Κάμερον: Η Ρωσία σίγουρα θα μας επιστρέψει τον «Ιλισσό»

Ο βρετανός πρωθυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους για «αντίποινα» Πούτιν λόγω των παγωμένων διπλωματικών σχέσεων

Ακόμα και ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού πήρε θέση για την πρώτη «έξοδο» ενός εκ των αποκαλούμενων «Ελγίνειων» μαρμάρων από το βρετανικό μουσείο προκειμένου να εκτεθεί στο μουσείο Ερμιτάζ της Μόσχας.

Σε δήλωσή του εμφανίστηκε σίγουρος ότι το άγαλμα του έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, θα επιστρέψει στη Βρετανία από τη Μόσχα όπου και εκτεθεί έως τις 18 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 250 χρόνια λειτουργίας του ρωσικού Μουσείου.

Μπορεί η απάντηση του εκπροσώπου του Ντέιβιντ Κάμερον να απηχούσε στο εσωτερικό κοινό με στόχο να καθησυχάσει όσους εξέφρασαν αντιρρήσεις επικαλούμενοι τις τεταμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας με αφορμή την ουκρανική κρίση αλλά είναι σίγουρο ότι «δείχνουν» και προς την Ελλάδα ειδικά μετά τις προηγηθείσες δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ ότι «εμείς θέλουμε να δανείσουμε τα γλυπτά, σε όποιον θέλει να μας τα επιστρέψει πίσω»! 

Η ανησυχία των Βρετανών είναι μήπως ο Πούτιν προκειμένου να δείξει τη δυσφορία του για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του, αποφασίσει να μην επιστρέψει το ελληνικό άγαλμα.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι μια αληθινά ενδιαφέρουσα έκθεση για τους Ρώσους» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Κάμερον για την αντίδρασή του στο άκουσμα της «μετακόμισης».

Αναφερόμενος δε στο πιθανό κίνδυνο μη επιστροφής λόγω των «παγωμένων» διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, ο εκπρόσωπος δήλωσε: Πιστεύω ότι αυτό που βλέπετε στη σχέση του βρετανικού μουσείου με το Ερμιτάζ είναι η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δύο μουσεία και το είδος της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το πώς ελήφθη η απόφαση υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου προσθέτοντας ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία επαφή από την Ελληνική κυβέρνηση.

Η ενέργεια αυτή των Βρετανών προκάλεσε αντιδράσεις σε κορυφαίο επίπεδο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου ευαισθητοποιημένοι πολίτες ζητούν την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση που εξέδωσε ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη» και επισημαίνει ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει». Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σε δήλωσή του ανέφερε: «Μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει. Εκείνη του ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ».

Ο πρόεδρος της εκστρατείας για την επανένωση των Γλυπτών, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ, επέκρινε το Βρετανικό Μουσείο ότι περιφρονεί το ελληνικό αίτημα, ενώ ο Έντι ο΄Χαρα, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα δήλωσε «έξω φρενών»: «Είναι στην καλύτερη αναίσθητη και στη χειρότερη περίπτωση, ειλικρινά προκλητική» κίνηση το δάνειο αυτό στη Ρωσία. 

Η «γνωστή» μας αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, δηλώνει επίσης «έξαλλη» με την πρόκληση των Βρετανών: ««Είμαι σοκαρισμένη και τρομοκρατημένη με τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Γιατί κρίνεται η Ρωσία του Πούτιν ως κατάλληλη χώρα, ενώ η δημοκρατική Ελλάδα έχει επανειλημμένως απορριφθεί;».















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr