Αμφίπολη: Πώς θα βρεθεί η ταυτότητα και το φύλο του νεκρού

Αμφίπολη: Πώς θα βρεθεί η ταυτότητα και το φύλο του νεκρού

Θα χρειαστούν μήνες, τονίζει στο protothema.gr ο καθηγητής Αντίκας και προσθέτει: «Υπάρχουν βασικά στοιχεία στο κρανίο ή στο σαγόνι που μάς βοηθούν να βρούμε το φύλο ενός νεκρού. Οι γυναίκες έχουν πιο χαριτωμένα χαρακτηριστικά και οι άνδρες πιο σκληρά»

Αμφίπολη: Πώς θα βρεθεί η ταυτότητα και το φύλο του νεκρού
Εδώ και αρκετό καιρό περιμέναμε να ακούσουμε ότι βρέθηκε το σώμα του νεκρού που έχει ταφεί στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη και την Τετάρτη το υπουργείο Πολιτισμού μέσα από ανακοίνωσή του έβαλε τέλος σε αυτό το μυστήριο. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, όμως, έκανε ακόμη μεγαλύτερο το παγκόσμιο ενδιαφέρον ως προς το για ποια προσωπικότητα χτίστηκε το εντυπωσιακό ταφικό μνημείο, που δεν σταματά να μας εκπλήσσει.



Πώς μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι απλή, ενώ ίσως να μην τη μάθουμε ποτέ. Ο τρόπος με τον οποίο, όμως, θα καθοριστούν κάποια χαρακτηριστικά, όπως το φύλο και η ηλικία, είναι εκείνα που θα μας δώσουν μερικά στοιχεία που ενδέχεται να μας οδηγήσουν στη μεγάλη αποκάλυψη. 

Η επιστήμη που ασχολείται με τέτοιου είδους διαδικασίες είναι η ανθρωπολογία. Το protothema.gr επικοινώνησε με τον Θεόδωρο Αντίκα, υπίατρο-καθηγητή της Ανατομίας και Φυσιολογίας και επικεφαλής της ομάδας ανθρωπολόγων στην ανασκαφή στη Βεργίνα, ο οποίος μάς είπε πως αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πολύμηνη (το πιο αισιόδοξο σενάριο) ή πολυετής.
Κλείσιμο



«Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία, για παράδειγμα, στο κρανίο ή στο σαγόνι που μάς βοηθούν να βρούμε το φύλο ενός νεκρού. Οι γυναίκες έχουν πιο χαριτωμένα χαρακτηριστικά και οι άνδρες πιο σκληρά. Στις γυναίκες το σαγόνι έχει γωνίες, ενώ στους άνδρες είναι πιο τετράγωνο ή για παράδειγμα στους άνδρες το μασητήριο είναι πιο ισχυρό», τόνισε στο protothema.gr ο καθηγητής Αντίκας. 

«Στοιχεία για το φύλο και την ηλικία μας δίνουν και άλλα πράγματα, όπως τα δόντια, η συνοστέωση των ραφών του κρανίου, η ειδική σύμφυση στα οστά της λεκάνης, τα μακρά οστά και το ιερούν οστό», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά έχουν δείκτες που μας βοηθούν». 

«Για παράδειγμα στην περίπτωση του Φιλίππου, η οδοντοειδής επιφάνεια, εκεί που ενώνεται το ιερούν οστό στη λεκάνη, ήταν στη φάση 5. Αυτό σημαίνει πως ήταν 45 ετών», σχολίασε σχετικά.



Οσον αφορά στις ανασκαφικές εξελίξεις στην Αμφίπολη, ο καθηγητής Θεόδωρος Αντίκας, σημείωσε πως το γεγονός ότι τα οστά του νεκρού βρέθηκαν μέσα και έξω από τον τάφο, δείχνουν πως «κάποιος βάρβαρος κατά τη σύληση του τάφου τα πέταξε από εδώ και από εκεί, με αποτέλεσμα να μην έχουμε έναν ακέραιο και άρτιο σκελετό». 

«Τα οστά του ανθρώπου είναι 206. Οταν έχουμε να κάνουμε με πάρα πολύ αρχαία οστά για να τα εξετάσουμε θα πρέπει να επανορθωθούν όλα και να συγκολληθούν όσα είναι σπασμένα. Αυτό για να γίνει απαιτεί πολύ καιρό και μέχρι να βρούμε στοιχεία όπως φύλο, ηλικία και ύψος, μπορεί να χρειαστούν και χρόνια. Στη Βεργίνα για τέσσερις τάφους κάναμε πέντε χρόνια», συνέχισε. 

Σχετικά με το ύψος του νεκρού, ο κ. Αντίκας τόνισε πως άλλο οι διαστάσεις του τάφου και άλλο εκείνες του νεκρού. «Η κνήμη ή κάποιο μακρούν οστό μάς δείχνουν το ύψος ενός νεκρού», υπογράμμισε.



Αναφορικά δε με το πως μπορούμε να μάθουμε την ταυτότητα του νεκρού στην Αμφίπολη, ο καθηγητής Θεόδωρος Αντίκας είπε πως η ανάλυση DNA είναι η τελευταία φάση και ό,τι καινούριο στην επιστήμη του, αλλά για να γίνει πρέπει να δοθεί σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο ίδιος, τέλος, αρκέστηκε στο να μην κάνει καμία εκτίμηση ως προς το ποιος είναι ο νεκρός. Ωστόσο, σχολίασε πως είναι απίθανο το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη να κρύβει τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια που το υποστηρίζουν αυτό. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης