«Ποιος είναι ποιος»: Το λεξικό που σαρκάζει τα πρόσωπα της ιστορίας


Από τον Αδάμ έως τον Σέρλοκ Χόλμς!

«Ποιος ήταν ποιος». Ένα διαφορετικό «Βιογραφικό λεξικό επιφανών και επίδοξων διασημοτήτων» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Vakxikon .gr, σε επιμέλεια Ίργουιν Λ. Γκόρντον και μετάφραση Μιχάλη Παπαντωνόπουλου. Από τον Αδάμ έως τον Σέρλοκ Χόλμς και από τον Άβελ έως τον Ουίλιαμ Χιρστ, ο λεξικογράφος δίνει μια σαρκαστική ερμηνεία για πρόσωπα της ιστορίας, της λογοτεχνίας, της θρησκείας, της πολιτικής. Εν αρχή ην ο πρώτος της Γης…

Αδάμ (αγνώστου επωνύμου. Προπάτορας, εξερευνητής και κηπουρός. Εγκαινίασε την ανθρώπινη ιστορία. Οι βιογράφοι διαφωνούν ως προς την καταγωγή του. Γεννήθηκε το πρώτο Σάββατο του έτους 1. Ελάχιστα πράγματα μας είναι γνωστά για τα παιδικά του χρόνια. Αυτοδίδακτος, ασχολήθηκε από νωρίς με την κηπουρική και τη γεωργία. Υπήρξε φανατικός υπέρμαχος της μονογαμίας. Παντρεύτηκε την Εύα –στενή συγγενή του- με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Κάιν και τον Άβελ. Έζησε σε πλήρη ευημερία επί σειρά ετών. Έπεσε θύμα, ωστόσο, της υπέρμετρης φιλοδοξίας που χαρακτήριζε τη γυναίκα του. Έχασε την εύνοια του ιδιοκτήτη των κτημάτων που εκμεταλλευόταν και καταστράφηκε επαγγελματικά. Έκτοτε, άλλαξε ένα σωρό δουλειές. Αγαπημένο φαγητό: τα μήλα.

Ιδού πως αυτοβιογραφείται ο συντάκτης του λεξικού Ίργουιν Λ. Γκόρντον (1887-1954): «Πιθανότατα, ο μεγαλύτερος συγγραφέας που γεννήθηκε ποτέ. Πέρασε τα πρώιμα παιδικά του χρόνια ως νήπιο. Στα δεκατέσσερα του, άρχισε να ξυρίζεται και να φοράει μακριά παντελόνια. Στα είκοσι ένα του θεωρήθηκε ενήλικος. Παιδί ακόμη, άρχισε να γράφει. Ο γραφικός του χαρακτήρας ήταν τόσο άθλιος, ώστε στράφηκε στη γραφομηχανή. Επιμελήθηκε το παρόν βιβλίο με την ελπίδα να το αγοράσει κάποιος. Και πράγματι, το αγόρασε. Το 1915, έδωσε στη δημοσιότητα «Το ημερολόγιο της Κιβωτού του Νώε» και το 1917 εξέδωσε το μυθιστόρημα «Τι θέλει ο Αλλάχ: Ειδύλλιο του πορφυρού ηλιοβασιλέματος». Όραμα:ο ίδιος το θεωρούσε προσωπικό δεδομένο και δεν το αποκάλυψε ποτέ. Χόμπι: αναζήτηση εκδότη. Τόπος διαμονής: Παρίσι –όταν κι εφόσον το άντεχε η τσέπη του. Τον υπόλοιπο καιρό, σε κάποιο αναθεματισμένο γραφείο εφημερίδας».

Πρόκειται για μια ελκυστική έκδοση 151 σελίδων με κενό χώρο στα λήμματα Ψ και Ω ώστε ο αναγνώστης να το συμπληρώσει ελεύθερα…

Αγγλοσαξωνικό χιούμορ, που δοκιμάζεται στα μεσογειακά κλίματα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr