«Πολλές φορές καθώς το έγραφα (το βιβλίο) ένιωθα λες και είχα βρεγµένα δάχτυλα και τα έβαζα στην πρίζα. Ένιωθα πως είναι το ίδιο νωπό όσο ήταν και πριν 40 χρόνια. Λες και δεν πέρασε µια µέρα», δηλώνει η κ. Χίσλοπ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», για την διαδικασία συγγραφής του βιβλίου της.

Η Χίσλοπ αναφέρει ότι εμπνεύστηκε απ' τα άδεια κτίρια και σημειώνει: «Και δυστυχώς δεν υπάρχουν περισσότερα άδεια κτήρια στην Ευρώπη απ' ό,τι στην Αµµόχωστο (περίκλειστη από τον Τουρκικό στρατό περιοχή της πόλης)».

Μιλώντας στον δημοσιογράφο, Πιερή Παναγή, η γνωστή συγγραφέας εξηγεί ότι είναι η πρώτη φορά που γράφει για µια πόλη, που δεν µπορούσε να δει από κοντά ή να περπατήσει στους δρόµους της. «Ταξίδεψα πολλές φορές στην Κύπρο, βρέθηκα στην Αµµόχωστο ξανά και ξανά, στάθηκα στα συρµατοπλέγµατα και είδα την πόλη, πέρασα χρόνο στην ταράτσα του γραφείου του Τουρκοκύπριου δηµάρχου της Αµµοχώστου για να έχω όσες περισσότερες εικόνες µπορούσα», είπε. Επίσης, ανέφερε ότι απορρίφθηκε από την 'Αγκυρα αίτημα της να της επιτραπεί να μπει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Βικτώρια Χίσλοπ τονίζει ότι ήθελε να καταγράψει πως «η εθνικότητά δεν κάνει κάποιον καλό ή κακό άτοµο, αλλά η ανθρωπιά».

Η συγγραφέας επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Αμμόχωστο το 1978 σε ηλικία 18 χρονών. Για το ταξίδι αυτό είπε: «Ήταν, θυµάµαι, ένα ταξίδι µε λεωφορείο. Ξεκίνησα απ' το Λονδίνο, πέρασα από διάφορες πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κατέληξα στην Τουρκία. Εκεί πήραµε καράβι και πήγαµε στην Κερύνεια, αν δεν κάνω λάθος. Για τρεις βδοµάδες έκανα camping. Παρόλο που ήταν ένα ανέµελο ταξίδι, ήταν επίσης και πολύ παράξενο. Ενώ έβλεπα ένα ξενοδοχείο στην Αµµόχωστο, που έµοιαζε µε resort, περιτριγυρισµένο από ωραίες παραλίες, παρόλα αυτά δεν µπορούσα να πάω κοντά. Αυτό δεν το καταλάβαινα».

Σε ερώτηση, αν ήξερε για την τουρκική εισβολή και όλα όσα µεσολάβησαν, η Βικτώρια Χίσλοπ απάντησε ότι, παρόλο που ακούγεται «απίστευτα αφελές, δεν θυμόταν». Το 1974, είπε, σε ηλικία περίπου 14 χρονών διάβαζε για το θέµα της Κύπρου παράλληλα µε το θέµα του Watergate και την παραίτηση του Νίξον. «Θυµάµαι πως έβλεπα το όνοµα του Κίσινγκερ, που εµπλεκόταν και στα δυο θέµατα, και η φάτσα του, για κάποιο λόγο, µου θύµιζε φιγούρα καρτούν… Με ξένιζαν όµως κι άλλα: ότι ο Μακάριος, ένας άνθρωπος της εκκλησίας, ήταν παράλληλα κι ένας πολιτικός, το πώς εµπλεκόταν η Αγγλία... Όμως, μετά δεν άκουσα ξανά για την Κύπρο», πρόσθεσε η Βικτώρια Χίσλοπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr